ЗАВДАННЯ

Глави держав-учасниць СНД зійшлися на думці про необхідність якнайшвидшого
створення Зони вільної торгівлі

Президент Віктор Янукович переконаний, що Співдружність незалежних держав є хорошим майданчиком для організації ефективної торговельно-економічної співпраці України з іншими державами. «СНД — це чудовий майданчик для зустрічей, діалогу між країнами, які традиційно пов’язані торговельними, зовнішньоекономічними відносинами з Україною», — так глава держави прокоментував українським журналістам у Душанбе результати засідання Ради глав держав СНД.

Віктор Янукович окремо відзначив важливість співпраці країн-учасниць СНД у галузевих програмах, розвитку інноваційних технологій: «Там, де наука працює краще, ми повинні мати доступ до цих розробок. Ми всі в цьому зацікавлені. Питання обміну інноваційними програмами також має бути найближчим часом вирішене в наших міжурядових угодах».

Президент Таджикистану – Віктору Януковичу: Наші країни здатні спільно дивитися у майбутнє. Фото з сайту president.gov.ua

Спільні ризики —спільні дії

Протягом останніх 20 років активно формувалася міжнародна правова база між країнами СНД, що сьогодні дає змогу вирішувати багато питань. Водночас, на переконання Президента, СНД бракує Договору про Зону вільної торгівлі, яка б діяла на принципах Світової організації торгівлі.

Цю ідею було відображено у заяві глав держав-учасниць CНД. «Ключовим завданням на цьому етапі є завершення формування Зони вільної торгівлі. Ми переконані у необхідності подальшої модернізації економік, тісної інноваційної співпраці, взаємодії у забезпеченні продовольчої безпеки, максимально ефективного використання енергетичних можливостей держав, створення спільних виробничих і фінансових структур, розширення міжрегіональної співпраці. У поглибленій координації економічної взаємодії ми бачимо можливість ефективнішого використання соціально-економічного потенціалу кожної держави, примноження зусиль у спільному протистоянні ризикам і загрозам фінансових криз», — наголошується у документі.

Глави держав мають намір і надалі сприяти підвищенню рівня життя, правовому і соціальному захисту, охороні здоров’я громадян, у першу чергу дітей, матерів, інвалідів, пенсіонерів, учасників Великої Вітчизняної війни і трудівників тилу. На прикладі ветеранів виховувати у підростаючого покоління почуття патріотизму, дружби між народами, пошани до особи, культури і спільної історії, повідомляє УНІАН.

Загалом за підсумками засідання Україна підписала 7 документів. Це, зокрема, угода про організацію дій чергових по протиповітряній обороні країн Співдружності при отриманні інформації про захоплення літака. А також — угода про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць СНД під час Великої Вітчизняної війни.

Під час засідання у вузькому колі його учасники, зокрема, заслухали Заяву глав держав СНД у зв’язку з 20-літтям його створення, а також Аналітичну доповідь про підсумки діяльності Співдружності за 20 років, завдання на перспективу.

Крім того, було прийнято рішення, що з 1 січня 2012 року головування в органах СНД перебере Туркменістан. Учасники Ради глав держав СНД підтримали пропозицію Президента Туркменістану провести наступне засідання Ради СНД в Ашгабаті в першій декаді листопада 2012 року.

Виживання залишилось у минулому

У Душанбе Віктор Янукович провів низку двосторонніх зустрічей зі своїми колегами по Співдружності, зокрема з Президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент зазначив, що попри складну економічну ситуацію в світі, Україна й Таджикистан змогли досягти позитивних зрушень в економіці: «Наші країни здатні не просто виживати, а будувати успішну економіку і впевнено дивитися у майбутнє».

Віктор Янукович наголосив на необхідності активізації роботи Спільної міжурядової українсько-таджицької комісії з питань економічної співпраці: «Я дав таку вказівку Прем’єр-міністрові — почати переговори, щоб найближчим часом комісія зібралася і ми почали відпрацьовувати реальні механізми співробітництва».

Зі свого боку Президент Таджикистану подякував українському колезі за його рішення відвідати з візитом Душанбе. Він відзначив значні можливості для розвитку двосторонньої співпраці та сподівання, що Україна прийме рішення про відкриття свого посольства в Душанбе.

Віктор Янукович запросив Емомалі Рахмона відвідати Київ. Президент Таджикистану прийняв це запрошення і висловив намір зробити це до кінця 2011 року.

Президент тиску не допустить

Прокоментував Віктор Янукович журналістам і деякі аспекти газових відносин із Росією. Так, він переконаний, що питання злиття «Нафтогазу України» і «Газпрому» не повинні розглядатися у контексті переговорів щодо зниження для України ціни на російський газ.

«Ми спочатку повинні навести лад у переговорах щодо ціни на газ, вивести це питання на рівень, прийнятний для двох сторін. А подальший рух — інтеграції, злиття або ні — це вже наступне питання. І ми будемо це обговорювати, вирішувати, що буде вигідно або невигідно», — сказав він.

В ході переговорів українська сторона стримує свої емоції, оскільки знає, що вони не йдуть на користь справі. «Ми зіткнулися з ситуацією, в якій Україна сьогодні втрачає великі кошти, несе зайві витрати. Ми не можемо сидіти склавши руки», — наголосив Президент.

За його словами, існує дві головні складові в питанні перегляду газових контрактів. Відповідну угоду було підписано господарюючими суб’єктами України та Росії без урахування існуючих між двома країнами угод, точніше, з їх порушенням.

«Але якщо Росія з цим не погодиться, безумовно, ми будемо змушені тоді йти до міжнародного суду. Однак я сподіваюся, у нас вистачить мудрості знайти спільне рішення — без суду. Я розглядаю суд вже як останню інстанцію, коли будуть вичерпані під час переговорів всі наші можливості», — сказав Віктор Янукович.

Другою складовою, яка має враховуватися в питанні перегляду газових контрактів, є той факт, що «Нафтогаз України» укладав угоду без затверджених урядом повноважень. Правомірність дій у цьому питанні особисто Юлії Тимошенко скоро оцінить суд, підкреслив глава держави.

Водночас Президент наголосив, що Україна не сприйматиме тиску в ході переговорів. «Наша позиція прин?ципова, і будь-який тиск у цих питаннях для нас принизливий. Ми не дозволимо, щоб з нами так говорили… спочатку загнали нас у кут — потім почали диктувати умови. Це принижує не мене особисто — це принижує державу, і я не можу цього допустити», — наголосив Віктор Янукович.