Координатор системи ООН в Україні 
Олів’є АДАМ

Наш кореспондент зустрівся із Координатором системи ООН в Україні паном Олів’є Адамом і попросив його висловити свій погляд на хід реформ, що проводить нині уряд.

«В Європу — означало повернутися додому!..»

— Що найбільше вразило в Україні?

— Україна — це Європа!.. Тому, в певному розумінні, для мене розпорядження їхати у вашу країну означало повернення додому. Мені дуже подобається різноманіття і різнобарв’я в Україні, її люди… І, звичайно, її навколишнє середовище.

— Україна — одна із засновниць ООН… Але через панування тут у минулому тоталітарного комуністичного режиму, на жаль, нині ми змушені користуватися допомогою міжнародної спільноти... У чому її специфіка?

— Україна — справді багата країна. Багата, зокрема, своїми інтелектуальними ресурсами, і ресурсами загалом.

Звичайно, міжнародні і донорські ресурси, що нині спрямовуються сюди, надзвичайно маленькі. І ми використовуємо їх як каталізатор, щоб запустити певні програми, підтримати в Україні стійкий людський розвиток. Чи  працювати над проблемами збереження біорізноманіття та навколишнього середовища...

Ми також допомагаємо інституціям посилювати свій потенціал щодо управління та керівництва, і підтримуємо намір України в подальшому інтегруватися в Євросоюз.

Як я вже зазначав, важливі не тільки фінансові ресурси, які відіграють найпомітнішу роль, а й саме партнерство між ООН та українцями.

«Намагаємося підтримати уряд!»

— Що, на вашу думку, треба робити українцям, аби допомога, що надається нам нині, стала максимально ефективною?

— Я гадаю, що насамперед важливо забезпечити, аби благами, які дає розвиток України, могли користуватися всі її жителі, а не лише обмежена група. На жаль, капіталізм в Україні приніс зосередження ресурсів у руках небагатьох людей… Ми намагаємося підтримати уряд України в тому, щоб усі її громадяни мали, зокрема, доступ до якісних соціальних послуг (освіта, соціальна сфера тощо).

Ми також підтримуємо Україну у її праці з виконання Конвенцій, які вона ратифікувала. Це, зокрема, Конвенції, що стосуються прав дитини, біженців, мігрантів, охорони навколишнього середовища тощо.

Намагаємося підтримати Україну і в її інтеграції у світовий ринок, у  Всесвітню організацію торгівлі.

— Якщо не секрет, яким є бюджет місії ООН в Україні на цей рік? На які основні цілі він буде витрачений?

— В Україні присутні багато інституцій системи ООН. Їх 13, серед них три — фінансові. Деякі гроші приходять у формі позики, як фінансові ресурси від Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Деякі — у вигляді технічної фінансової допомоги. Ці фінансові ресурси в формі технічної допомоги становлять приблизно 50 мільйонів доларів.

Це враховуючи ресурси, які ми зможемо мобілізувати від Євросоюзу на підтримку уряду України.

Працюємо в чотирьох основних сферах: управління, економічного розвитку, проблемах, що пов’язані із соціальною сферою та охороною навколишнього середовища та біорізноманіття.

Які, на вашу думку,  найбільш успішні проекти організовані в Україні?

— Багато успішних проектів уже реалізовані, зокрема у соціальній сфері. Одна із найважливіших точок прикладання наших зусиль — охорона здоров’я. Спільно із урядом ми багато працюємо для протидії епідеміям СНІДу та туберкульозу. Постійна увага  і до проблем дітей і сиріт, біженців і мігрантів, а також щодо угод про пряму торгівлю.

Плідно працюємо і у сфері охорони навколишнього середовища. Зокрема, сприяємо, щоб уряд збільшив площу українських природоохоронних територій до 10%.

Міжнародна спільнота нині допомагає українцям оберігати красу і біорізноманіття природи. Фото автора

Кожен успіх — заслуга спільна

— Чи відбувся десь прорив у цих проектах?

— Ми не можемо право авторства на такий успіх приписувати  лише ООН. Адже завжди є партнерство з урядом, з інституціями, з людьми і громадськими організаціями… Звичайно, найважливішою була підтримка вразливих верств населення.

В усіх областях України, включаючи Автономну Республіку Крим, у нас є програма, яка підтримує місцевий розвиток, зорієнтований на громаду. У рамках її ми співфінансуємо невеликі за розміром проекти щодо модернізації інфраструктури у сфері освіти, охорони здоров’я та збереження енергії. Вони будять ініціативу людей і дають їм можливість повірити у власні сили.

