ЗНО-2011

Цьогоріч кількість учасників незалежного оцінювання зменшиться на третину. Зокрема на Сумщині тести складатиме на 27% менше абітурієнтів, ніж торік. "Прогнозована кількість вступників у області становитиме близько 8,3 тис. осіб, що на 2,7 тис. менше, ніж учасників зовнішнього незалежного оцінювання минулого року, - розповідає начальник управління освіти і науки Сумської облдержадміністрації Любов Пшенична. - Це зумовлено загальним зменшенням абітурієнтів із числа випускників 2011 року".

Схожа ситуація й у інших регіонах. А от у Київському регіональному центрі оцінювання якості освіти взагалі прогнозують зменшення кількості учасників удвічі.

Нагадаємо, що реєстрація учасників ЗНО триватиме до 28 лютого - тож усі, хто планує влітку подати свої документи до українських вишів, мають змогу зареєструватися за допомогою Інтернету на сайті відповідного регіонального центру.

Щоб краще підготуватися до справжнього випробування, фахівці радять взяти участь у пробному тестуванні, яке відбудеться 2 квітня (з української мови та літератури, біології, фізики та чотирьох іноземних мов) та 9-го (з історії України, математики, хімії, географії та російської мови). Потренуватися можна тільки з двох предметів, а з інших - замовити тестові зошити.

"Репетиція" тестів обійдеться в 84 грн за один предмет. Проте пільговики матимуть змогу написати пробні тести безкоштовно. "Для дітей із незахищених верств населення пробне тестування вирішено зробити безплатним. Його для цієї категорії школярів 16 і 23 квітня проведуть спеціалісти Сумського інституту післядипломної освіти разом з учителями шкіл, де навчаються ці випускники, - додає Любов Пшенична. -Загалом на пробне тестування на Сумщині вже зареєструвався 41% випускників".

"У нашому регіоні закінчують школи 18 тисяч випускників, на пробне тестування зареєструвалося майже 11 тисяч чоловік, тож 60% - це дуже високий показник, - розповідає директор Київського регіонального центру тестування Світлана Сакаєва. - Щодо окремого пробного тестування для дітей-пільговиків -ми проводили подібне в 2009 році, а цього року жодного звернення від школярів пільгових категорій до нашого центру не надходило. Тому додаткове пробне тестування робити не будемо".