Уже зовсім скоро зустрічатимемо Новий 2015 рік. 2014-й, який іде в минуле, був і для України загалом, і для кожного з нас дуже непростим: випробування, що випали на долю країни, боляче вдарили і по кожному з нас. І, що найприкріше, ці випробування ще не закінчилися. Отже, що чекає Україну та її громадян у наступному 2015 році, «Урядовому кур’єрові» розповіла голова Спілки астрологів України Олена КАЛАНТАРОВА.

Голова Спілки астрологів України Олена КАЛАНТАРОВА.УК: Пані Олено, першим буде не зовсім традиційне запитання: чому помиляються астрологи? Річ у тім, що чимало прогнозів, які давали ваші колеги на рік 2014-й, полетіли шкереберть: говорили, що Україна залишиться у своїх межах, а в нас нахабно «відкусили» Крим, що не буде крові, а на сході війна.

— По-перше, не люблю поза очі критикувати колег — це некоректно. По-друге, кого саме маєте на увазі, коли кажете про непідтверджені прогнози? 2004 рік, Майдан і фінансову кризу прогнозували і публікували українські професійні астрологи. 2013-й, загроза внутрішнього конфлікту і небезпечні тенденції до федералізації — теж. І це лише значущі та поворотні моменти сучасної історії України.

А чого бракує непрофесійним астрологам? Це запитання риторичне.

УК: А тепер запитання традиційне: що очікує нас у рік Вівці?

— Щоб відповісти, астролог має провести історичні аналогії, звісно, за астрологічними принципами. Значно спрощуючи, але щоб пояснити, ознайомлю з цими аналогіями. Так, рік 2015 передусім буде синхронним початку 80-х років ХІХ сторіччя, коли на території сучасної України активізувався просвітницький рух місцевих громад. Цей факт, хоч і з деякими застереженнями, підтверджує необхідність у прийдешньому році особливу увагу звернути й підтримати тенденції саме місцевого самоврядування і культурно-освітні програми. На державному рівні!

Окрім цього, історичною аналогією 2015 року є 1791—1792 та Ясський мирний договір, який поклав край російсько-турецькій війні й особливим чином розпорядився територією Криму й Північного узбережжя Чорного моря.

Але головним акцентом року стане методична праця зі створення й налагодження бюрократичних механізмів та їхній юридичний супровід, що дасть змогу розв’язувати на державному рівні не лише нагальні соціальні проблеми, а й геополітичні питання.

Отже, рік 2015 обіцяє бути нелегким, але (за бажання) може стати дуже конструктивним. Він загострить питання миру, кордонів та ідей відбудови держави.

Якщо звернути увагу саме на виконавців усіх ролей, тобто на нас із вами, то справді декому в новому році буде важче зорієнтуватися, комусь може не вистачити сили й наснаги, але хтось продемонструє завидну стійкість. Та в будь-якому разі всім слід ретельно контролювати свої доходи-витрати (ніякого марно?тратства), намагатися бути максимально зібраним і трохи філософом, щоб бачити проблеми загалом, а також старанно, але ощадливо облаштовувати побут. І найголовніше — уважно й розсудливо йти на компроміс із тими, хто цього заслуговує, але бути вкрай принциповим у питаннях справедливості й закону.

УК: Які професії будуть, так би мовити, виграшними наступного року, а представникам яких буде непереливки?

— Затребуваними будуть аналітики, функціонери, менеджери середньої ланки, викладачі, ідеологи і, звісно, законотворці. Знання професійного інструментарію та іноземних мов стане у пригоді кожному, хто бажає й відчуває внутрішню потребу брати активну участь у відбудові нового світу.

Що ж до бізнес-ідей, які у 2015-му будуть ефективними, то це туризм, освітні програми, медицина, сфера послуг, шоу-бізнес. Але багато залежить від особистого плану на життя — йдеться про приватний гороскоп людини, ініціатора того чи іншого проекту.

УК: Нині дедалі частіше можна почути, що астрологія — це наука, а в астрологи зазвичай ідуть представники точних професій (математики, фізики, рідше — історики, психологи). Чому ж у суспільстві ставлення до неї як до містичного інструмента, який сприймається не зовсім усерйоз?

