ПИТАННЯ РУБА 

За медико-санітарне забезпечення оздоровлення та відпочинок дітей керівники системи охорони здоров’я регіонів відповідатимуть персонально

Питання оздоровлення дітей цьогоріч перебуває під особистим контролем Президента та Прем’єр-міністра. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко під час позапланової селекторної наради з начальниками управлінь охорони здоров’я та головними санітарними лікарями регіонів з питань стану медико-санітарного забезпечення у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Насамперед він звернув увагу на те, що для належного проведення літньої оздоровчої кампанії міністерством вжито додаткових організаційних заходів. Незважаючи на це, за період з 8 по 13 липня в дитячих оздоровчих закладах зареєстровано три спалахи гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 112 осіб, зокрема 101 дитина. Головними причинами захворювань стала неналежна організація харчування, низька якість харчових продуктів, відсутність супровідних документів, що підтверджують їх якість та безпечність. У закладах оздоровлення та відпочинку до роботи було допущено працівників без проходження ними профілактичних медичних оглядів, які мали низький рівень професійної підготовки тощо.

Державна санітарно-епідеміологічна служба провела майже 28 тис. обстежень оздоровчих закладів, за результатами яких у кожному п’ятому закладі було виявлено порушення санітарного законодавства. Але припинено було роботу лише 120 таких закладів. Олександр Аніщенко наголосив, що неадекватність вжитих заходів призвела до ускладнення епідемічної ситуації, яка склалася на сьогодні.

З метою недопущення виникнення таких ситуацій надалі, профільний міністр доручив присутнім взяти під особистий контроль питання оздоровлення та відпочинку дітей. Провести раптові медичні обстеження працівників закладів оздоровлення та відпочинку, особливо харчоблоків. Також необхідні позачергові комплексні перевірки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку,  виробників та постачальників харчових продуктів із залученням представників держветфітослужби, держінспекції з питань захисту прав споживачів, правоохоронних органів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Міністр також попередив усіх керівників про персональну відповідальність за належне медико-санітарне забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей. А насамкінець зробив наголос на тому, що треба якнайшвидше виявити істотні недоліки в організації роботи як санітарної, так і медичної служб. «Я не вимагаю нічого надприродного і нездійсненного. Я вимагаю чіткого і сумлінного виконання безпосередніх обов’язків керівників системи охорони здоров’я регіонів», — цитує слова Олександра Аніщенка прес-служба Міністерства охорони здоров’я.