Символічно, що посольство Литви, яку вважають батьківщиною буслів, розташоване на вулиці… Буслівська. А народ цієї невеликої країни, де у Вільнюському університеті опановував науку майбутній великий український поет Тарас Шевченко, підтримує прагнення України бути незалежною і називає вторгнення Росії на територію нашої держави війною.

Були часи, коли українці та литовці жили і творили разом в одній із найбільших на той час європейських державКомерційний аташе Посольства Литовської Республіки в Україні Рімантас ШЕГЖДА — Великому князівстві Литовському. Тепер, коли Україна взяла курс на європейську інтеграцію, дружня Литва готова поділитися з нею досвідом входження у велику європейську родину. Про те, як співпрацюють наші країни та які перспективи їхніх економічних відносин, «УК» розповів комерційний аташе Посольства Литовської Республіки в Україні Рімантас ШЕГЖДА.

 Пане Рімантасе, скільки литовських грошей нині «працює» в Україні?

— Станом на 1 січня цього року загальний обсяг литовських інвестицій в Україну становить приблизно 100 мільйонів євро. Але цей офіційний показник я вважаю не зовсім коректним. Насправді ж інвестицій значно більше, але в статистиці їх не завжди відображають, оскільки часто литовські інвестори заходять в Україну через інші країни. Судіть самі, тільки найбільший литовський інвестор — торгова мережа продуктових супер- і гіпермаркетів Novus — інвестувала в їх будівництво в Україні понад 100 мільйонів євро. Нині це 31 магазин в Києві і області, Севастополі (Крим), Тернополі, Черкасах, а також у Житомирській області, Рівному та області. До кінця цього року заплановано відкрити ще 5 супермаркетів, а в 2015-му — 8.

 Назвіть, будь ласка, інші найбільші інвестиційні проекти.

— Приміром, будівництво трьох заводів в Україні — з виробництва індичатини, мінеральних добрив та утилізації відходів від м’яса птахів, в який інвестує дочірнє підприємство литовської компанії Аrvi. Вартість цього інвестиційного проекту становитиме до 100 мільйонів євро. Нинішнього року 10 мільйонів євро одна з литовських компаній інвестувала в будівництво клініки зору в центрі Києва. Передбачено, що ця клініка почне працювати з січня наступного року.

Є й менші інвестиції — в заводи: з виготовлення котлів на біопаливі та з виробництва гофротари під Черніговом. Показово, що жоден литовський інвестор за цей час з України не пішов. Думаю, з інтеграцією України в європейський простір з’явиться можливість залучати значно більше інвесторів у модернізацію різних сфер діяльності, зокрема екології, біоенергетики, очисних споруд, сільського господарства.

 Утім, обсяг інвестицій останнім часом зменшився.

— Заважає корупція. На середньому рівні залишається звичка брати хабарі за всі послуги. Якщо бізнес-клімат поліпшуватиметься, то литовські інвестори збільшуватимуть інвестиції в Україну.

 Чи бачите шанси для розвитку двосторонніх економічних відносин, адже в нашій країні війна?

— Звісно, економічні відносини триватимуть. В останні місяці збільшилося постачання нафтопродуктів з Литви в Україну (+20% зростання в першому півріччі цього року порівняно з аналогічним періодом минулого) через те, що українці не хочуть купувати їх у Росії. Нафтопереробна галузь основна для економіки Литви. Приміром, торік доставили в Україну нафтопродуктів на 1 мільярд доларів. Проте литовські меблі й продукти харчування стали продаватися менше. Україна входить у десятку основних експортерів Литви. Наша країна закуповувала і закуповуватиме у вас метал, олію, кукурудзу, зерно (пшеницю твердих сортів у нас не вирощують, тому вона завжди матиме попит).

 Економіка вашої держави зазнає збитків, оскільки Росія припинила імпортувати товари через підтримку Литви санкцій Заходу. Якісь зміни відбуваються у експортно-імпортній політиці?

