ЖКГ

Уряд відреагував на критику Президента і розпочав системні перетворення у сфері надання комунальних послуг

За результатами розширеного засідання Кабінету Міністрів щодо реформування житлово-комунальної галузі та розв'язання проблем з диспропорціями у тарифоутворенні на послуги ЖКГ, було створено робочу групу на чолі з першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку Андрієм Клюєвим. До неї увійшли профільні спеціалісти, представники підприємств ЖКГ та місцевої влади. На учорашньому брифінгу в Будинку уряду перший заступник Прем'єр-міністра окреслив першочергові завдання, які стоять перед комісією.

"Мертві" борги спишуть

За словами Андрія Клюєва, передусім підприємства ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу потребують фінансового оздоровлення. Урядовець зазначив, що за всі 20 років незалежності фінансування підприємств галузі відбувалося за залишковим принципом. Унаслідок цього накопичилися колосальні борги за спожиту воду, газ та електроенергію, а також борги перед бюджетом. Якщо дивитися масштабно, сказав перший віце-прем'єр, то постачальники комунпослуг фактично банкрути. За його інформацією, з 33 тис. підприємств лише 12 не мають боргів.

Урядовець заявив, що влада не може піти шляхом фінансового оздоровлення підприємств за рахунок бюджетних коштів, адже сумарний борг становить щонайменше 30 млрд грн. Не вдаватиметься уряд і до підняття тарифів для населення, аби погасити заборгованість підприємств ЖКГ. "Тарифи і так високі. Уряд на це не піде", - заявив Андрій Клюєв.

Натомість влада обрала інший шлях - списання боргів для підприємств ЖКГ та ПЕК. Андрій Клюєв висловив переконання: якщо це вдасться реалізувати, то з початком нового опалювального сезону постачальники комунпослуг розпочнуть роботу з чистого аркуша. Зокрема, списання боргів дозволить оздоровити левову частку підприємств. Таким чином вони стануть інвестиційно привабливими, що, за прогнозами уряду, дозволить залучити значні ресурси для модернізації та реконструкції інфраструктурних мереж.

Перший віце-прем'єр наголосив: розробити відповідну концепцію доручив Президент, адже на підприємствах ЖКГ та ПЕК багато проблем, які впливають на собівартість наданих послуг, а отже й на остаточну ціну для споживача. Наприклад, більшість котелень працюють з ККД 60%, хоча сучасне обладнання дає ККД 90-92%. Також великі втрати під час постачання споживачу води, тепло- та електроенергії. Наразі уряд підраховує необхідні кошти для модернізації галузі, однак, як сказав Андрій Клюєв, поки що загальну суму навіть важко уявити. Крім того, розробляються інвестиційні програми на основі державного та приватно-державного фінансування, а також інші форми залучення ресурсів.

Різницю погашатимуть з бюджету

Наступний крок - усунення диспропорцій у тарифоутворені. Андрій Клюєв повідомив, що урядом розроблено єдину методику розрахунків тарифів (нині їх 18), і відтепер профільні органи місцевої влади не зможуть встановлювати ціни на комунальні послуги на свій розсуд. Для всіх створять один алгоритм розрахунків, а по країні будуть встановлені єдині тарифи. Цей процес контролюватиме національний регулятор. Перший віце-прем'єр-міністр зазначив: якщо відповідні закони буде схвалено до закінчення поточної сесії Верховної Ради, то нова система запрацює до наступного опалювального сезону. Проте урядовець зауважив: якщо десь тарифи об'єктивно перевищуватимуть середні по Україні - різниця погашатиметься з держбюджету. Здебільшого це стосується водопостачання, адже є регіони, де водні ресурси доходять до споживача багатокілометровими трубопроводами, що потребує багато електроенергії. Нині, як повідомив Андрій Клюєв, така різниця становить в цілому 800-900 млн грн. Для її погашення і вирівнювання тарифів цю суму буде закладено до бюджету на 2012 рік.

Також у кожній області планується створити регіональні компанії з постачання електроенергії та води, які функціонуватимуть за прикладом обленерго чи облгазів. Така реорганізація спростить управління, контроль та регулювання галузі ЖКГ. Крім того, вводиться єдина система звітності для всіх підприємств ЖКГ. За словами Андрія Клюєва, урядом затверджено відповідну форму і невдовзі буде створено реєстр.

Без планування не обійтися

Спілкуючись із журналістами, перший віце-прем'єр розповів про роботу над Програмою соціально-економічного розвитку України на 2012 рік. За його словами, документ фактично готовий - вже є "сигнальний" екземпляр. У програмі підраховано баланси та прогнози по галузях економіки, державні прибутки та видатки. На основі цього документа буде сформовано держбюджет на наступний рік. Андрій Клюєв спрогнозував, що програму буде прийнято до кінця поточної сесії парламенту, що дозволить розробити проект бюджету-2012 до вересня цього року.

Після цього уряд одразу візьметься до розробки відповідних програм на 2013, 2014 і 2015 роки. Таким чином влада переходить від короткострокового планування до середньо- та довгострокового.

Глухих кутів не залишилося

Також перший віце-прем'єр розкрив деякі аспекти переговорного процесу щодо укладання Угоди про асоціацію з ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі. Він повідомив, що більшість питань вирішено, а з тих, що залишилися, буде знайдено компромісне рішення. Зокрема, Андрій Клюєв повідомив, що під час нещодавніх переговорів у Брюсселі Євросоюз поставив досить жорсткі вимоги про гарантії безперебійного транзиту російського газу до країн Європи через нашу ГТС. Однак конкретними фактами та прикладами, наданими нашою стороною, це питання більшою мірою вдалося зняти з порядку денного.

Залишається невирішеним питання щодо транспортних послуг. За словами урядовця, представники Єврокомісії не мали мандата на введення переговорів про надання ліцензій вітчизняним автоперевізникам для роботи на ринку Євросоюзу. Тому було домовлено, що ЄК проведе переговори з країнами-членами ЄС для отримання відповідного мандата. Інтенсивно просувається вирішення питань щодо мита на українські соняшникове насіння та металобрухт, а також квот на сільгосппродукцію. Андрій Клюєв заявив, що глухих кутів у переговорах немає, і, за його прогнозами, Угоду про асоціацію ми зможемо отримати у грудні цього року.