ПІДСУМКИ 

Про роботу уряду за два роки Прем’єр-міністр Микола Азаров розповів в ефірі програми «Іспит для влади» на Першому Національному телеканалі
 

«Хоч як це парадоксально, попри порожню скарбницю, колосальні борги, ми вдалися до підвищення зарплат і пенсій», — розпочав розповідь Микола Азаров. З 1 травня було прийнято рішення з виконання закону про нові соціальні стандарти, ухваленого ще в 2009 році. Завдяки тому, що уряд не побоявся підвищити виплати, а значить, і збільшити купівельну спроможність громадян, вдалося  дати поштовх для розвитку економіки.

Ще одним важливим рішенням на початку роботи Микола Азаров назвав договір із Росією про зниження на 100 доларів за 1 тисячу кубів ціни на газ: «Це дало нам змогу отримати перепочинок та значно здешевити нашу продукцію хімії, металургії тощо».

Саме такі нестандартні рішення дворічної давності не просто стабілізували ситуацію, а й заклали фундамент для розвитку. Завдяки їм є реальна можливість запровадити нові соціальні стандарти, зокрема підвищення  виплат багатьом категоріям громадян, які потребують соціального захисту.

Компенсації через банкомати

Запропонована нова програма соціальних реформ уперше за 20 років розглядається як комплексне системне перетворення за всіма її складовими.  На початку квітня цього року уряд розгляне законопроект про внесення змін до поточного держбюджету з нових соціальних ініціатив Президента. Упродовж місяця його має бути обов’язково ухвалено на законодавчому рівні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Реалізація нових соціальних ініціатив грунтується на зростанні економіки і не спричинить стрибка інфляції, наголосив Микола Азаров, коментуючи відповідне занепокоєння експертів.

Ухвалюючи таке рішення, Кабмін керувався реальними економічними розрахунками. Глава уряду повідомив, що на виконання соціальної програми необхідно приблизно 25 млрд грн. «Це дуже велика сума. Але якщо її зіставляти з розмірами витрат консолідованого бюджету, що перевищує 450 млрд грн, то це буде майже 5%, — аргументував Прем’єр. —  З одного боку, сума величезна, і доведеться серйозно напружуватися, а з іншого — з урахуванням усіх витрат консолідованого бюджету вона не така вже й велика».

Виплати ж компенсацій вкладників колишнього Ощадбанку СРСР буде розтягнуто в часі. Національний банк працює над створенням системи видачі депозитних карток вкладникам, на які буде перераховано компенсаційні гроші: «І в кожного громадянина, який отримає компенсацію, буде вибір, — зауважив глава уряду: — зняти цю тисячу в банкоматі й витратити або зберегти на вигідних умовах на своєму депозиті й отримати хороший відсоток».

Завдання уряду полягає й у створенні ефективної системи пенсійного забезпечення, за якої, незалежно від терміну виходу на пенсію, громадянин міг би отримувати рівноцінні витратам пенсії. В Україні створилася ситуація з розриву між «свіжими» пенсіями і призначеними в 2006, 2007, 2005 роках. «Це елемент дуже серйозної соціальної несправедливості, — продовжив Микола Азаров. — І складові реформи, яку запропонував Президент, — це поступовий вихід на приведення всіх пенсій до єдиного знаменника».

Оплата за фактом

З 2012 року уряд вийшов на зниження частки державної заборгованості щодо ВВП. Сьогодні країна позичає рівно стільки, скільки треба віддати. А у 2009 році кожна друга витрачена гривня була позиченою. Уряд уже не позичає на зарплату, реалізацію різних проектів. Відповідно рівень необхідних позик знижується.

За цією аналогією, громадяни не повинні оплачувати за неотримані послуги. Для цього слід повсюди встановити лічильники. Аби ті, в кого, приміром, батареї ледь теплі, не сплачували стовідсотково за тепло, якого не отримали. «Оплата має бути за фактом виконаних послуг», — наголосив Микола Азаров.

Водночас назріла невідкладна модернізація житлово-комунального господарства. Нині працює велика серйозна програма, що передбачає як державне фінансування, так і модернізацію за рахунок кредитних ресурсів. Створюються нові форми об’єднання власників будинків, і держава їм надає всіляку допомогу.

Для вирішення питання потрібен час, адже держава не може за один рік пройти тридцятирічний шлях. На переконання Прем’єр-міністра, необхідно створити умови, за яких бізнес прийшов би до сфери ЖКГ. Одна з них — запровадження економічно об∂рунтованих і виважених тарифів.

Про кредити й переговори

І не лише з причини тарифоутворення уряд дуже відповідально ставиться до співпраці з МВФ. «Перед нами стоїть завдання перевести її в конструктивну площину: брати гроші не на проїдання», — зазначив Микола Азаров.

Він підкреслив, що кредит 2008—2009 років було надано на досить невигідних для України умовах: уже в січні повернуто 500 млн, до кінця року треба віддати ще 3 млрд 200 млн дол. Значну частину доведеться повертати і в наступному році.

Основною ж перешкодою для продовження співпраці з МВФ є вимога підвищення тарифів на газ для населення. В цьому питанні є ще один нюанс: величезні тепловтрати, за які люди не повинні платити. Спочатку слід модернізувати ЖКГ за світовими стандартами, а вже потім говорити про відповідність тарифів європейським підходам.

Саме цими аргументами уряд оперує на переговорах. А також інтенсивно працює над заміщенням дорогого російського газу альтернативними й значно дешевшими енергоресурсами. Так, триває робота з технічного забезпечення доставки газу з інших країн. Перевагою України є наявність власних підземних газосховищ. Друга окреслена Прем’єром обставина стосується розробки власних родовищ сланцевого газу. Вже найближчим часом буде оголошено тендер на розробку родовищ сланцевого газу. Про бажання брати участь у ньому заявили визнані світові компанії. Розробляються й власні родовища: так, найближчим часом розпочнуть роботу дві великі бурові платформи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»