ЗНО-2011

Випускники шкіл перевірили свої знання у пробному тестуванні й тепер ліквідовуватимуть "білі плями"

У різних куточках України потенційні абітурієнти мали змогу взяти участь у пробному тестуванні - 2 і 9 квітня відбулася репетиція незалежного оцінювання з шкільних предметів: спершу з української мови та літератури, фізики, біології, іноземних мов, а через тиждень - з історії України, математики, хімії, географії, російської мови. Адже саме під час такого тренувального випробування випускники змогли сповна відчути атмосферу, що пануватиме на справжньому іспиті.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, для проведення "першої хвилі" пробного зовнішнього незалежного оцінювання - а в ній взяли участь понад 73 400 осіб - по всій країні було створено 434 пункти тестування, залучено більш як 14530 педагогічних працівників загальноосвітніх і вищих навчальних закладів. Як повідомляють у Вінницькому регіональному центрі, явка учасників була досить високою як під час першого етапу, так і під час другого: на Вінниччині - 95%, на Житомирщині та Хмельниччині - 96%.

Власне, оскільки випробування відбувалося одночасно з різних шкільних дисциплін, випускники могли потренуватися лише з двох предметів, з інших - замовляли тестові зошити із завданнями. Учасники, які з тих чи інших причин не змогли з'явитися на пункт тестування, мали можливість упродовж трьох робочих днів забрати тестові комплекти, щоб удома ознайомитися із завданнями та перевірити рівень своїх знань. Саме таким чином легко виявити "пробіли" у знаннях та за півтора місяця "підтягнути" деякі теми, щоб уже під час справжнього тестування показати хороший результат.

Директор Київського регіонального центру тестування Світлана Сакаєва запевняє, що попереднє ознайомлення з процедурою тестування справді корисне: це не лише значно підвищить власний результат під час справжніх тестів, а й зменшить ризик зробити помилку при оформленні роботи. "Новим цього року було те, що після випробування дітям уперше видавалися бланки з правильними відповідями, за якими можна було порахувати кількість набраних тестових балів, - розповідає Світлана Вікторівна. - Рейтингові бали порахувати не можна, адже щоб вибудувати рейтингову шкалу, треба було б перевіряти всі роботи. А от у відсотковому відношенні кожен учасник вдома міг підрахувати кількість особисто набраних балів. Загалом явка у нашому регіоні була досить високою -понад 80%. Невикористаних зошитів залишилося дуже мало. Але приємно, що випускники, які не з'явилися в день тестування, приходять на пункти і забирають свої комплекти тестових матеріалів. Торік, хоч це й не передбачено процедурою, ми обдзвонили випускників, які не забрали свої тестові комплекти, уточнили їхні адреси і надіслали завдання поштою. Така практика буде і тепер. А ще будемо моніторити питання: чому майбутні абітурієнти, заплативши за участь у пробному тестуванні, все ж не взяли у ньому участь". До речі, цього року відбулося тестування з російської мови. За словами Світлани Сакаєвої, в Києві та області пробне тестування з цього предмета обрали 9 осіб, а прийшли тільки троє.

Влітку вже в справжньому незалежному тестуванні візьмуть участь 254 061 осіб - саме стільки майбутніх абітурієнтів зареєструвалися для проходження ЗНО. 75 тис. осіб обрали 5 предметів для складання тестів. Лідерами за кількістю учасників будуть випробування з української мови та літератури, історії України й математики. Причому всі бажаючі взяти участь у ЗНО-2011 могли обрати мову, якою хочуть складати тести (окрім завдань з української, російської, англійської, німецької, французької, іспанської). Так, тест з математики російською мовою писатимуть 29 тис. 784 вступники, угорською - 260, румунською - 155, молдовською - 149, польською - 6 і кримськотатарською - 1. Для цього УЦОЯО забезпечить виготовлення відповідної кількості тестових зошитів із завданнями, поданими цими мовами нацменшин. Нагадаємо, що незалежне оцінювання цього року відбудеться з 2 по 24 червня.