— Торгові представники Литви по всьому світу шукають нові ринки збуту. Є різні програми ЄС і компенсації для компаній, бізнес яких нині потерпає від втрати російського ринку. Тепер багато заводів переорієнтовуються. Наприклад, якщо раніше молокозаводи випускали більше свіжих продуктів, то нині вони надають перевагу сухому молоку.

Литовська Республіка є стратегічним партнером України. Фото з сайту pantra-tour.com

 Відомий економіст Аслунд ставить нам у приклад вашу країну щодо скорочення державних витрат. Якщо у Литві цей показник становить 34% ВВП, то у нас він сягає 53%. Як вам вдалося його знизити?

— Починаючи від нашої революції, з 1990-х, ми поступово зменшували кількість держслужбовців і збільшували їм зарплату. При уряді діяли комісії «Пошук непотрібних чиновників», які вивчали кожну держслужбу, дублювання функцій службовців і впродовж кількох років їхній штат скоротили вдвічі. Щоправда, під час вступу в ЄС кількість держслужбовців трохи зросла, оскільки вони мали представляти Литву в Євросоюзі.

 Ваш уряд позивається у Стокгольмському арбітражі до «Газпрому» щодо компенсації за підвищення ціни на газ. При цьому завдяки будівництву терміналу скрапленого газу в рекордний термін — за 3 роки — вашій країні вдалося знизити ціну на російський газ на 100 доларів. Як порадите вести газові перемовини з Росією?

— Газове протистояння з Росією у нас тривало довго. Ми надто пізно зрозуміли, що потрібно бути енергонезалежними, і побудували термінал скрапленого газу, який маємо запустити в грудні цього року. Звісно, супротив російських компаній буде дуже великим. Але краще пізно, ніж ніколи. І вам це також потрібно робити, варто шукати альтернативні види палива (сонце, вітер, біопальне, яке виробляють із різних видів відходів).

 У травні цього року Литва відсвяткувала 10-річчя членства в ЄС. Як змінилося її життя за цей час?

— Інтеграція Литви в ЄС — нескінченний процес, що дає їй можливості та стимули стати сильною і сучасною державою, гарантує безпеку і прийняття європейських цінностей, заохочує здійснювати структурні реформи. Завдяки цьому литовському бізнесу відкрився ринок з 500 мільйонами споживачів. З початку членства в ЄС ми отримали 36 мільярдів літів фінансової підтримки. Виріс обсяг прямих іноземних інвестицій у країну: нині близько 80% їх надходять із країн-членів ЄС. Упродовж перших трьох років нашого членства в ЄС, завдяки участі Литви у його внутрішньому ринку, ВВП країни збільшився приблизно на 2%, а кошти структурної підтримки ЄС уможливили додатковий 1% економічного зростання. До речі, коли ми вступали в ЄС, то найбільше боялися зменшення конкурентоспроможності нашого сільського господарства. А насправді сталося так, що саме працівники сільського господарства більше, ніж інші галузі, отримують всіляких компенсацій та субсидій від ЄС.

Вікторія КОВАЛЬОВА,
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Рімантас ШЕГЖДА. Народився 1959 року в місті Таураге (Литва). У 1983 році закінчив Вільнюський інженерно-технічний інститут за спеціальністю «інженер». Із 1983 по 1990 роки працював у Агропромі Литви начальником відділу постачання і планування будівництва. З 1990 року по 2004-й — начальник відділу, директор департаменту зовнішньої торгівлі Міністерства господарства. У 2005—2011 роках — торговий аташе Литви у Санкт-Петербурзі. З 2012 року по теперішній час — комерційний аташе Посольства Литовської Республіки в Україні.

ДОВІДКА «УК»

Згідно з даними Державної служби статистики, станом на січень — липень цього року експорт українських товарів у Литву зріс на 18,7% і становить 228 473,7 тисячі доларів (у 2013 році цей показник збільшився порівняно з попереднім роком на 16,5%). Імпорт України з цієї країни за шість місяців нинішнього року зріс на 1,2% — до 459 024,1 тисячі доларів (у 2013 році цей показник становив 6%).