ЗЛОЧИН І КАРА

 У махінаціях "конвертаційники" використали навіть малозабезпечених громадян

Податківці Луганщини викрили "конвертаційний" центр зі щомісячним обігом коштів близько 20 млн грн. Для злочинної діяльності та здійснення закупівель за бюджетні кошти махінатори використовували транзитні суб'єкти господарювання, підконтрольні одному з організаторів центру. Зробивши одне з таких підприємств переможцем тендерних торгів на понад 92 млн грн, організатори оборудки в успішності операції не сумнівалися. Конвертували ж бо незаконно безготівкові кошти в готівку протягом тривалого часу.

Робили все досить просто, пояснили у Департаменті боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. Легальні підприємства Луганщини перераховували кошти за нібито придбані товарно-матеріальні цінності, надані послуги та виконані роботи на банківські рахунки "транзитних" та "фіктивних" суб'єктів господарювання. Після цього гроші повертали як фінансову допомогу, перераховуючи на банківські рахунки малозабезпечених жителів Луганська та за довіреністю знімали готівкою. Ці суми, за винятком відсотків, повертали "клієнтам" - посадовим особам легальних підприємств. Обіг коштів по рахунках підприємств, що входили до "конверту", щомісячно становив близько 20 млн грн.

Під час обшуків за місцем розташування офісу "конвертаційного" центру, а також за адресами проживання його організаторів вилучили первинні документи суб'єктів господарської діяльності, задіяних у незаконній "конвертації" грошових коштів, 18 печаток та штампів, оргтехніку, чернетки, що свідчать про протиправну діяльність.

Накладено арешти на поточні рахунки шести "транзитних" та "фіктивних" підприємств у трьох банківських установах, за допомогою яких здійснювалась незаконна "конвертація", заблоковано коштів на загальну суму 2 млн ╩903 тис. грн. Одного з організаторів центру затримали.

Ще понад 5 млн грн перевели в готівку, імітуючи фінансово-господарську діяльність , "конвертаційники", які діяли на базі одного з приватних підприємств Мукачівського району. Послугами центру користувалися підприємства будівельної сфери, серед яких були й переможці державних закупівель. Вони нібито придбали та реалізували товарно-матеріальних цінностей на суму понад 14 млн грн.

Як з'ясували податківці, приватне підприємство підписало з іншим суб'єктом господарювання договори підряду з реконструкції одного з медичних закладів Закарпатської області. Згідно з договором на рахунок підприємства перерахували 1,2 млн грн. Однак роботи не були виконані, бо у приватного підприємства необхідних матеріально-технічних засобів і трудових ресурсів не було, тож кошти просто перевели в готівку.

Для злочинної діяльності організатори центру зареєстрували низку фіктивних підприємств, які документально оформляли віртуальні операції з купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт). Це дало змогу клієнтам безпідставно формувати податковий кредит та мінімізувати свої податкові зобов'язання зі сплати податку на додану вартість і податку на прибуток. Кошти, перераховані за нібито виконані роботи й послуги, конвертували у готівку і передавали службовим особам підприємств-вигодонабувачів.

У рамках порушеної кримінальної справи (за ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу) проведено обшуки, під час яких вилучено документи фінансово-господарської діяльності, печатки та штампи семи суб'єктів господарської діяльності, оргтехніку, банківські пластикові картки, готівкові кошти на суму понад 140 тис. грн.

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
для "Урядового кур'єра"