— Це дуже слушне запитання. Але воно відображає загальну еволюцію людської думки. Астрологія — справді наука, та її парадигма стоїть набагато вище (з точки зору абстрактного моделювання феноменів внутрішнього і зовнішнього світів людини), ніж сучасна наукова парадигма.

Можна сказати, що астрологія — це велике знання далекого минулого людства, до якого сучасний світ у своєму пізнанні ще не дійшов. І саме тому астрологія викликає деякий острах: перед невідомим, перед майбутнім, перед пробудженням від ілюзій різноманіття. Та саме тому астрологія може стати тим містком, який відкриє шлях до нового сприйняття всесвіту. А найголовніше — до нового сприйняття ролі свідомості у творчому процесі побудови світу. Якщо звернутися до сучасних наукових ідей, то астрологія — це повноцінна квантова теорія свідомості, але на цей час ще не до кінця формалізована.

УК: Пані Олено, а наші політики і вищий ешелон влади співпрацюють з астрологами?

— Аналітики будь-якої галузі працюють зі спеціальними моделями, які відображають основні закономірності й тренди в тій чи тій сфері людської діяльності. Астрологи ж передусім працюють з особливими моделями, які об’єднують простір, час і свідомість людей. І залучення саме таких фахівців іде на користь будь-якому менеджеру будь-якого рівня.

І з професійним задоволенням можу зазначити, що нині астрологи мають змогу продемонструвати свій фах і довести свою користь суспільству, надаючи суто наукові коментарі й прогнозуючи перспективи розвитку проектів, подій, відносин.

УК: Повернімось до України: річ у тім, що торік у цей час астрологи висловлювали впевненість, що події розвиватимуться не так жорстко. Та рік Коня добряче протоптався по країні. Яким буде для неї рік Вівці?

— Відкрию вам маленьку професійну таємницю. Астролог завжди бачить кілька сценаріїв розвитку подій, та не завжди найприємніші з них найбільш ймовірні. І якщо прогноз стосується не окремої людини, а держави загалом, то мета астролога — застерегти тих, хто ухвалює рішення й може вплинути на ситуацію. А тих, хто лише спостерігає, — налаштувати на очікування.

2015-го в Україні триватимуть мирні переговори. Криза переговорного процесу — квітень. Ефективності перемовини набудуть лише наприкінці липня. Але відновити повністю кордони країни у цьому році навряд чи вдасться. Найкритичнішим для влади буде березень — квітень — стане надто очевидною її спроможність до реформ і мотивація.

Осінь «запропонує» удаваний і сумний мир, але він буде вартий того, бо дасть нарешті змогу проводити повноцінну національну й економічну політику.

УК: Дехто з ваших колег-астрологів вважає, що проблема затягнеться у часі (матимемо власне Придністров’я), а мир нібито настане не раніше 2017 року, «коли Путін, фатальний кармічний лідер Росії, піде з влади».

— Насправді це питання дуже спекулятивне. Тому лише скажу, що будь-який фатум з точки зору астрології підкорюється єдності народу й мудрим рішенням його лідерів.

УК: У попередніх інтерв’ю ви говорили, що наша країна орієнтована на президента-лідера і зазвичай дуже сильно працює саме його гороскоп. Але ж, окрім Президента, ще є Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради. Як на долю країни впливають їхні гороскопи?

— Загалом багато залежить передусім від гороскопа утворення держави. Саме він визначає термін значущості тієї чи тієї посадової особи для долі країни. Роль такої особи в Україні поки що належить Президентові. Але найближчим часом кожна гілка влади буде відтворюватися в своїх функціях (Верховна Рада набиратиме силу — це тенденція наступних п’яти років; Кабінет Міністрів перетворюватиметься на суто функціональну систему). Тому легко зауважити, як можуть впливати у майбутньому особисті якості функціональних лідерів цих інституцій.

УК: Як Україні вдасться вийти із нинішньої ситуації (схід, Крим, відносини з Росією)? Чи повернеться Крим до складу України? І загалом яка його подальша доля? В Інтернеті з’являється інформація, буцімто є пророцтво, що «велика вода перетворить Крим на острів».

— Можу лише сказати, що повернеться. Але цей процес буде дуже складним. Впливатимуть на нього передусім пострадянські країни.

