Першим із Прем’єр-міністром Республіки Польща Евою Копач, яка учора перебувала із робочим візитом в Україні, зустрівся Президент Петро Порошенко. Глава держави заявив, що застосування українськими військовими вогню в донецькому аеропорту було одиночним актом. «Я дав доручення одноразово дати відповідь у зв’язку з тим, що нам просто заборонили вивезти наших поранених і загиблого з донецького аеропорту», — пояснив він. Вже потім Президент означив перебіг подій на Донбасі. Мовляв, за останні дні там різко зросла інтенсивність атак на донецький аеропорт з боку терористів та відбувається безкарне порушення режиму припинення вогню.

Президент обговорив з Прем’єром Польщі ситуацію на Донбасі. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

За цей час зросла й кількість обстрілів з боку бойовиків: з 10 до 90—100 на добу. Зокрема минулої доби терористи 99 разів обстріляли позиції сил АТО та населені пункти Донеччини й Луганщини.

Однак із вуст глави держави Прем’єр Польщі почула слова про готовність України негайно скликати тристоронню контактну групу, зустріч міністрів закордонних справ у нормандському форматі для підписання графіка імплементації мінських угод. Глава держави пояснив польській стороні, що наша країна прагне миру. У цьому контексті він нагадав про оприлюднену вітчизняним зовнішньополітичним відомством заяву, в якій ідеться про готовність України «в будь-який час, в будь-яку хвилину негайно підписати угоду про припинення вогню за умови дотримання мінських домовленостей в повному обсязі».

Від Польщі Україна очікує підтримки позицій щодо виділення третього пакета макрофінансової допомоги ЄС. Продовжуючи тему, Петро Порошенко запевнив високопосадовця, що Україна рішуче налаштована на реалізацію програми реформ. Ці перетворення, за його словами, покращать інвестиційний клімат, запровадять верховенство права і продемонструють рішучі кроки у боротьбі з корупцією. Коли йшлося про питання двостороннього співробітництва, Президент відзначив потенціал у сфері військово-промислового комплексу. «Я думаю, що це буде одною з тем візиту до Польщі за моїм дорученням Секретаря РНБО Олександра Турчинова», — сказав глава держави. У скасуванні позаблокового статусу України Петро Порошенко вбачає можливості для реформування Збройних сил за стандартами НАТО. Окремо йшлося про створення українсько-польсько-литовської бригади в Любліні.

За надання гуманітарної допомоги Польща того дня також отримала подяку. При цьому Петро Порошенко заявив, що за умови побудови інтерконектора між Україною і Польщею енергетична безпека країн стане набагато захищенішою. Республіку Польща глава Української держави планує відвідати 27 січня, аби взяти участь у заходах до 70-річчя визволення концентраційного табору «Освенцим».

Пізніше в стінах Будинку уряду після переговорів у вузькому колі під головуванням глав урядів двох держав відбулися українсько-польські міжурядові консультації. Делегації країн приділили увагу питанням міжнародної безпеки, російської воєнної агресії, аспектам економічної, енергетичної та гуманітарної взаємодії. Окремо йшлося про прикордонний рух та умови відновлення імпорту природного газу.

Згодом до представників преси вийшли із заявами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Прем’єр-міністр Польщі Ева Копач.