У Києві з нетерпінням і тривогою чекали на проміжне рішення Міжнародного суду щодо застосування тимчасових запобіжних заходів до Росії у межах позову України проти РФ. Українська сторона вимагала терміново вжити заходів, щоб припинити порушення Москвою Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Суд у Гаазі ухвалив тимчасове рішення, яким зобов’язав Росію відмовитися від дій, які можуть мати ознаки дискримінації кримських татар і українців у Криму. Зокрема суд вимагає скасувати заборону Меджлісу й надати можливість здобувати освіту українською мовою. Проте вимоги України щодо припинення Росією фінансування тероризму на Донбасі суд на даному етапі відхилив. Суд ООН вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б істотною базою для вжиття тимчасових заходів.

Наша делегація в Гаазі зробила все, щоб процес отримав широкий розголос у світі. Фото УНIAН

На думку вітчизняного МЗС, у цьому рішенні важливе те, що суд очікує від Росії та України як сторін мінського процесу реалізації індивідуальних і спільних заходів з метою повної імплементації Комплексу заходів щодо виконання мінських угод. Суд також зобов’язав обидві сторони утримуватися від дій, які б погіршували або розширювали предмет спору чи ускладнювали б його розв’язання. «Очікуємо, що Російська Федерація невідкладно й повною мірою виконуватиме рішення суду та припинить порушення міжнародного права щодо України», — йдеться у заяві нашого МЗС.

Наступним етапом позову України проти Росії стане розгляд справи по суті, в межах якого Україна представить усі необхідні докази для притягнення Росії до відповідальності за порушення міжнародно-правових зобов’язань.

Президент Петро Порошенко назвав проміжне рішення Міжнародного суду багатообіцяючим, оскільки за двома судовими позовами було визнано юрисдикцію Міжнародного суду в Гаазі. «Ми впевнені, що сьогодні ми на правильному шляху. Сподіваємося на успішний розгляд зазначених позовів», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Речниця вітчизняного МЗС Мар’яна Беца вважає, що цим рішенням Міжнародного суду ООН Росію визнано стороною мінського процесу. «І це надважливо! Рішення обов’язкове», —  написала дипломат у Твіттері.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вважає, що «у сухому залишку на цьому етапі з рахунком 3:1 перемогла Україна. Де 3 на нашу користь: це визнання судом юрисдикції prima facie за конвенцією щодо тероризму та юрисдикції за конвенцією щодо дискримінації та тимчасові заходи за останньою конвенцією, а 1 на користь Росії — це відсутність тимчасових заходів за першою конвенцією (щодо фінансування тероризму)», — йдеться у повідомленні посла на Фейсбуці.

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, коментуючи рішення суду журналістам у Києві, наголосила, що Росія має виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН у межах дотримання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, припинити репресії кримських татар і відновити діяльність Меджлісу на півострові, повідомляє УНІАН. «Росія мусить це зробити, якщо хоче, щоб її розглядали як серйозну країну на міжнародній арені», — заявила посол. За її словами, всі країни повинні брати до уваги рішення Міжнародного суду, тож, на думку Ізабель Дюмон, у Росії немає вибору. 

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»