РЕГІОН

 Для повного осучаснення українського суднобудування знадобиться близько десяти років

Насиченою видалася робоча поїздка Прем'єр-міністра Микола Азарова до Миколаївської області. Одразу по прибутті в обласний центр він вручив 108 ордерів на квартири військовослужбовцям у новозбудованому житловому будинку. Після традиційного перерізання червоної стрічки він завітав у гості до однієї з щасливих новоселів, яка 23 роки очікувала на власну оселю. З рук Прем'єра крім традиційних квітів жінка отримала ще й мікрохвильову піч.

Хвилями реформ

Наступним пунктом перебування стала участь в урочистому закладанні будівництва нових буксирів із заводськими номерами 184 і 185 на суднобудівному підприємстві "Ваден Ярдс Океан". Тут він запевнив корабелів, що уряд поставив собі за мету вивести галузь із затяжної кризи, в якій вона перебуває останні 20 років. Одним із шляхів до цього Прем'єр вважає будівництво власних риболовецьких суден.

Слід використовувати й чудові транзитні можливості для перевезення вантажів водними магістралями, що вп'ятеро дешевше від залізничних перевезень. А розроблений урядом проект Податкового кодексу, який вже передано до парламенту, передбачає звільнення суднобудівної галузі від сплати податку на прибуток на 10 років. Від оподаткування звільнятимуться й всі кошти, які суднобудівні підприємства спрямовуватимуть на модернізацію виробництва. За прем'єрськими оцінками, для повного осучаснення суднобудівних підприємств знадобиться 5-6, а то й 10 років.

Крім того, Кабінет Міністрів готовий розглянути питання про відстрочення сплати податку на додану вартість на комплектуючі для підприємств суднобудівної галузі. Людей, що зібралися на мітинг, цікавила передусім ситуація на продовольчому ринку, на що Прем'єр відповів чітко: "Ми не допустимо дефіциту по жодній позиції. Уряд має ресурси і кошти для закупівлі усього необхідного".

До слова, в Аграрному фонді вже накопичено 1 млн 600 тис. тонн зернових, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

Під час зустрічі з корабелами з вуст Миколи Азарова прозвучало доручення головам обласних державних адміністрацій вивчити ситуацію з незавершеними об'єктами будівництва, знайти кошти на їх добудову та здати в експлуатацію. "Нам обов'язково треба запустити нашу будівельну галузь так, як вона працювала в 2006-2007 роках. А для цього слід піднімати купівельну спроможність людей, щоб вони могли купувати квартири", - резюмував глава уряду.

Теплими словами не зігрієшся

Нараді з питань соціально-економічного розвитку регіону передувала ще одна приємна подія у стінах обласної державної адміністрації - вручення ключів від автомобілів десяти учасникам Великої Вітчизняної війни, інвалідам першої групи.

На самому ж зібранні йшлося про таке проведення нинішніх осінньо-польових робіт, результатом яких має стати як високий урожай наступного року, так і його оптимальна структура, повідомляє УНІАН.

Поки не настали зимові холоди, слід думати не лише про врожай, а й про підготовку до морозів, захист від снігу. Прем'єр-міністр нагадав анекдотичну торішню ситуацію в Києві, коли в розпал снігопадів зробив зауваження очільнику столиці Леоніду Черновецькому з приводу неякісного прибирання снігу з вулиць. На що той відповів: навіщо? Через один-два місяці все розтане. "Таким чином, міському голові Миколаєва та іншим керівникам міст ставлю завдання - не бути схожими на голову міста Києва", - підкреслив глава уряду.

Уряд також допоможе Миколаєву побудувати мостовий перехід через Південний Буг, що дасть змогу спрямувати транзитні потоки з Одеси та Києва в обхід міста. За два роки цей проект має бути реалізовано.

Напередодні місцевих виборів Микола Азаров доручив голові Миколаївської облдержадміністрації Миколі Круглову забезпечити їх вільне та демократичне проведення. Аби, в першу чергу, опозиційні сили мали абсолютно рівний доступ до ЗМІ, щоб для усіх було створено абсолютно рівні можливості і права, щоб самі вибори пройшли чесно, вільно і організовано.

Учора Прем'єр побував з робочою поїздкою і на Херсонщині.