Українські чиновники впевнені, що події, які відбуваються в Криму, — чітко організований сценарій із захоплення частини території України, який планували заздалегідь у високих коридорах Кремля.

— На наше переконання, кремлівський сценарій не мав обмежитися лише територією Криму, — розповідає міністр юстиції Павло Петренко. — Планувалося поширення відповідних дій із захоплення території України, зокрема й на південному сході.

Натомість, щоб уникнути кровопролиття, вітчизняна влада вжила заходів, щоб не було допущено розвитку в нашій країні абхазького сценарію, а також українці не піддалися на провокації з російського боку щодо збройних сутичок. І це фактично змінило плани сусідів, які стосувались оперативної військової агресії на материкову частину України.

Незважаючи на військову агресію, Україні вдалось уникнути кривавого сценарію. Фото з сайту image.tsn.ua

Також дії вітчизняної влади дали змогу всій світовій спільноті однозначно відреагувати на те, що Росія є окупантом та країною, яка фактично порушила основні базові принципи функціонування ООН. Нагадаємо, що ООН — організація, заснована після Другої світової війни для забезпечення миру, стабільності й територіальної цілісності суб’єктів, які було тоді створено.

— Сьогодні вже всім зрозуміло, що рішення РФ щодо приєднання Криму до своєї території грубо порушує міжнародні договори, — наголошує Павло Петренко. — З цього приводу, крім заяв відповідних держав, уже є висновки та рішення міжнародних організацій, серед яких Венеціанська комісія і Європейський суд з прав людини, до якого Україна спрямувала міждержавну заяву проти Росії. І відповідно до пункту 39 регламенту суду було вжито заходів щодо зобов’язання Росії утриматись від військової агресії на території України. Проте зараз Росія порушує ці зобов’язання, зокрема й відповідні судові рішення. Але я переконаний, що РФ вже зазнала серйозних репутаційних втрат, скоро будуть і фінансові.

Відреагував офіційний Київ і на заяви, зроблені кримським керівництвом, про фактичну націоналізацію державної власності в Криму і відповідних природних ресурсів на шельфі Чорного моря. На думку офіційного Києва, якщо РФ визнає ці дії так званої кримської влади, то Україна залишає за собою право вживати адекватних заходів щодо компенсації всіх збитків за рахунок майна, яке належить сусідній державі й розміщене як на території України, так і в інших державах. Усе це робитимуть відповідно до міжнародного і національного законодавства.

Крім того, кримські татари, які проживають на території Криму, мають усі права щодо захисту своїх національних інтересів. За ініціативою Міністерства юстиції України на найближчих засіданнях парламенту буде ухвалено пакет законів, який дасть змогу кримським татарам самостійно визначитися щодо свого правового статусу. Адже вони мають усі законні та історичні права на цю землю.

«Фактично ми надамо кримським татарам усі необхідні правові інструменти, щоб вони самовизначилися і вирішували свою долю, як усі люди, які проживають на своїй землі. Сподіваюся, що кримські татари також висловлять свою активну позицію з приводу того, чи вони бажають бути частиною Росії в рамках анексії військового агресора. Переконаний, що РФ робить величезну геополітичну помилку, порушивши питання щодо перерозподілу політичної карти світу», — додав міністр.

Українська влада розуміє, що відбувається інформаційна війна, спрямована на те, щоб переконати людей, які проживають у Росії, у доцільності війни. Але росіяни не бажають війни з Україною. Тому в історичній перспективі питання щодо територіальної цілісності України вирішиться, а Крим буде невід’ємною частиною нашої країни.

Адже народ, який виграв революцію гідності та змінив режим, аби бути вільним і незалежним, — непереможний.