Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті Всеукраїнського дитячого форуму «Діти змінюють світ», який відбувся у столичному «Мистецькому Арсеналі» з нагоди Дня захисту дітей. На форум зібралися  лідери учнівського самоврядування та переможці всеукраїнських олімпіад з усіх областей України. У тематичних групах діти обговорювали питання про те, як учитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною і по-справжньому навчатись, як плекати творче мислення у школярів і як школа може навчити дітей бути проактивними і небайдужими громадянами своєї країни.

У нових реаліях — нова освіта

Вітаючи учасників форуму з Днем захисту дітей, Петро Порошенко побажав кожному починати зміни із себе і зазначив, що «мріє жити в країні, символом майбутнього якої є такі діти». «Хочу побажати вам бути вільними у своїх думках, бо воля є символом України. Будьте відповідальними у своїх рішеннях і щирими у своїй любові до України», — сказав Президент. Глава держави наголосив, що саме громадянське суспільство, небайдужі громадяни України сприяють тому, щоб країна ставала привабливою, демократичною, сильною, економічно розвиненою та справедливою. «Ми будуємо нову країну, ви є її майбутнім, і я пишаюся, що в України таке красиве, вільне, патріотичне майбутнє», — звернувся Президент до учасників форуму.

Діти представили Петрові Порошенку своє бачення та пропозиції розвитку за кожним із заявлених на форумі напрямів. Зокрема вони розповіли, яким бачать зміни у навчальному процесі, щоб кожна дитина почувалася у школі комфортно, запропонували складати своєрідний рейтинг учителів, який ∂рунтується на досягненнях їхніх учнів і результатах ЗНО.

Відчуття лідерства — в крові у сучасних школярів. Фото з сайту president.gov.ua

Діти виступали за зближення учнів та вчителів в освітньому процесі: вчитель має бути другом і наставником, сприяти розвитку особистості й підтримувати лідерський рух. Учасники дискусій також висловилися за необхідність надання можливості учням самостійно формувати програму навчання залежно від обраної майбутньої професії. Учасники форуму порушували питання підвищення ролі та повноважень учнівського самоврядування.

Особливу увагу школярі звертали на питання патріотичного виховання. На їхню думку, у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, а також на популяризацію вітчизняного туризму.

Петро Порошенко висловив підтримку багатьом озвученим ініціативам. Більшість із них, за його словами, вже давно застосовують в освітніх закладах інших країн, тож і Україні час змінювати й розвивати методологію навчання відповідно до сучасних потреб. «Ми живемо в новому світі, який має інші потреби і потребує іншої освіти», — зазначив Президент. Він також висловив переконання, що чимало шкільних проблем не може бути розв’язано без учнівського самоврядування. 

Подарунки іменинницям

Президент привітав із днем народження Катерину Кошлань, яка приїхала на форум зі Львова. Дівчинка цього року закінчила школу і планує вступати в Національний університет «Києво-Могилянська академія». Катерина — студентка Української академії лідерства, займається музикою, любить співати й читати. Вона розповіла, що задоволена навчанням в Українській академії лідерства, оскільки це мотивує і відкриває значно ширші можливості у спілкуванні. Президент привітав ще одну іменинницю — лідера учнівського самоврядування з Олександрівського району Донецької області Катерину Шкарупіло.

Глава держави наголосив на важливості участі в таких заходах дітей зі сходу України, особливо з міст, визволених з окупації. «Всі наші зусилля потрібно спрямувати на те, щоб повернути український суверенітет на Донбас, тому дуже важливо підтримувати донецьке українство, бо для них наша вишиванка, прапор, гімн, герб стали символами боротьби за Україну», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Глава держави побажав дівчатам успіхів і подарував іменні годинники від глави держави. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»