ХОБІ

Хмельницький художник використовує техніку рельєфної пластики

Олександр Гончарук живе в місті атомників Нетішині, що на Хмельниччині, у звичайній багатоповерхівці. Його творчість можна побачити, щойно відкриються двері ліфта на потрібному поверсі: всі стіни розмальовані графіті. На запитання, як сусіди реагують на такі прояви таланту, автор повідомляє, що йому навіть пропонують розмалювати інші поверхи.

А от у квартирі стіни прикрашені власноруч... виліпленими картинами. Найбільше вражають тигр та папуга, яких так і хочеться торкнутися руками: вони радше нагадують екзотичну іграшку.

- Ідея з тигром виникла, коли я шукав подарунок на день народження батька. А оскільки він за гороскопом Тигр, то все само собою вирішилося, - розповідає Олександр.

З папугою інша історія. З дитинства Сашко мріяв про домашню тваринку, але батьки були категорично проти, тож мрія так і залишилася нездійсненною. Одного разу йому наснився папуга, тому Сашко вирішив завести собі його у вигляді картини. Ще одну ідею, яка прийшла уві сні, він також втілив у життя - планету Земля.

Перша спроба зробити пластилінову картину виникла півтора року тому, коли Сашко вирішив зайнятися чимось незвичним. Для створення картин обрав пластилін, бо жодного разу не зустрічав нічого подібного.

На створення картини йде чимало часу. Якщо постійно працювати лише над картиною, потрібно 10-12 годин. А оскільки Олександр працює слюсарем на Хмельницькій АЕС, то творчий процес затягується на кілька днів, а то й тижнів. Батьки підтримують сина у його захопленнях, спонукають до створення нових робіт. Друзі роблять замовлення на подарунки та для себе.

- Якось мій товариш попросив зробити портрет своєї дівчини з фото. Я погодився. Вийшло досить непогано. Зараз думаю над тим, аби створювати портрети з пластиліну, - ділиться планами молодий художник.

До речі, нетішинці вже мали змогу побачити картини Олександра Гончарука на виставках у місцевому краєзнавчому музеї та в мистецькій галереї "Арт-пласт", де містян ознайомили із захопленнями атомників.

Окрім картин, художник ліпить і різні фігурки. Бере звичайні використані предмети: банки з-під кави, шампуню, навіть яйця, наносить на них пластилін - і ось вам "синій" із драже "M&M's", хробачок з комп'ютерної гри "Wоrms", їжачок, страус, скорпіон та інші дивні створіння.

У свої 25 років він мріє про створення фітнес-центру, адже має освіту інструктора з фітнесу - закінчив Кишинівський спортивний інститут. Проте навіть якщо мрія ця і здійсниться, пластилінові фантазії не залишить нізащо.