 Як ви як керівник місії оцінюєте реалізацію природоохоронного проекту «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні», зокрема у Волинській області, яка стала пілотною для нього?

— З проектом стосовно природоохоронних територій ми працювали на національному рівні. Він показав: є потреби у вдосконаленні природоохоронного законодавства. А ще — у безумовному виконанні його вимог на місцях.

Звичайно, Полісся з його біорізноманіттям було місцем зосередження наших зусиль. Аби підсилити розуміння уряду і місцевої влади: унікальну природу, яка існує тут, необхідно охороняти! А також забезпечити співпрацю із регіональними проектами,  із урядами та екологами Польщі та Білорусі.

Ми також хочемо допомогти державним інституціям заповідної справи охороняти навколишнє середовище максимально ефективно. Адже протягом останніх п’яти років кількість туристів у тому ж Шацькому національному природному парку сильно зросла і відповідно — зросло навантаження на природу...

Не залежати від дорогого газу!

— Скажіть, будь ласка, які основні труднощі працівників місії ООН в роботі в Україні?

— Звичайно, труднощів багато, як і в кожній країні. Проблеми є, і не так багато є шляхів для їх розв’язання. Тому для нас важливо визначити пріоритети, де можна допомогти владним структурам.

Приємно, що ми можемо співпрацювати із компетентними державними органами, щоб реформувати основні сфери, особливо соціальні.

— Якими є плани місії на 2012 і наступні роки в Україні?

— Звичайно, для кожної установи ООН цілі різні. Докладаємо найбільших зусиль у підтримці програми економічних реформ, яка є загальною, щодо підтримки реформи державного управління, включаючи  реформу охорони здоров’я.  В полі уваги — реформи соціального захисту населення. А для фінансових інституцій, зокрема, ми можемо говорити про подальшу підтримку процесу стабілізації макроекономічних показників.

Звичайно, ми хочемо сприяти тому, щоб Україна займала активнішу позицію у міжнародних дискусіях, зокрема тих, які ведуться із проблем охорони навколишнього середовища.

Оскільки ваша країна є однією з найбільш енергетично неефективних, ми намагаємося допомогти змінити інфраструктуру, щоб українці менше залежали від дорогого газу.

 Певна частина населення  розчарувалася реформами, які відбуваються. Що, на вашу думку, треба, щоб українці повірили у те, що все у них  буде добре?

— Я вірю, що у вас справді є бажання реформ. Без них економіка не зможе розвиватись. Тому питання вибору не існує — реформувати треба! І  деякі кроки у цьому напрямку вже робляться.

Але, на мою думку, кожен громадянин має зробити і свій крок на шляху до реформ. Перш за все, використовуючи для цього своє право вимагати, щоб  реформи відбувалися. А також підтримати своїм внеском — кожен у своїй роботі — той перехід, який би зміг привести країну до європейських стандартів.

— Ви вірите в те, що Україна в майбутньому поповнить список країн-учасниць Євросоюзу? 

— Це вже вибір самої України!

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

ДОВЬЄ «УК»

Олів’є АДАМ. Народився у Франції. У 18 років поїхав до ООН, був вражений цією організацією і поставив собі за мету трудитися у ній. Успішно пройшов навчання  і захищався у Гарвардському університеті, Лондонській школі економіки,  Інституті політичних наук у Парижі. Працював в Азії — у Бутані, Лаосі та Камбоджі, згодом — на Гаїті, в Аргентині, у Нью-Йорку, на Палестинській території, в Танзанії, Нігерії та Перу. Стаж  в ООН — понад два десятки років.

ДОВІДКА «УК»

В Україні працюють наступні установи ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Фонд Народонаселення ООН (ЮНФПА), Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ), Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБООН), Всесвітня організація охорони здоров`я (ВООЗ), Міжнародна організація праці (МОП) та Об`єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (ЮНЕЙДС). У країні також діють асоційовані члени ООН — Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ), Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН) та Міжнародна фінансова корпорація (МФК).

ДОВІДКА «УК»

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) протягом 2005 – 2010 років на підтримку реформи в Україні витратили 150,41 мільйона доларів – в основному на зміцнення демократичного врядування та можливостей доступу до правосуддя, посилення місцевого розвитку та забезпечення безпечного середовища для людського розвитку, зміни в енергетиці, зростання освітнього рівня українських фахівців і впровадження нових технологій.