КОНФЛІКТ

Чому на Центральному ринку Миргорода тиждень не було свинини 
 

А все через суперечку, що виникла між ветеринарною службою Миргорода й району та приватними підприємцями, які торгують цією продукцією. Подейкують, що залагодити її до Миргорода їздила особисто заступник голови Полтавської облдержадміністрації Олена Адамович.

— Справді, підприємці були чимось незадоволені, але приїхали з Полтави, Києва – і питання вирішили. Зараз на Центральному ринку Миргорода можна без проблем купити і м’ясо, й сало. В тому числі від підприємців з нашого села, – підтвердив новину житель Миргородського району, Біликівський сільський голова Олексій Ганженко.

А начальник Головного управління ветмедицини в Полтавській області Сергій Аранчій навіть уточнив, що 12 червня зранку на центральному миргородському ринку реалізовували 20 свинячих туш, принагідно пояснивши причину конфлікту. За його словами, коса наскочила на камінь, бо підприємці порушують технологію забою свиней і приготування сала. Відповідно, ветслужба вказала їм на це, попросила працювати згідно з вимогами чинного законодавства, що тим не сподобалося. Вони почали скрізь писати скарги, закликали на допомогу київських тележурналістів… Мабуть, це їх мав на увазі Олексій Ганженко. В результаті, як мовиться, справа набула розголосу.

Сергій Аранчій відверто говорить, що по-своєму тут неправі обидві сторони: окремі керівники ветмедицини міста й торгівці свининою. «На даний час ті, що провинилися, звільнені з роботи, а відповідні матеріали передані до правоохоронних органів. – Ветслужба пішла на поступки, – каже він, – але деяким підприємцям цього здається мало, вони вимагають, щоб контролю не було взагалі. Тому ми з ними продовжуємо працювати, спільно читаємо закон і вживаємо заходів, щоб сало й м’ясо були безпечними, а їхній бізнес не пропав. Провели для них безкоштовне навчання з питання технології забою свиней, тепер вони складуть іспити».

Про те, що конфлікт, в основному, вичерпано, повідомив і голова Миргородської РДА Олександр Волошко. Він визнає, що вимоги ветеринарних служб правомірні, разом з тим вважає, що їх не треба ставити так різко, бо, цитую: «Десятками років люди робили так…». Себто, саме в такий, а не інакший спосіб готували свинину до реалізації. І всі вже до цього звикли, сало завжди було смачне. А ветслужба вирішила одним махом усе змінити, через що знамените миргородське сало втратило смакові якості.

– Коли ми збиралися, – розповів О. Волошко, –  то я сказав, що слушні зауваження є з обох сторін, тому треба знайти «золоту середину». Сьогодні її знайшли в Миргороді. Підприємці торгують м’ясом і салом, як і раніше, але вимоги до якості їхньої продукції підвищено, як і контроль за нею. Керівництво ринку зобов’язали забезпечувати підприємців столами, вагами тощо. Все це разом сприятиме торгівлі на ринку.

Щодо ціни на брендове миргородське сало. Вона варіюється в межах 40-55 гривень за кілограм. Для порівняння, на ринках Полтави сало можна купити вполовину дешевше.