ПАРТНЕРСТВО. Україна не прагне негайно вступати до Євросоюзу, однак при укладенні Угоди про асоціацію наполягатиме на включенні до неї перспективи свого членства в ЄС. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході зустрічі з Головою Національної Ради Австрії Барбарою Праммер.  

«Україна взяла курс на європейську інтеграцію, але це зовсім не означає, що завтра ми подаватимемо заявку на вступ до ЄС. Але ми як країна повинні мати європейську перспективу», — конкретизував Микола Азаров. Адже відповідно до статті 49 Лісабонської угоди, будь-яка країна, яка територіально знаходиться у Європі, має таке право.

Барбара Праммер у свою чергу заявила, що потенціал для розширення ЄС існує, і європейські країни повинні мати цю перспективу: «Кількість країн-членів ЄС зросла до 27, але цією кількістю потенціал розширення ЄС далеко не обмежується».

Микола Азаров висловив сподівання, що Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано до кінця року, і в ній буде прописано ідею приєднання України до ЄС: «Зрозуміло, у такому складному питанні ми не ставимо перед собою певних термінів, але є всі підстави думати, що буде саме так».

Він також поінформував, що Україна завершує переговори про створення ЗВТ з ЄС, позитивно оцінивши останній раунд переговорів з Єврокомісією. Там сторони домовилися про збільшення українських зернових експортних квот, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.       

Однак досі залишаються невирішеними питання щодо насіння соняшнику. Україна запровадила мито на експорт насіння соняшнику, що дало змогу стати великим виробником олії, а Єврокомісія зараз наполягає на скасуванні такого мита. «Ми не можемо зрозуміти цієї вимоги, оскільки основні маслопереробні заводи знаходяться не у Європі, а в Туреччині. Чому Європа так переживає за Туреччину? Ми готові постачати олію і до Європи, і до Туреччини», — підсумував Микола Азаров.

Водночас нині є всі підстави вважати, що до кінця 2011 року товарообіг між Україною і Австрією перевищить 1,5 млрд доларів. Україна також зацікавлена в інтенсифікації економічної співпраці з Австрією в межах Дунайської стратегії та у транспортній галузі, повідомив Микола Азаров. Йдеться, зокрема, про участь у фінансуванні будівництва дороги Київ—Відень. Тим більше, що «свою частину дороги до Чопа ми вже робимо», — зазначив Прем’єр-міністр.

Барбара Праммер поінформувала, що Австрія вбачає в Україні дуже важливого торговельно-економічного партнера, додавши, що багато австрійських компаній вже працюють в Україні.

Крім того, вона пообіцяла політичну підтримку австрійського парламенту щодо пропозицій для поліпшення економічної співпраці з Україною.