ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ 
 

 

Держава намагається долучити підприємців до обов'язкових суспільних витрат
 

Багато суперечливих питань і спекуляцій виникало останнім часом навколо проекту Податкового кодексу. Минулого тижня під стінами Верховної Ради вирувало море людського гніву й несприйняття його ще не ухвалених норм. А нині всіх наче пошептало. Навіть базарні продавці анічичирк на цю тему.

Перекрити кисень тіньовій економіці. Саме так охарактеризував першочергове завдання податкової реформи Прем'єр-міністр Микола Азаров. Передбачається поставити хрест на злочинному бізнесі з відшкодування ПДВ і покласти край елементарній наживі ділків на пересічних громадянах.

Своїм враженням про те, що переважна більшість протестувальників та їхніх натхненників "норм Податкового кодексу в очі не бачили", Прем'єр учора поділився з міністрами й журналістами. Гасло "Це знищить малих підприємців" і заявлені претензії не мають нічого спільного з реальним станом речей.Oпоненти не праві

Брехнею назвав Микола Азаров нібито зростання плати за патент у 5-10 разів. Цей показник справді не змінювався з 1998 року. Але, згідно з чинним Законом "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", ця ставка збільшується лише на 18%. "То скільки ж можна робити вигляд, що плата надмірно висока?" - резонно запитав глава уряду.

Такою ж брехнею вважає він і заяви про п'ятикратне збільшення штрафних санкцій. Бо для малих підприємств їх, навпаки, буде зменшено. Та й охоплюватимуть вони лише неподання звітності й несплату податкових зобов'язань.

Відповіддю на вигадані нові перевірки є те, що кодекс замінює п'ять законів. "І жодних нових перевірок, міфічних опитувань, обстежень, обшуків, вилучень особистого майна також не буде, - категорично відкинув усі звинувачення Микола Азаров. - Буде обмежено права податкової служби. А будь-які санкції з її боку стануть можливими лише за рішенням суду".

Не зовсім відповідає дійсності й твердження опонентів про встановлення на кожному робочому місці касового апарата. Просто далеко не кожен підприємець погоджується працювати чесно і за законом. З іншого боку, споживачі позбавлені можливості відстоювати свої права у разі придбання на ринку неякісного товару. Чеків же немає.

Уряд уважно вислухав претензії та аргументи малого бізнесу. Обгрунтовані врахував і ухвалив. Однак ці поступки Прем'єр вважає межею. "Треба усвідомити, що "непримиренні малі підприємці" воюють не з урядом. Вони воюють з пенсіонерами, інвалідами, батьками хворих дітей, котрі не мають потрібних ліків, - при цьому голос Миколи Азарова змінив тембр до непізнаваності. - Те, що чотири мільйони громадян не беруть участі у суспільних витратах, не роблять внеску в утримання пенсіонерів, є абсолютно неправильним".

Позитивні очікування інвесторів

Результатом кількох зарубіжних візитів глави уряду стало переконання, що в Європі поступово відновлюється предметний інтерес до України. Адже дотримуються спільно визначені параметри дефіциту бюджету, поступово зростає промислове виробництво (у жовтні воно дало приріст 11,5%), динаміка ВВП за десять місяців очікується з приростом 10%.

Порівняно із вереснем, вдалося приборкати інфляцію, спричинену ажіотажним попитом на споживчому ринку. У жовтні її зафіксовано на рівні 0,5%, а за підсумками року вона, вірогідно, не перевищуватиме 10%. Все це, а також значне скорочення дефіциту НАК "Нафтогаз України" (до кінця року передбачається вийти на 1% дефіциту) створює підгрунтя для довіри зарубіжних партнерів України.


Прагнучи зберегти позитивну тенденцію, Микола Азаров доручив галузевим міністрам і главам місцевих держадміністрацій "конвертувати цю зацікавленість у конкретні інвестиційні проекти". Бо завдання створювати юридично, організаційно та інфраструктурно підготовлені інвестиційні майданчики було і залишається першочерговим завданням влади на всіх рівнях.

Наступний рік - чорнобильський


25-й від тієї трагічної події, він має стати роком розв'язання переважної більшості чорнобильських проблем. Учора уряд затвердив склад Оргкомітету з підготовки заходів до 25-річчя цієї планетарної катастрофи. До нього увійшли 49 фахівців як з урядових структур, так і від наукового, політичного світу, громадських організацій. Всі вони працюватимуть під керівництвом Прем'єр-міністра Миколи Азарова.

На брифінгу у Будинку уряду тимчасово виконуючий обов'язки керівника вітчизняного МНС Михайло Болотських також анонсував проведення в Києві 20 - 23 квітня наступного року міжнародної науково-практичної конференції "25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього". Гостями цього представницького заходу будуть президенти Російської Федерації, Білорусі, звичайно, ж України та інших зацікавлених держав. Свою принципову згоду на участь у форумі дав і Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун.

 
ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ
 

 

 

* Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення законодавства про захист персональних даних (проект закону);

* Питання проведення у Київській області експерименту із створення інформаційно-аналітичної системи регіонального управління та запровадження електронної соціальної картки (постанова Кабінету Міністрів);

* Про внесення зміни до пункту 4 Тимчасового порядку підтвердження відповідності продукції іноземного походження, яка постачається в рамках проектів міжнародної технічної допомоги для зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему (постанова Кабінету Міністрів);

* Про внесення змін до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень (постанова Кабінету Міністрів);

* Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, пов'язаних з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи (розпорядження уряду);

* Про затвердження переліку завдань (проектів) Національної програми інформатизації на 2010 рік, їх державних замовників та обсягів фінансування (розпорядження уряду).