МЕДИЦИНА 

У Дніпропетровську презентували проект з модернізації охорони здоров'я

За кількістю лікарняних ліжок Україна вдвічі перевищує країни Європи. На кожне з них у середньому витрачається. 83 копійки. Ще цікаві цифри: з усіх коштів, що виділяються на охорону здоров'я, лише 6-7% передбачені безпосередньо на лікування пацієнтів. Решта - на утримання медичних установ. Чи треба говорити про якість надання медичних послуг, ще й зважаючи на мізерну зарплату медпрацівників. Тож існуючу систему змінювати треба. Інша справа, як.

"Обережно, поступово, з урахуванням думки пацієнтів і лікарів", - вважає перший заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова. Таку позицію вона висловила на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ, що відбулося у Дніпропетровську. На ньому презентували модель управління проектом "Модернізація охорони здоров'я".

"Реформи - це не закриття лікувальних закладів, - наголосила Ірина Акімова. - За Конституцією цього робити не можна, тільки модернізувати. Ми повинні відповісти на запитання, як сконцентрувати кошти, щоб замість обігріву порожніх приміщень вони пішли на нову техніку".

У травні робочою групою Національного комітету економічних реформ та Кабінетом Міністрів переданий у Верховну Раду пакет законопроектів щодо реформування медицини, де враховані пропозиції регіонів. Найближчим часом законопроекти мають винести на обговорення у відповідні комітети.

"Пошук спільних шляхів рішення - це найважливіше. Важливо, щоб у центрі уваги була людина, щоб кожен пацієнт розумів, куди він піде завтра за медичною допомогою, а медпрацівник - яким буде його професійний шлях і заробітна плата. В законодавстві прописано, що перекваліфікація відбуватиметься безкоштовно, - зазначила пані Акімова і додала: мені до вподоби проектний підхід Дніпропетровщини".

У Дніпропетровську передусім вирішили зосередити свої зусилля на реформуванні первинної медичної допомоги та швидкої і екстреної - це ті сфери, по яких найбільш невдоволене населення. Крім того, упорядкувати вторинний рівень допомоги, впроваджувати культуру здорового способу життя та проводити регулярні профогляди.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул зазначив, що "швидка" повинна приїжджати на виклик за 10 хв у місті і за 20 хв - у селі. "Для цього збільшиться кількість пунктів базування карет "швидких" на 35%, а медичних бригад - на 12%. На автомобілях встановлять системи супутникової навігації. Усі підрозділи швидкої та екстреної допомоги виведуть з підпорядкування лікарень і об'єднають в Єдиний обласний центр екстремальної медицини та медицини катастроф, який фінансуватиметься з обласного бюджету", - пояснила, презентуючи модель управління проектом, начальник головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

Як розповіла пані Гінзбург, основою перебудови первинної медичної допомоги стане розвиток сімейної медицини. Будуть створені Центри первинної допомоги. Тож медпункти в селах, ФАПи, будуть не самостійними юридичними особами, а структурними підрозділами цих центрів, через які здійснюватиметься їх фінансування з місцевих бюджетів.