ФОРУМ

На Українському ланчі у Давосі Віктор Янукович переконував світову еліту у необхідності вкладати кошти в нашу економіку

Другий день участі главидержави у щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму, що проходив у швейцарському Давосі, став не менш насиченим, ніж перший. Попри участь у ланч-конференції від імені України він відвідав Інтерактивну сесію "Енергетичне майбутнє Європи", провів низку двосторонніх зустрічей з лідерами країн та представниками світового бізнесу.

Це буде правильний вибір

"Ваш інтерес до України окупиться сторицею", - саме із такими словами звернувся до представників ділових кіл, політиків і діячів культури Віктор Янукович у Давосі на Українському ланчі. Він розповів про позитивну динаміку зростання економіки України, приріст міжнародних інвестицій, який за підсумками минулого року становив 1,6 млрд доларів, що майже удвічі більше показника 2009 року.

"Я сьогодні запрошую вас, шановні пані і панове, інвестори в Україну, на український борщ", - сказав глава держави та зазначив: тут доречним буде слоган промокампанії нашої держави до Євро-2012 - "Увімкніть для себе Україну". "Для того, щоб увімкнути Україну, достатньо подивитись на неї своїми власними очима тоді, коли почнуть квітнути каштани у Києві. Ви побачите таку красу, це дуже чудово", - запевнив він.

У своєму виступі він висловив сподівання, що Україна і Європейський Союз підпишуть угоду про лібералізацію візового режиму вже у 2011 році, повідомляє УНІАН. Та розповів про переваги проведення у нашій країні та Польщі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. "Я задоволений тим, як скоординовано та цілеспрямовано уряди України і Польщі співпрацюють над вирішенням усіх питань Євро-2012", - зазначив Віктор Янукович. При цьому він наголосив, що Президент Польщі Броніслав Коморовський також поділяє таку оцінку. Глава Української держави наголосив: "Євро-2012 - це дійсно старт, який надасть новий поштовх для розвитку наших країн - України і Польщі".

Нафта на аверс

Спростуванням думки, що Давос є лише майданчиком для неформального спілкування, стала зустріч Віктора Януковича з азербайджанським лідером Ільхамом Алієвим, за підсумками якої було підписано меморандум між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про співробітництво в організації постачання скрапленого природного газу на територію України, а також угоду між урядами про заходи з розвитку співробітництва у сфері транспортування нафти територією України.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко у коментарі журналістам повідомив, що договір передбачає постачання в 2014 році 2 мільярдів кубометрів зрідженого газу, в 2015 році - 5 мільярдів кубометрів зрідженого газу з боку Азербайджану. "Україна побудує термінал, а Азербайджан гарантує його завантаження", - сказав він.

За словами міністра, другий договір передбачає постачання азербайджанської нафти нафтопроводом Одеса - Броди в аверсному режимі. "Цього року планується прокачати від 8 до 12 мільйонів тонн", - повідомив урядовець.

Загалом же, як зазначає прес-служба глави держави, у розмові нашого Президента з Ільхамом Алієвим давалась висока оцінка динамічного розвитку стратегічних відносин між країнами. "Ми дуже раді, що протягом всього 2010 року відзначалося активне зростання товарообігу, були відкриті нові види діяльності, значно активізувалась торгівля пально-мастильними матеріалами, нафтою", - зазначив Віктор Янукович, додавши, що має намір здійснити цього року візит до Баку.

Зі свого боку Президент Азербайджану підкреслив, що він повністю поділяє оцінки Віктора Януковича стосовно розвитку двосторонніх відносин: "Наші відносини розвиваються дуже активно та динамічно. Вони характеризуються такими термінами, як "стратегічне партнерство", "дружні взаємини". Ільхам Алієв висловив упевненість, що нарощування політичного діалогу, активна взаємодія у багатьох сферах створять сприятливі умови не тільки для розвитку наших двосторонніх відносин, а й для всебічного розвитку співробітництва в регіоні Чорного та Каспійського морів.

Партнерів варто цінувати

Під час зустрічі з Федеральним президентом Швейцарії Мішлен Кальмі-Рей глава Української держави із задоволенням відзначив факт підписання 24 червня 2010 року Угоди про вільну торгівлю між Україною та Європейською асоціацією вільної торгівлі, до складу якої входять Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн. Крім того, він нагадав, що Швейцарія є донором Чорнобильського фонду "Укриття". "Сподіваюсь, усі напрямки співпраці ми будемо активізувати і тільки додавати динамізму у наші відносини", - зазначив Президент. Він запросив швейцарську колегу відвідати Україну у квітні, зокрема, для участі у Міжнародній науково-практичній конференції "25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього".

А в розмові зі Спеціальним представником Великої Британії з питань міжнародної торгівлі та інвестицій Принцем Ендрю, Герцогом Йоркським глава держави наголошував, що Велика Британія є надійним та важливим партнером для України, і у нашій державі задоволені пожвавленням українсько-британської взаємодії.

Принц Ендрю відзначив істотний інтерес британських компаній до інвестування в Україну. Особливо це стосується нашого агропромислового комплексу, зокрема галузі переробки сільгосппродукції.

Крім того, Президент провів бесіду з головним виконавчим директором компанії "Шелл" Петером Возером. "Я довгий час уважно слідкував за тим, як ви працюєте в Україні, і сьогодні я позитивно оцінюю те, що ви врешті прийняли рішення розпочати у нас видобуток сланцевого газу", - сказав Віктор Янукович.

Він також відзначив, що поінформований про розв'язання проблем, які були у "Шелл" з ДК "Укргазвидобування", та тих непорозумінь, які компанія мала з податковою адміністрацією. "Сьогодні я від вас чекаю ефективних дій з початку розвідки газу, який є на кордоні Харківської та Донецької областей і, безумовно, початку видобування", - наголосив Президент, додавши, що по відповідній ліцензії питання вже вирішене.

Давос "поїде" у Київ

"Україна зацікавлена у проведенні регіонального саміту Всесвітнього економічного форуму в 2012 році у Києві. Це, впевнений, надасть імпульс розвитку східноєвропейського регіону, урізноманітненню форм співробітництва в рамках глобальної економіки", - наголосив Віктор Янукович під час тематичного ланчу "Від Австрії до Центральної Азії: інвестиції та тенденції конкурентоспроможності на наступне десятиліття", який відбувся днем раніше.

Віктор Янукович наголосив, що Україна зацікавлена в активному діалозі на всіх форумних майданчиках Європи та інших регіонів світу. Зокрема, Президент відзначив, що ми підтримуємо проведення регіонального саміту Всесвітнього економічного форуму по Європі та Центральній Азії у Відні 8 - 9 червня 2011 року.

Продовжуючи тему регіонального та глобального співробітництва, Президент повідомив, що Україна розпочала реалізацію Дорожньої карти щодо вступу до Організації економічного співробітництва та розвитку. Крім того, найближчим часом наша країна планує активізувати свої дії щодо участі у Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону. "У цьому процесі Україна з її економічним і транзитним потенціалом може стати ефективною з'єднувальною ланкою між Дунайським та Чорноморським макрорегіонами", - резюмував глава держави.