ПОДІЯ

Всеукраїнську презентацію "Записок українського самашедшего" Ліна Костенко почала з Рівного.

Ця неординарна творча зустріч справді може претендувати на подію року: совість і голос нації Ліна Костенко нарешті "пішла в люди".

- Чому перша презентація моїх "Записок..." проходить саме в Рівному? Тому, що ось тут, на сцені обласного академічного музично-драматичного театру, де відбувається наша зустріч, було поставлене моє "Берестечко": причому я свідомо не втручалася в процес його підготовки, аби, як мовиться, не нашкодити. Але все вийшло доволі непогано: за цю виставу рівняни отримали Шевченківську премію. Друга причина -особиста: в чорнобильській експедиції, де я працюю, є професіонали і просто чудові люди з Рівного, зокрема етнограф Алла Українець. І, врешті-решт, хочу глибше пізнати ваше старовинне і водночас модернове місто, - звернулася до переповненої зали Ліна Костенко. - Якщо відверто, то я думала, що про мене вже всі забули, адже вкрай рідко з'являюся на люди. А тут... Знаєте, це більше схоже не на презентацію книги, а на народне віче. Виходить, українське слово, культура об'єднують людей більше, ніж політика. Разом нам комфортно: бо разом ми - велика опозиція чола і серця, до голосу якої завжди повинна прислухатися влада. Поетові в цьому непростому житті легше: він виливає душу в рядках. А як, питаєте, бути людині, котра не хоче втрачати шматок хліба і водночас прагне зберегти себе? Тут я, на жаль, не маю рецепта. Знаю лише одне: в жодному разі не можна впадати в депресію! І день за днем творити громадянське суспільство - суспільство вільних людей у вільній державі.

Відверта щира розмова з рівнянами стосувалася різних тем: від літературних до звичайних людських. Як-от, чи дотримується Ліна Костенко дієти та режиму дня, щоб так гарно виглядати.

- Жодних дієт та режимів. Навпаки, найпродуктивніший період для творчості - від опівночі до сьомої ранку, коли всі сплять і ніхто не телефонує. Отоді - свобода! Хоч, власне кажучи, я живу, вимкнувши телефон.

Ліна Василівна щиро зізналась, що перший прозовий твір дався їй нелегко: але час від часу вона видавала собі "премію" - писала вірші. До речі, свою нову книжку віршів "Річка Геракліта" вона презентуватиме 2 лютого в Києві. А ще Ліна Костенко просто читала рівнянам свою поезію. А вони слухали її, затамувавши подих.