Днями телеканал «Росія 1» показав анонс фільму «Крим. Шлях  на Батьківщину». Тут уперше звучать такі слова президента РФ: «Я запросив у Кремль керівників наших спецслужб і Міністерства оборони, поставив перед ними завдання врятувати Віктора Януковича.

Ми приготувалися виймати його просто з Донецька, сушею, морем і з повітря.

В усі часи озброєних зайд на чужій території називали бандитами. Фото з сайту day.kiev.ua

Це було в ніч з  22 на 23 лютого, ми закінчили близько 7 години ранку і наприкінці я всім колегам сказав: ми змушені почати роботу з повернення Криму до складу Росії».

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

♦ 4 березня 2014 року. Ось що сказав Путін на зустрічі з журналістами в Ново-Огарьово: «Ні, приєднання Криму не розглядається. Я вважаю, що тільки громадяни, що проживають на тій чи тій території, в умовах свободи волевиявлення, в умовах безпеки можуть і повинні визначати своє майбутнє». За словами Путіна, російських військових у Криму немає, а люди у формі без розпізнавальних знаків були добровольцями з числа кримчан.

♦ 18 березня 2014 року. У телевізійному зверненні Путін сказав: «Насамперед потрібно було допомогти створити умови для мирного вільного волевиявлення, щоб кримчани могли самі визначити свою долю вперше в історії».

♦ 18 квітня 2014 року. Пряма лінія з Путіним: «За спиною сил самооборони Криму, звичайно, стали наші військовослужбовці. Вони діяли дуже коректно, але рішуче і професійно».

♦ 1 липня 2014 року. На нараді послів і постійних представників РФ Путін заявив, що Росія окупувала Крим, щоб не допустити туди війська НАТО і не втратити військового контролю над цим регіоном.

♦ 4 грудня 2014 року. Путін повідомив, що «територія Криму стратегічно важлива, тому що саме тут духовне джерело російської нації й російської держави».

І, нарешті, останнє зізнання Путіна в тому, що анексія Криму була спланованою операцією, за якою стояли спецслужби і збройні сили РФ.

Що це? Висловлювання людини, яка страждає на локальну амнезію і тому не в змозі запам’ятати, що говорила напередодні? Слова патологічного брехуна, який повністю забрехався?

Чи позиція глави держави, який вважає, що має право брехати всьому світові, захоплювати чужі території, безкарно вбивати громадян суверенної країни? 

Наталія МИХАЙЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»