День рідного  міста харків’яни відзначили  гучно і масштабно: програма заходів розтягнулася майже на весь тиждень. А в 70-річний ювілей визволення першої столиці від німецько-фашистських загарбників, який святкували минулої п’ятниці,  на головному майдані Свободи, крім параду та концерту, зіграли  ще й тисяча музикантів з 16 військових оркестрів.  Свою майстерність продемонстрували  в ході фестивалю «Харків—місто військової слави» не лише оркестранти з різних міст України — Вінниці, Одеси, Чернігова, Полтави та Києва, а й з різних країн — Росії, Англії, Молдови й Туреччини. Спочатку вони зіграли всі разом, а потім кожний оркестр виступив сольно перед чотирма трибунами, на яких розмістилося 800 ветеранів Великої Вітчизняної війни, інші мешканці і гості міста, які  прийшли на свято. 

Тут же, на майдані Свободи,  з Днем визволення Харкова всіх присутніх особисто привітав Президент Віктор Янукович.  «Шановні харків’яни, дорогі ветерани! Щиро вітаю вас із 70-ю річницею визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників. Сьогодні ми схиляємо голову перед подвигом героїв, які ціною свого життя визволили нас із рабства окупації. Зараз, дивлячись на квітучий, мирний Харків, важко повірити, що 70 років тому на цих вулицях точилися бої. Харків’яни відродили своє місто, і Харків постав як одне з найкрасивіших міст України. Сьогодні він є гордістю країни. Чимало вихідців з Харкова збагатили українську науку, освіту, культуру, дали поштовх для розвитку нових галузей, знань і новітніх технологій. Фундамент для розвитку Харкова було закладено нашими ветеранами, людьми, що присвятили свої молоді роки відбудові міста. Наш синівський обов’язок — дбати про них і передавати цю пам’ять нашим дітям», — зазначив Віктор Янукович.

У своєму виступі Президент також наголосив, що святкування 70-річчя визволення України та Великої Перемоги має об’єднати український народ навколо спільних цінностей і досягнень, загальної пам’яті про мільйони жертв Великої Вітчизняної війни. З цією метою на початку року в Луганську стартувала Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України».  Наразі її передали  Харкову.  А протягом  нинішнього  року цю естафету приймуть Сумська, Донецька, Чернігівська, Полтавська, Запорізька, Дніпропетровська, Київська, Черкаська  і Житомирська області. 6 листопада  урочистості з нагоди 70-річчя визволення від фашистів пройдуть і в  столиці України.

За останні роки, як зазначив глава держави, влада зробила рішучі кроки в напрямку істотного поліпшення рівня життя ветеранів Великої Вітчизняної війни. За його словами, більш ніж на 700 гривень збільшено пенсію членам сімей померлих інвалідів війни, на 49% підвищено середній розмір пенсії учасникам ВВВ, майже в 4,5 раза зросла грошова допомога ветеранам війни, розмір пенсій інвалідів війни за останні два роки зріс на 41%. Крім цього, додав глава держави, з 2010 року вперше було започатковано програму забезпечення квартирами інвалідів Великої Вітчизняної війни. Завдяки цьому поліпшено житлові умови більш ніж 800 сімей. «Ми не зупиняємося на цьому. Органи влади як на центральному, так і на місцевому рівні мають дбати про поліпшення життя українських ветеранів, вирішувати питання, пов’язані з їхніми житловими і побутовими умовами, забезпеченням ветеранів висококваліфікованою медичною допомогою. Започатковану ініціативу безкоштовного оздоровлення ветеранів на базі обласного госпіталю для інвалідів війни зобов’язані підтримати всі галузеві медичні заклади. Цей досвід повинні вивчити та перейняти в інших регіонах нашої держави», — сказав Віктор Янукович.

Того ж дня за участі Президента в Харкові було покладено  квіти до меморіалу Слави в Лісопарку. А вже ввечері жителі та гості першої столиці змогли  переглянути  на великих екранах старе радянське кіно і насолодитися  виступами співачки Ярослави та відомих гуртів — «ТіК», «Дискотека «Аварія», «Градуси», «Океан Ельзи». Завершилося  святкування неймовірним лазерним шоу.