Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»

ТЕНДЕНЦІЯ. Національний університет біоресурсів і природокористування України — один з провідних українських вишів, який має розгалужені міжнародні зв’язки, вершина яких — меморандуми з університетами штатів Айова і Луїзіана (США), ім. Гумбольдта (Німеччина), м. Гент (Бельгія) про визнання системи освіти в НУБіП України як такої, що відповідає їх вимогам. А це — конкретне визнання українського диплома в світі.

Кілька років тому в рамках угоди про співпрацю між нашим університетом та Університетом Вагенінген (Нідерланди) було визначено 18 спеціалізацій міжнародного магістерського курсу «Management, Economics and Consumer Studies» (менеджмент, економіка і вивчення поведінки споживачів). Це дало змогу вперше в Україні розпочати підготовку магістрів з отриманням подвійних дипломів. За два навчальних роки українські магістранти виконали вимоги уніфікованого навчального плану, успішно захистили перед міжнародними екзаменаційними комісіями двох університетів магістерські дисертації. Днями відбувся перший випуск магістрів факультету аграрного менеджменту з отриманням міжнародних подвійних дипломів європейського і українського зразків.

— Університет Вагенінген, і це підтверджують дані відомих рейтингових агентств, — один з визнаних лідерів європейської освіти в сфері наук про життя — аграрний сектор, агробізнес, екологія, — каже ректор НУБіП України академік Дмитро Мельничук. — І особливо приємно, що наші студенти повернулися нині додому з дипломами магістрів одного з найбільш поважних університетів Європи. Якщо раніше значна частина нашої студентської молоді, яка виїздила на навчання за кордон, залишалася там у пошуках своєї долі, то нині картина змінилася: сьогодні переважна більшість студентів, які закінчили провідні університети Європи, США, Японії, з котрими у нас підписані угоди про співпрацю, повертаються в Україну і пов’язують своє майбутнє саме з нею.

Меморандуми про можливість отримання міжнародних подвійних дипломів НУБіП України має ще з низкою провідних університетів світу, зокрема німецькими — Берлінським імені Гумбольдта, освіту якого мають 22 нобелівських лауреати, прикладних наук Вайєнштефан, Ангальт, Токійським аграрним університетом та іншими.