Серед новацій цього документа передовсім — відмова від виборчих блоків, обмеження на політичну рекламу за допомогою окремого закону, який ще потрібно буде ухвалити, закріплення в документі механізму відкликання депутатів місцевих рад, а також закріплення за територіальними округами не більше одного кандидата в депутати від партії. І ще — на тимчасово окупованих територіях вибори не проводитимуть.

У вівторок за законопроект у другому читанні та в цілому проголосували 257 депутатів за 226 мінімально необхідних. Примітно, що від попереднього голосування, яке відбулося 8 червня, депутати внесли у законопроект 1548 поправок. Утім, врахували лише дві: щодо участі у виборах нових партій та гендерної квоти.

«Ні» — блокам, «так» —  відкликанню  депутатів

Найголовніше нововведення закону — запровадження пропорційної системи з відкритими списками для обрання обласних, міських та районних рад. Перемагає той кандидат, за якого виборці  віддали найбільшу кількість голосів, стверджують  експерти-оптимісти. У законі так вміло виписано процедуру рейтингового голосування за кандидатів, що партійні лідери з легкістю зможуть маніпулювати ним, переконують реалісти.

Вибори міських голів, де кількість виборців 90  або більше тисяч, проводитимуть за мажоритарною системою абсолютної  більшості. Тобто для перемоги кандидат у міські голови має набрати щонайменше 50%+1 голосів виборців. Інакше буде оголошено другий тур.

Вибори сільського, селищного, міського голови (де кількість виборців менше 90 тисяч) проводитимуть за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі — тобто в один тур.

Відмовилися депутати й від ідеї пускати на вибори політичні блоки. Учасниками виборчих перегонів стають виключно партії, переможцями — політсили, які подолали п’ятивідсотковий бар’єр. Депутати також виключили норму, що «била» по малих партіях: право на висування мають партії, що зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів і змінили назву щонайменше за 180 днів до виборів.

Партії залишають за собою право лише на одного фіксованого кандидата у списку. Що означають ці відкриті списки? «Партія формує список кандидатів. А виборці голосують не за список, а за вподобаних кандидатів у цьому списку.

Ще одне нововведення: документ передбачає механізм відкликання депутатів. Процедура ця, відверто скажемо, складна і уможливлює спекуляції. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича, відкликання відбуватиметься за народною ініціативою, але безпосереднє рішення про це ухвалює партія. Як збиратимуть підписи за відкликання депутата і наскільки ретельно їх перевірятиме дільнична виборча комісія — зможемо побачити лише на практиці, коли такий прецедент з’явиться. Скажімо, побачать люди, що обрали не того і спробують виправити помилку.

Кому гендерні квоти важливі?

Законом передбачено і гендерну квоту серед учасників виборів — не менше 30% представників однієї статі. Це формулювання міжфракційне парламентське об’єднання «Рівні можливості» вважає вкрай важливим.

По-перше, 64 % виборців в Україні — жінки, зазначає народний депутат Ірина Геращенко: «Саме вони становлять і переважну частину політичних партій, активно працюють на низовому рівні, виконуючи всю важку роботу. Та коли справа доходить до формування списків, перевагу надають чоловікам, хоч українські жінки мають прекрасну освіту, вони професійні, здібні, порядні, патріотичні. Єдине, що жінки мають обмежений порівняно з чоловіками доступ до фінансових і адміністративних ресурсів. Партії і їхні лідери, скажемо відверто, не завжди готові активно просувати жінок в політику і допускати до реального впливу на прийняття рішень. Від цього страждає політика і суспільне життя. Жінки-бо чутливіші до соціальної проблематики».

Зрештою справа не лише в цьому. Декларуючи свою європейськість, маємо бодай щось змінювати по суті.  У європейських країнах у  партійних списках справді  багато жінок. І нам потрібно добиватися, щоб стать не впливала на професіоналізм…

Насамкінець зазначимо: щойно Президент України Петро Порошенко підпише ухвалений Верховною Радою Закон «Про місцеві вибори» і його  оприлюднять, країна отримає шанс обрати місцевих депутатів і очільників громад по-новому, аби  отримати якісніший депутатський корпус. Однак прозорість жовтневих виборів багато в чому залежатиме від бажання всіх гравців на електоральному полі провести справді чесні й демократичні вибори. Навіть попри те, що законодавство залишає чимало можливостей для спекуляцій.

ПРЯМА МОВА

Руслан КНЯЗЕВИЧ,
голова Комітету Верховної Ради  з питань правової політики та правосуддя:

— Вибори на окремих територіях не проводять через тимчасову російську окупацію та збройну агресію проти України і неможливість забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організацією з безпеки та співробітництва в Європі.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць, де не проводитимуть місцеві вибори, визначає Верховна Рада України у постанові про призначення чергових місцевих виборів.

Ірина ГЕРАЩЕНКО,
співголова міжфракційного парламентського об’єднання 
«Рівні можливості»:

— Якщо серед тих, хто бере участь у місцевих виборах, буде 30 відсотків чоловіків, — це теж нормально (жартома з парламентської трибуни).

 

 

НОВАЦІЇ

Комісії на замітку

У законі про місцеві вибори:

♦ збільшено строк формування складу територіальних виборчих комісій з трьох до п’яти днів;

♦удосконалено процедуру створення одномандатних територіальних виборчих округів, зокрема конкретизовано кількість ОВК, термін їхнього утворення також збільшено до 5 днів;

♦якщо член територіальної виборчої комісії не хоче працювати або є підстави для припинення його повноважень, то політична партія може автоматично внести подання на заміну і не втрачати представництво у складі ТВК;

? на спеціалізованих дільницях матимуть право голосу лише ті виборці, які належать до відповідного територіального виборчого округу.

Яким буде бюлетень

Удосконалено вимоги до виборчого бюлетеня, в якому зазначатимуть: порядковий номер, повну назву місцевої організації, в дужках прізвище, ім’я та по батькові першого кандидата в списку кандидатів, висунутих політичної партією, а також через тире — прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Назву партії буде виділено яскравішим і більшим шрифтом, ніж відповідні кандидати.

Перелік відомостей у бюлетені в єдиному одномандатному окрузі (йдеться про село та селище) доповнить позиція «посада». Задля недопущення псування бюлетенів виключили штамп «кандидат вибув», тож залишиться лише штамп «вибула політична партія».

Також вилучено право внесення змін у список виборців у день голосування. Остаточний список виборців має надійти в ЦВК за два дні до виборів.