Як платникові, що звітує засобами електронного зв’язку, подати пояснення до декларації?

При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв’язку платник податків створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Враховуючи це, платники, які подають податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку, можуть подавати пояснення, копії дозволів тощо, які не мають затвердженого формату (стандарту) електронного вигляду, до контролюючих органів особисто або через уповноважену на це особу. Також такі документи можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Нагадаємо, подане платником доповнення до декларації, яке складене за довільною формою, вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Відповідна норма визначена п. 46.4 ст. 46, п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями та Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою наказом ДПА України від 10.04.08 р. №233.

Також із цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (це питання у категорії 135.03). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб-портал Міндоходів (вкладка «Інформаційно-довідковий ресурс»).

Помилка у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних виправляється методом «сторно»

Виправлення помилки в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) здійснюється методом «сторно» за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення такої помилки. Коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) реєстрів. Тобто при виправленні помилки методом «сторно» до Реєстру одночасно вноситься два записи: помилковий запис із знаком «–» та правильний запис із знаком «+».

Метод «сторно» здійснюється шляхом зворотного запису на величину помилки в тому звітному періоді, у якому вона виявлена. При здійсненні такого зворотного запису платником податку:

— в колонці 1 розділів I та/або II Реєстру зазначається порядковий номер запису;

— в колонках 2—6 розділу I та/або колонках 2—7 розділу II Реєстру дублюються реквізити документа, кількісні показники якого сторнуються;

— у відповідних колонках 7—12 розділу I та/або колонках 8—16 розділу II Реєстру кількісні показники зазначаються з відповідним знаком «+» чи «–».

При цьому, якщо виправлення помилки потребує подання платником податку уточнюючого розрахунку, то до виду документа додається літера «У» (наприклад: ПНПУ). Крім того, запис щодо включення показників такого документа до уточнюючого розрахунку зазначається окремим рядком у рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний період» Реєстру.

Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.11.2013 р. №708, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.12.2013 р. за № 2118/24650. У загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі це питання у категорії 101.21.

Оподаткування фізичних осіб податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується у 2014 році за перший базовий звітний період, тобто за 2013 рік. Базою оподаткування у цьому випадку є житлова площа об’єктів житлової нерухомості, у т. ч. їхніх часток.

Контролюючі органи надсилають платникам податку за місцем їхньої податкової адреси податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом, тобто за 2013 рік до 1 липня 2014 року.

Враховуючи те, що з 1 квітня 2014 року Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 265 Податкового кодексу України, зокрема слова «житлова площа» замінено словами «загальна площа», обчислення сум податку за 2014 рік відбудеться до 1 липня 2015 року, виходячи з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки за період з 01.01.2014 р. по 31.03.2014 р. (включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки, з 01.04.2014 р. по 31.12.2014 р. (включно).

Детальніше про це йдеться в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженій наказом Міндоходів України 25.04.2014 р. №263.

Сплата податку на нерухоме майно юридичними особами

Платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію встановленої форми з розбивкою річної суми податку рівними частками поквартально. Для новостворених об’єктів житлової нерухомості така декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на цей об’єкт.

Нагадуємо, що платники податку – юридичні особи зобов’язані були подати декларації за звітний 2014 рік до 20 лютого 2014 року, в яких розрахувати податкове зобов’язання за 2014 рік з поквартальною розбивкою.

Враховуючи те, що з 1 квітня 2014 року Законом України від 27.03.2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до ст. 265 Податкового кодексу України, зокрема, слова «житлова площа» замінені словами «загальна площа», юридичним особам необхідно здійснити перерахунок податку, подавши уточнені декларації. Зробити це необхідно до закінчення граничного терміну сплати авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за II квартал 2014 року, тобто до 30 липня 2014 року.

Таким чином, до затвердження нових форм звітності з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам податків – юридичним особам у колонці 3 «Житлова площа об’єкта нерухомості» декларації та у колонках 7 «Житлова площа відповідно до документів, що підтверджують право власності (усього)», 9 «Розмір частки/поділу житлової площі, яка знаходиться у спільній частковій, спільній сумісній власності» додатка до такої декларації, пропонується вказувати загальну площу об’єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки.

Детальніше про це йдеться в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженій наказом Міндоходів України 25.04.2014 року №263.

Інформаційно-комунікаційний департамент

Сторінку підготувала Оксана МАЛОЛЄТКОВА,«Урядовий кур’єр»