АКТУАЛЬНО

Мінагропрод каже, що жодних підстав для подорожчання найдешевших хлібобулочних виробів немає, а пекарі прогнозують збільшення їх вартості вже в листопаді 

 Схоже, що різного роду розмови та кулуарні заяви деяких експертів і керівників компанії «Київхліб» щодо узгодження підвищення цін на хліб викликали однозначну реакцію Міністерства аграрної політики та продовольства (Мінагропрод).

У розповсюдженому 29 жовтня прес-службою аграрного відомства релізі зазначено: «Обгрунтованих підстав для підвищення цін на соціальні сорти хліба на сьогодні немає. Для забезпечення стабільної ситуації на ринку хліба уряд вживає всіх заходів. Зокрема Аграрний фонд реалізує близько 40 тис. тонн борошна щомісяця для більшості хлібопекарських підприємств України. Ціни на це борошно є фіксованими до кінця поточного року, що дасть змогу, у разі коливання ринкових цін в деяких регіонах, нівелювати їх тенденцію до зростання.  На сьогодні договори з постачання борошна укладено з 96 хлібопекарськими підприємствами».

Вартість короваю цікавить кожного. Фото з сайту blogspot.com

У свою чергу міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк зазначив, що особисто проводитиме розмови з головами облдержадміністрацій, у регіонах яких підвищуватимуться ціни на соціальні сорти хліба. Поки що на порядку денному — Хмельниччина, де нещодавно вартість такого хліба зросла на 25 копійок за буханець.

Однак чи заспокоює таке повідомлення пекарів? І що чекати пересічним українцям, жителям не лише столиці, а й інших міст та селищ країни?

Кореспондент «УК» намагався отримати коментар керівництва Всеукраїнської асоціації пекарів України (ВАПУ) та її президента Володимира Слабовського і компанії «Київхліб», але це виявилося марним. Так, у першій з них секретарка повідомила, що ВАПУ і її президент не дають жодних коментарів, а сайт асоціації не працюватиме до нового року.

Цікаво, що новин із цього приводу немає й на сайті «Київхліба». Проте, як днями повідомляв один із впливових ділових порталів, генеральний директор столичного підприємства Володимир Череда, йдучи на засідання понеділкового, так званого,  малого Кабміну, заявив, що саме на цьому заході він узгоджуватиме ціни на хліб. Також, за його словами, відповідну заявку було подано і до Київської міськдержадміністрації.

Отже, як кажуть, диму без вогню не буває, і щось кулуарне стає явним. До того ж, столицею (із посиланням на джерела в міській адміністрації) ходять уперті чутки, що «Київхліб» добивається підвищення цін на білий батон на 50—60 коп. за штуку, а на популярний український — на 60 коп.

Утім, слід додати, що Київ був завжди останньою фортецею у країні у справі підвищення цін на хліб соціальних сортів. Цьому сприяли чинники жорсткого контролю місцевої влади й те, що все ж таки «Київхліб» завжди був монополістом у мегаполісі. І звісно, його керманичі побоювалися різних антимонопольних розслідувань проти себе.

Але тепер, можливо, фактично весь порох у порохівницях столичної пекарської компанії вичерпався.

Чи може цьому завадити Аграрний фонд? У це не вірять не лише хлібопекарі, а й зернові трейдери. Дуже цікава з цього приводу думка генерального директора ТОВ СП «Нібулон» (одного із найбільших зернотрейдерів країни) Олексія Вадатурського. «Ми можемо утримувати ціни на пшеницю та відповідно борошно на низьких позначках, адже у нас для цього склалися чудові можливості: дефіциту продовольчого зерна немає, і діятимуть обмеження на його вивезення за кордон. Уся річ у бажанні держави, а саме Аграрного фонду, який зобов’язаний надавати дешеве борошно підприємствам», — зазначив він кореспонденту «УК».

Відомо, що хлібопекарі скаржилися: Аграрний фонд цього року постачає їм борошно за ціною на 3—7% вищою, ніж у 2011 році і, таким чином, основна сировина для випічки хліба від держави у вартості зрівнялася з ринковою.

Отже, передумови для неподорожчання хліба начебто є. 29 жовтня це підтвердив і голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. Відкриваючи новий хлібопекарський комплекс у Васильківському районі, він зазначив, що влада підписала із його власником договір, де обумовлено утримання стабільних цін на соціальні сорти хліба.

Однак голова ради об’єднання хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром» Олександр Васильченко у своїй колонці на одному із популярних порталів зазначив, що у листопаді ціни на хліб зростуть у всій країні, окрім Харківської, Хмельницької областей та Криму, де вже раніше було досягнуто ринкового рівня вартості основного продукту.

Тож хто має рацію в цих полярних думках та заявах,  покаже найближчий час.

P.S.30 жовтня на прес-конференції, присвяченій цій проблемі, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що ціна на соціальні сорти хліба повинна збільшитися на 20 відсотків, інакше хлібопекарська галузь буде нерентабельною.