ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряду нарешті вдалося знайти компроміс між інтересами людей і можливостями бюджету

Одним із основних завдань уряду будь-якої країни є вміле оперування бюджетними коштами. Аби при розподілі суспільного пирога не забути і не обділити жодну з верств населення. Так, учителі, лікарі, пенсіонери, а також соціально незахищені громадяни не повинні відчувати себе приниженими й ображеними. Наскільки вдається досягти такого балансу — вже інша річ, яка залежить від багатьох внутрішніх і зовнішніх чинників. 

Можна багато обіцяти й навіть дати різні блага. Але, якщо їх не буде підкріплено реальними розрахунками і наявними ресурсами, є високий ризик дуже легко втрапити в таку халепу, витягти з якої державу буде надзвичайно складно. От і Прем’єр-міністр Микола Азаров переконаний: «Розв’язання гострих соціальних проблем кожної людини для всіх нас завжди на першому місці. Я відповідаю за це перед суспільством».

Непроста кризова спадщина і фінансова нестабільність у Європі змушують уряд ретельно й послідовно підходити до питання підвищення соціальних стандартів. «Я нікого не лякаю, але треба все зважувати і створювати власний запас міцності, — вважає Прем’єр. —  Бо наслідки економічної кризи не повинні погіршити життя найбільш соціально вразливих верств населення — пенсіонерів,  інвалідів, чорнобильців, самотніх матерів».

Цього вимагає час, вимагають і потребують люди. І з ними треба радитись у пошуках справедливого компромісу. Що засвідчили останні події в Донецьку, коли в ході акції протесту помер літній чоловік? По-перше, певні сили використали людський біль у вигляді своєрідного тарану для лобіювання своїх інтересів, спровокувавши заворушення. По-друге, слабкість місцевої влади, яка не змогла донести до протестувальників позицію уряду і, власне, той компроміс, досягти якого вдалося в суперечці між інтересами людей і можливостями держави. «Це жахлива несправедливість! Протести закінчаться, а людину не повернеш», — ось про що закликає замислитися підлеглих Микола Азаров.

Не грошима єдиними

Пошук компромісного й справедливого рішення щодо пенсій ліквідаторам-чорнобильцям тривав кілька тижнів. Микола Азаров хоч і не побував у епіцентрі донецьких подій, але багато часу присвятив консультаціям із громадськими організаціями, експертами, простими людьми. Було обговорено всі аспекти й варіанти нарахування пенсій.

Постанова Кабінету Міністрів № 1210, якою осучаснено порядок обчислення пенсійного забезпечення цим категоріям громадян, набула чинності після оприлюднення у вчорашньому номері «Урядового кур’єра». Прем’єр-міністр назвав це рішення історичним і водночас важким. Істотне підвищення чорнобильських пенсій мимоволі відволікатиме фінансові ресурси від інших програм. «Але ми взяли на себе відповідальність зробити пріоритетом гідний рівень соціального захисту саме цих людей», — підкреслив глава уряду.

Протести чорнобильців під Будинком уряду грошей в бюджет не додадуть. Фото Укрінформу

Він також пояснив, що з 1 січня наступного року розмір середньої реальної пенсійної виплати чорнобильцям зросте з 1815 грн цьогоріч до 4129 грн у 2012 році і становитиме близько 516 доларів. Цей показник перевищує середню загальну пенсію в Польщі, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії та Литві.

Крім грошей, чорнобильці потребують належного піклування, лікування та елементарної уваги. Результатом зустрічей Прем’єра стала не лише згадана постанова. «З наступного року ми розпочинаємо реалізовувати програму реконструкції та переоснащення спеціалізованих лікарень для чорнобильців, — продовжив тему Микола Азаров. — Забезпечимо безоплатні медикаменти і поліпшене харчування, створимо режим особливого сприяння в отриманні довідок, юридичній допомозі».

Суми й перспективи

А судові рішення пенсій не замінять. Нарікання Прем’єра викликає саме ця тенденція. Він вважає, що такий конвеєр було запущено штучно і він не обійшовся без фальсифікацій: «Окремі близькі до судів юристи збирали списки чорнобильців, умовляли їх подати позов і фактично за хабар організували сотні й тисячі судових рішень».

Лише в Білоцерківському районі Київщини, використовуючи фальшиву печатку суду, шахраї підробили 260 таких рішень на суму 9 млн грн. Середня ж пенсія в Україні становить нині 1200 грн. «І в такий спосіб у них відбирають кошти», — обурюється Микола Азаров.

За його словами, вже розпочато масштабне вивчення кожної персональної справи, яке для кожної людини завершиться законним і справедливим рішенням. Координувати цю роботу доручено профільному міністру й віце-прем’єру Сергію Тігіпку.

Ці слова Миколи Азарова на брифінгу в стінах Будинку уряду підтвердив голова Пенсійного фонду Борис Зайчук. Його відомство оскаржить рішення судів щодо перерахунку пенсій чорнобильців на суму понад 11 млрд грн. Це стосуватиметься всіх аналогічних рішень. На сьогодні суди першої інстанції планують розглянути справ на суму 5,3 млрд грн, у другій інстанції — на суму 5,9 млрд.

Нині розпочато й реалізацію згаданої постанови №1210. Окрім зазначеного вище середнього рівня в 4129 грн, діти-інваліди з числа потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС отримуватимуть підвищені виплати — з 380 до 842 грн. Буде збільшено й додаткові пенсії за завдану здоров’ю шкоду на 20% від прожиткового мінімуму для непрацюючих громадян. Це збільшить пенсійні виплати з 495 до 994 грн.

Вже до 15 грудня цього року Пенсійний фонд перерахує і призначить новий розмір пенсій для чорнобильців. І цьому процесу не повинен завадити дефіцит Пенсійного фонду. За підсумками року його очікують на рівні 31 млрд грн, повідомив посадовець. Однак сума ця набігла не лише за поточний, а й за минулі роки.

 ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦Про внесення зміни до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей (постанова Кабінету Міністрів);
♦Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова Кабінету Міністрів);
 Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності (постанова Кабінету Міністрів);
♦Про внесення зміни до переліку робіт і послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, які виконуються і надаються за плату (постанова Кабінету Міністрів);
♦Про затвердження Державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом на 2012—2015 роки (постанова Кабінету Міністрів);
 Про  заходи щодо поліпшення освітлення населених пунктів (розпорядження уряду).
♦Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері профілактики правопорушень на період до 2015 року (розпорядження уряду).