ПОЗИЦІЯ

Прем’єр вважає, що середня зарплатня 3 тис. грн — незадовільний показник для нашої країни

З нагоди 20-ї річниці створення Українського союзу промисловців та підприємців у столиці відбулись урочистості, в яких взяли участь зокрема Прем’єр-міністр Микола Азаров, працівники Адміністрації Президента, представники іноземних делегацій та вітчизняного бізнесу.

Насамперед Прем’єр-міністр зачитав вітальне слово Президента Віктора Януковича, після чого додав кілька слів від уряду. Микола Азаров зазначив, що протягом останніх двох років у країні відбуваються масштабні перетворення. Зокрема прийнято закони, що відповідають європейським принципам регуляції підприємницької діяльності, значно спрощено процедуру видачі документів дозвільного характеру та їх кількість.        

Глава уряду нагадав, що нині процедура реєстрації бізнесу займає від одного до трьох днів. Нарешті запрацювали реєстраційні центри, що діють за принципом «єдиного вікна». Інформація єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців стала відкритою та загальнодоступною. Переглянуто систему видачі дозволів на земельні ділянки для будівництва, а кількість дозвільних процедур для інвесторів скорочено вчетверо. Другий рік діє автоматична система відшкодування ПДВ, відповідно до якої, за словами Миколи Азарова, щомісяця держава відшкодовує суб’єктам господарювання майже 2,5 млрд грн.       

Водночас Прем’єр зауважив, що влада знає про багато проблем, з якими зіштовхуються підприємці. Однією з них він назвав супротив бюрократії, що намагається створити нові норми та ускладнити процес видачі дозвільних документів. «Повірте: політична воля є. Ми зламаємо всі ці перепони, і рано чи пізно в нашій країні буде нормальний бізнес-клімат», — запевнив Микола Азаров.

Для цього уряд планує посилити правовий захист бізнесу, захистити підприємців від рейдерства, протиправних дій правоохоронних органів та судової системи.

Водночас глава уряду зазначив, що одне з головних спільних завдань держави та бізнесу полягає у виведенні зарплатні з тіні. За його словами, влада усвідомлює, що на кожну гривню зарплати потрібно сплатити майже дві. Тож він запевнив, що податкове навантаження на фонд заробітної плати поступово зменшуватиметься. З іншого боку Прем’єр закликав підприємців працювати активніше і за рахунок прибутків збільшувати зарплатню працівникам. Ці слова викликали певне пожвавлення серед присутніх, тож глава уряду відреагував так: «А що, Азаров за вас прибуток створюватиме?! Азаров повинен створювати умови: це нормальний клімат, нормальне реформування. Це нормальні ціни на газ, за що ми зараз б’ємося. А ваша справа — створювати прибуток і платити нормальну зарплатню людям!».

При цьому Прем’єр зазначив, що, скажімо, зарплата 3 тис. грн не є достатньою для нормального життя людини  в нашій країні. «Ми робитимемо все, аби зменшувати відрахування з фонду оплати праці. Ваше ж завдання — думати, скільки заробляють ваші працівники, та більше інвестувати у людський капітал», — наголосив Микола Азаров, зазначивши: партнерство між бізнесом і державою повинно стати нормою взаємин.