ПРОБЛЕМА

Коли небезпечні хімікати будуть вивезені з Полтавщини

Свого часу безконтрольне застосування на ланах Полтавської області (і всієї України ) хімічних засобів захисту рослин призвело до невтішних наслідків. Нині шкідливі для здоров'я сполуки виявляють у колодязній воді, зернових. А нещодавно працівники науково-дослідного випробувального центру харчової продукції ДП "Полтавастандартметрологія" зафіксували значний вміст пестициду лонтрелу відразу в трьох партіях перевірених цукрових буряків минулорічного врожаю. Шкода, що обов'язкове дослідження сільськогосподарської продукції не входить у компетенцію цього підприємства, хоча воно й має технічну та методичну можливість досліджувати майже 60 видів пестицидів та отрутохімікатів. Результати перевірок могли б бути ще красномовнішими.

- В Україні контроль за вмістом пестицидів у харчовій продукції здійснюється на підставі декларацій виробника, - говорить генеральний директор ДП "Полтавастандартметрологія" Віктор Мирунко. - Не проводиться у нас контроль і за ввезенням на територію добрив та використанням залишків пестицидів. Тож за відсутності системної роботи в цьому питанні торік на Полтавщину потрапило 2294 тонни пестицидів. Це на 24% більше, ніж у 2009 р. Залишок цих небезпечних хімічних сполук наприкінці 2010 р., згідно з інформацією В. Мирунка, становив 69 тонн.

Спеціалісти Полтавського обласного управління з питань надзвичайних ситуацій підрахували: тільки для того, аби знешкодити непридатні для використання засоби захисту рослин, які зберігаються на складах у 22 районах області, знадобиться три роки. На утилізацію цього "добра" доведеться витратити понад 18 млн грн. Де брати кошти? "Їх повинні виділяти на паритетних засадах з обласного та державного бюджетів у рамках спеціальної регіональної програми, - вважає начальник управління Михайло Андрусенко. - Така програма вже розроблена і передбачає поетапне вивезення небезпечних речовин, насамперед з аварійних складів. У разі її прийняття обласною радою та за наявності потрібної суми ці роботи можна буде розпочати вже цього року.

Найбільші на Полтавщині "запаси" непридатних хімічних засобів зберігаються на складах ВАТ "Хорольська сільгоспхімія" - 460 тонн. В області їх понад 750 тонн. А в Україні, за даними М. Андрусенка, таких "покладів" аж 20 тис. тонн.

От уже понад два роки Міністерство екології вивозить отрутохімікати на утилізацію за межі України. Утилізація тонни пестицидів за кордоном коштує приблизно 2,5 тис. американських доларів. Полтавчанам ця "процедура" може обійтися значно дешевше за умови, якщо вони матимуть на озброєнні мобільну установку з утилізації хімікатів, яку їм ще в 2006 р. мав виготовити Харківський державний науково-технічний центр "Енергосталь", - за неї вже заплачено півтора мільйона гривень. Харків'яни обіцяли, що установка за добу спалюватиме тонну пестицидів. Відходи, що утворюватимуться, проходитимуть шестиступеневе очищення. Проте вона ще досі не пройшла сертифікацію. Щось там у ній харківські розробники не доробили, та й потрібні додаткові фінанси.

Попри тимчасову затримку справа таки рухається до розв'язки - цією установкою переймається навіть голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко.