ВИСТАВКА

12 кращих вундеркіндів України отримали патенти на свої унікальні винаходи
 

Учора у Київському палаці дітей та юнацтва відкрилася друга Всеукраїнська виставка-звіт дитячої творчості «Країна юних майстрів», яку відвідав Президент Віктор Янукович. Разом із ним оглянути науково-дослідницькі роботи дітлахів прийшли віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов, представники уряду та Адміністрації Президента. На виставці представлені творчі роботи понад 400 вихованців позашкільних закладів — лауреатів і переможців  різноманітних конкурсів, проведених торік. 

На вході високопосадовців щирими усмішками зустрічає майже сотня учнів-членів Малої академії наук, різноманітних столичних гуртків. 

Глава держави розглядає стенд-вказівник і вже непоспіхом крокує до кожної із секцій. У «Місті юннатії» представлено колекції насіння, сорти плодових дерев, агроекологічні дослідження з використанням органічних технологій. У «Місті науки» йому показують роботи членів Малої академії наук, зокрема комп’ютерні розробки, технічні пристрої для утилізації відходів за допомогою плазмової газифікації. У «Місті фантазерів, конструкторів та винахідників» Президента вражають  механічні та електрифіковані іграшки, різноманітні моделі автомобілів, кораблів, літаків та ракет. У «Місті мистецтв та народних ремесел» око Віктора Януковича тішать роботи учнів Київської дитячої академії мистецтв — керамічні, солом’яні вироби, писанки та ляльки-мотанки.

У «Місті мандрів» представлена карта України, складена із вишиванок різних регіонів. А в «Дитячому палаці» главі державі демонструють майстерність вихованці дитячих кіно- та мультиплікаційних студій «Юнь», «Веснянка», «Червона собака», «Крок».

Юні художники демонструють Президентові свої таланти. Фото Михайла МАРКІВА

По завершенні огляду виставки Віктор Янукович, звертаючись до дітей, каже: «Нам потрібно ще багато зробити, аби такі святкові дні були ще кращими. Наша держава будується як сильна незалежна країна з гарним ім’ям Україна. І ми покладаємо велику надію на вас. Бажаю досягти найвищих висот, і щоб вони вам підкорялися».

Насамкінець керівник МОН Дмитро Табачник вручає 12 найкращим винахідникам патенти на їхні розробки. Серед них є й оригінальні комп’ютерні програми: Інтернет-система для інформування батьків, програма для автоматичного розпізнавання номерного знака автомобіля, система контролю доступу на основі 3D-сканування обличчя та інші.