ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Віктор Янукович: «Завдання бюджету наступного року — подальше зростання економіки»

На відкритті дев’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання та урочистому засіданні з нагоди відзначення 20-ї річниці проголошення Незалежності України зібралося чимало гостей: Президент Віктор Янукович, члени уряду на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, високопосадовці, а також колишні президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма, глави урядів різних років та депутати різних скликань. Після того, як пролунав Гімн України, ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна занесли до сесійної зали Національний прапор. Це був той самий синьо-жовтий стяг, який 24 серпня 1991 року народні обранці розгорнули у Верховні Раді, ознаменувавши народження Незалежної України.

Народним депутатам  Віктор Янукович говорив про державний інтерес. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Потрібен реалістичний бюджет

Головна увага вчорашнього ранку була прикута до Віктора Януковича, який окреслив головні напрямки розвитку держави, що потребують консолідованої законодавчої підтримки.

Передусім глава держави зупинився на державному бюджеті на 2012 рік. «Перш за все я вимагатиму, щоб показники державного бюджету грунтувались на реалістичному сценарії соціально-економічного розвитку країни. Одним із пріоритетів на наступний рік є подальше підвищення стійкості системи державних фінансів. Нам потрібна виважена боргова політика; скорочення бюджетного дефіциту; забезпечення збалансованості місцевих бюд  жетів; здійснення видаткової політики на основі оптимізованих державних цільових і бюджетних програм. Поряд з цим ключове завдання бюджету наступного року — дати поштовх подальшому зростанню економіки і регіональному розвитку», — наголосив Віктор Янукович.

Запустити земельну реформу

Не менш важливим напрямком законотворчої роботи парламенту є і перетворення в аграрному секторі, зокрема реформа земельних відносин. На думку Президента, лише цей шлях зможе вивести Україну у лідери на світовому ринку продовольства та відродити українське село. «Далі терпіти злидні і несправедливість у сільському господарстві просто неможливо. Перші кроки ми вже зробили. Схвалено Закон «Про Державний земельний кадастр», яким закладено підгрунтя для відміни мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. На черзі — законопроект про ринок земель. Вважаю, що з його прийняттям реформа буде запущена на повну силу», — зазначив Президент. 

Однак й інші перетворення в аграрному секторі не повинні залишатися без уваги. Зокрема, за словами глави держави, необхідно посилити  контроль за використанням земельних ресурсів, а також за укладанням договорів застави та іпотеки земельних ділянок і прав на них. Крім того, він вважає, що важливим для належного формування законодавчої бази аграрної сфери є законопроект про продовольчу безпеку.

Наступний важливий напрямок — подальше покращення умов ведення бізнесу. Президент висловив переконання, що необхідно вдосконалити та спростити механізми регуляторної політики і зменшити втручання держави у діяльність бізнесу.

«Особливої уваги потребує реформування сфери надання адміністративних послуг. Ближчим часом мною буде внесено невідкладний законопроект про адміністративні послуги, який закладає основні засади діяльності суб’єктів надання адміністративних послуг, прав і обов’язків фізичних та юридичних осіб щодо отримання таких послуг», — повідомив Президент.

Подальшої підтримки потребує й адміністративна реформа, яка тісно пов’язана з антикорупційною політикою. «Прийняті Закон «Про центральні органи виконавчої влади» та закони про боротьбу з корупцією заклали основи нової адміністративної системи. На часі — прийняття нового закону про державну службу. Водночас готується проект створення спеціалізованого органу по боротьбі з корупцією», — повідомив Віктор Янукович.

Ефективна економіка та боєздатна армія

Говорячи про модернізацію інфраструктури, Віктор Янукович особливу увагу зосередив на енергетичному, транспортному та житлово-комунальному секторах. Зокрема він зазначив: потрібно створити законодавчі умови для ощадливого використання енергетичних ресурсів, підвищення енергетичної безпеки та стимулювання впровадження енергозберігаючих технологій; законодавчо врегулювати розвиток портової інфраструктури; прийняти нову редакцію загальнодержавної програми «Питна вода України».

Одним із головних засобів підвищення ефективності економіки Президент вважає завершення процесу приватизації. «У державній власності має залишитися обмежений перелік підприємств, що гарантують національну й економічну безпеку, а решта об’єктів готуватимуться до продажу», — наголосив Віктор Янукович.

Також перетворення мають відбутися у секторі безпеки, зокрема те, що стосується армії. «В цьому році підготовлені і будуть прийняті стратегічні документи — нова редакція Стратегії національної безпеки та Воєнна доктрина. Завершується розробка концепції реформування Збройних сил та програма її реалізації», — зазначив глава держави. Він заявив, що найближчим часом необхідно розглянути та схвалити законопроект «Про чисельність Збройних сил України на 2012 рік».

До Європи  з громадянським суспільством

Глава держави переконаний, що позитивні зміни можуть відбутися лише при подальшому розвитку основ і механізмів демократії. У цьому зв’язку він повідомив, що найближчим часом буде підписано указ щодо стратегії державного сприяння розвитку громадянського суспільства. До того ж, необхідно своєчасно прийняти закон «Про громадські організації».

Важливим аспектом є реформа виборчого законодавства, яке має стимулювати розвиток парламентаризму, партійної системи та місцевого самоврядування. «Зі свого боку я беру під особистий контроль питання врахування рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ як у новому проекті закону, так і під час подальшої роботи в напрямку кодифікації виборчого законодавства», — заявив глава держави. Із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії має продовжуватися судова реформа.

Торкаючись перспектив євроінтеграції, Віктор Янукович наголосив: без належної підтримки з боку парламенту досягти успіху в цьому процесі неможливо. «Нашими головними завданнями на найближчий час є продовження адаптації законодавства до норм і вимог Європейського Союзу. Метою цього процесу є підготовка до запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, а також виконання Плану дій з лібералізації візового режиму для України», — заявив глава держави.