ПРОБЛЕМА

 

Чому на Рівненщині "кульгає" бізнес?

Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ уже традиційно зустрічається з підприємцями краю: аби з перших вуст почути, що саме стримує підприємницьку ініціативу та заважає на повні груди дихати економіці. Й допомогти у межах ввірених йому повноважень.

Остання зустріч відбулася напередодні введення в дію Закону "Про боротьбу з корупцією", який набуває чинності вже з 1 червня. Розмова вийшла предметною і гострою.

Підприємці краю стурбовані "наїздами" правоохоронців, що почастішали останнім часом. Телефонують з УБОЗу й повідомляють, мовляв, на вашій фірмі створена організована злочинна група. Ні більше, ні менше. Принаймні, так було на фірмі "Одяг" у Рівному. Відтак - арештовують майно, блокують рахунки, працівники залишаються без заробітку. Тож підприємці ставлять питання так: чи не пора нарешті змінити статус наших "контролерів"? Чому вони мають лише карати (причому, дуже часто несправедливо), а не допомагати вирішувати проблеми? Врешті, базисом у цій державі є люди, які створюють матеріальні блага, а чиновники - хороші й погані - лише надбудова.

Другий пласт проблем - митні. Земельні ділянки під зоною митного контролю належать комерційним структурам, відтак лише торік тарифи за перебування в цій зоні зростали чотири рази! Чому не передати цю землю під юрисдикцію митниці і не затвердити єдині тарифи для всієї держави? - пропонує від імені 340 суб'єктів підприємницької діяльності - дійсних членів Рівненської торгово-промислової палати її президент Микола Ярощук.

Без такого уніфікованого підходу, хай підприємці хоч "стійку на вухах" роблять, митникам нічого не доведеш: вони ж бо діють у правовому полі.

До того ж, у новому Митному кодексі, вважають рівненські підприємці, мають бути чітко виписані правила та механізм роботи митників із транспортними засобами: адже їх арештовують за найменшою підозрою. Перевізники зазвичай виявляються лише заручниками відносин між суб'єктами господарської діяльності.

Третя проблема - зловживання природних монополістів.

Скажімо, "Облводоканалу" за каналізацію доводиться платити більше, ніж за саму воду. Плюс не копійчана оплата за каналізаційні стоки дощової води. Причому, ці стоки вираховують на око: за середньостатистичними даними метеоцентрів. Але коли в одному мікрорайоні йде дощ, в іншому - світить сонце! Підприємці готові придбати власним коштом спеціальні лічильники, аби не викидати гроші на вітер.

Йдемо далі - МРЕВ ДАІ: тут платити не треба хіба за те, що заходиш на їхню територію. Але якщо вже заїхав машиною, - плати!

І, нарешті, про перехід на альтернативні види палива, обумовлений постановою Кабміну. Постанова хороша, а от механізм її виконання вкрай заорганізований, - якщо не сказати більше.Аби перейти, скажімо, на пілети з відходів деревини місцевого виробництва, треба подати публічну заяву про такі наміри в засоби масової інформації, зазначивши, які шкідливі речовини будуть викидатися в атмосферу при новій системі опалення, провести (через визначену приватну структуру) розрахунки за спеціальною формулою, заплативши за це кілька тисяч гривень. Та ще й врахувати всі зауваження, що надійдуть на оголошення в пресі на громадську приймальню облдержадміністрації. А якщо "доброзичливці", які мають на підприємця зуб, не захочуть, щоб він ставив альтернативне опалення, тоді, виходить, відмовитися від проекту? Чи захочеться комусь після цього виконувати постанову Кабінету Міністрів, прийняту попереднім урядом?

ДОВІДКА "УК"

На Рівненщині зареєстровано 49 тис. підприємців - фізичних осіб. Загалом у малому бізнесі працює 110 тис. жителів краю. Ця стабільна кількість утримується вже кілька років. Частка надходжень малого бізнесу до державного та місцевих бюджетів становить приблизно 13%.

КОМПЕТЕНТНО

 

"Я зроблю все, щоб тих, хто тероризує підприємців, в області не було"

Василь БЕРТАШ,
голова облдержадміністрації:

 

- Я сприймаю ваш біль - ваш крик душі, адже сам їв цей хліб і знаю, як нелегко заробляється копійка. У сприятливому інвестиційному кліматі зацікавлені обидві гілки влади в області, які не ділять між собою повноважень, - тільки відповідальність за соціально-економічний розвиток регіону. Я виріс на Рівненщині - тут мені й помирати. Тому хочу бачити свій рідний край багатим, а земляків - щасливими. І коли на останній сесії обласної ради з 37 депутатських запитів 90% стосувалися роботи правоохоронних органів з підприємцями, це надто тривожний сигнал. До того ж, чимало нарікань на роботу міліції чую на особистих прийомах громадян, у дзвінках на "гарячу лінію". Отож доповідатиму з цих питань Президенту України, а також пропонуватиму заслухати питання про роботу міліції та інших правоохоронних структур на найближчій сесії обласної ради. Я зроблю все, щоб тих, хто вас безпідставно тероризує, в області не було. Гарантую: на Рівненщині пануватиме сила закону, а не закон сили.

Цього року, як і в попередні, діє регіональна програма розвитку підприємництва, на виконання якої в бюджеті області передбачено 300 тис. гривень. Левова частка цих коштів піде на відшкодування відсотків за кредити, які надають підприємцям комерційні банки. Новий Закон "Про регулювання містобудівної діяльності", що набрав чинності, замість 93 кроків для інвестора, які він мав зробити, аби розпочати будівництво, залишив лише 23. Тепер замість 420 днів (!), які доводилося витрачати на різноманітні погодження, знадобиться лише 60. А от як виконуються його положення в області, - оце питання. Днями особисто поїду до кожного району й подивлюсь, як працюють дозвільні центри, наскільки результативним є "єдине вікно" в них, поспілкуюся з підприємцями на місцях. А ще разом із торгово-промисловою палатою організуємо поїздки для підприємців краю до Санкт-Петербурга та до Бєлгородської області Росії. Аналогічні експрес-тури до Астраханської області та Прибалтики виявилися доволі результативними: вже маємо перші взаємовигідні контракти.