Що ж до «великої води», то це питання глобальних кліматичних змін, відповідь на яке краще знають фахівці, що кваліфіковано працюють із кліматичними моделями.

УК: Якими будуть подальші відносини України з Євросоюзом і США?

— 2015-го ЄС трохи відійде в тінь — він потребує структурних удосконалень. США, навпаки, у долі України братимуть активнішу участь.

УК: Коли нам можна очікувати виходу з економічної кризи, тобто чи довго ще українцям доведеться затягувати паски?

— Зірки кажуть, що все залежить від нашої свідомості, обізнаності й громадської активності. Іншого шляху немає. У 2016—2017 роках матимемо стабілізацію економіки і, як наслідок, вихід із кризи. Але треба розуміти, що це лише прогноз необхідних сприятливих умов, а не достатніх. Тому що достатні умови створюють самі люди.

УК: А тепер поговорімо про приємніше. На порозі — смарагдова дерев’яна Вівця. Як найкраще її зустрічати: які страви й напої мусять бути на святковому столі, якому одягові віддати перевагу?

— За жодних умов не можна забувати, що Новий рік — це родинне свято, коли вся країна одночасно піднімає келихи, усміхається й вітається. І треба не згаяти можливість усім світом забажати найголовнішого — любові й життя. Це найважливіша мить єдності й сили — і ми не повинні її втратити. А як одягтися? Щоб було радісно!

УК: І наостанок: що ви порадите напередодні Нового року нашим читачам?

— Вітаю шановних співвітчизників з Новим роком! Хочу нагадати, що новий рік — це завше нові можливості й нові мрії. Та є речі, яких не здолає час, — мирне небо незалежності, прагнення бути взірцем для нащадків і гідним батьків. Тож борімося за себе, за країну — щодня, щомиті. З новим часом! Слава Україні!

ДОСЬЄ «УК»

Олена КАЛАНТАРОВА. Математик, астролог. Закінчила факультет кібернетики Київського державного університету ім. Т. Шевченка.

З кінця 1980-х зайнялася дослідженням метафізики свідомості й методів трансперсональної психології. З 1990 року — дослідженнями культурного феномену астрології та астрологічними науковими експериментами. З 2000-го веде приватну практику астрологічних консультацій і проводить семінари з теорії астрології й астрологічного прогнозування. Автор книжок «Астрология недвойственности», «Квантовая астрология» та ін.

2015-Й РІК — РІЗНИМ ЗНАКАМ ЗОДІАКУ

Овен. Сфера особливої уваги — освіта й подорожі. Бережіть здоров’я.

Телець. Сфера особливої уваги — домашні турботи, нерухомість. Бережіть себе від зайвої чутливості.

Близнюки. Сфера особливої уваги — партнерські стосунки і спілкування. Бережіться в близьких стосунках.

Рак. Сфера особливої уваги — робота й заробіток. Будьте уважні до дрібниць, насамперед у розмовах.

Лев. Сфера особливої уваги — творче самовираження й любов. Бережіться у фінансовій сфері.

Діва. Сфера особливої уваги — сімейні стосунки, побут і нерухомість. Будьте обережні у соціальних ініціативах — на стан справ можуть мати вплив інтриги.

Терези. Сфера особливої уваги — нові плани, друзі, спілкування. Бережіться інтриг у найближчому оточенні.

Скорпіон. Сфера особливої уваги — заробітки, кар’єра й професійні досягнення. Стережіться нових проектів і вдаваних однодумців.

Стрілець. Сфера особливої уваги — самоствердження й розширення впливу через відрядження й освітню діяльність. Стережіться керівних посад і надмірної відповідальності: контролювати абсолютно все на цьому етапі вам не під силу.

Козеріг. Сфера особливої уваги — пошуки фінансування й благодійність. Стережіться надмірної політизованості й занадто великого масштабу у справах.

Водолій. Сфера особливої уваги — нові проекти, партнерство, громадська активність. Будьте вимогливі до джерел фінансування й особливо обережні з громадськими коштами.

Риби. Сфера особливої уваги — робота, кар’єра, відповідальність і професійні досягнення. Стережіться партнерських відносин та відкритих конфліктів. 

Оксана ЧИРВА
для «Урядового кур’єра»