У  нашій країні розпочинають дипломатичну місію посол Європейського Союзу Хьюг Мінгареллі, а також керівники диппредставництв кількох країн: Федеративної Республіки Німеччина — Ернст Райхель, Естонської Республіки — Герта Антсу, Італійської Республіки — Давіде ла Чечілія, Тоголезької Республіки — Квамі Крістоф Дікену, Монголії — Немех Батаа та Ямайки — Маргарет Ен Луїс Джобсон. Усі вони вручили Президентові Петру Порошенку вірчі грамоти й поспілкувалися з ним на актуальні теми двосторонніх відносин.

Розмова з новопризначеним главою делегації ЄС в Україні Хьюгом Мінгареллі стосувалася виняткової важливості збереження солідарності та єдності Євросоюзу з нашою державою. Петро Порошенко небезпідставно сподівається на продовження санкційного режиму проти Росії до повного припинення її агресивних дій та відновлення територіальної цілісності України. Глава держави привітав рішення Комітету постійних представників країн-членів ЄС продовжити пакет персональних санкцій: «Ми дуже задоволені рішенням щодо продовження пакета індивідуальних санкцій проти агресора, який має бути затверджено Радою Європейського Союзу 15 вересня поточного року. Це дуже важливе і символічне рішення».

Президент закликав главу представництва ЄС Хьюга Мінгареллі сприяти завершенню ратифікації важливих угод. Фото з сайту president.gov.ua_new

Закликав Президент Європейський Союз і до якнайшвидшого завершення процедури ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, запровадження безвізового режиму для наших громадян, а також укладення Угоди про Спільний авіаційний простір.

Хьюг Мінгареллі так висловив свої враження від нашої країни та щодо своєї майбутньої місії: «Для мене велика честь, гордість та щастя представляти Євросоюз у дуже важливій європейській країні — Україні. Я докладу всіх зусиль для того, щоб зробити внесок у забезпечення суверенітету й територіальної цілісності цієї країни». Він запевнив у готовності використати весь свій досвід, щоб допомогти реформувати Україну, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Під час бесіди з послом ФРН Ернстом Райхелем глава держави висловив вдячність німецькій стороні і особисто Федеральному канцлеру Ангелі Меркель за підтримку України в боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет, зокрема в рамках нормандського формату. Не було забуто й важливість розвитку двосторонньої торговельно-економічної та інвестиційної співпраці.

Посол Естонії також почула від Президента слова вдячності за послідовну підтримку, надану в протидії російській агресії, а також допомогу в лікуванні наших поранених вояків та сприяння в розв’язанні проблем переселенців із Донбасу. Петро Порошенко сподівається  на продовження активної співпраці в питаннях європейської інтеграції України, зокрема під час головування Естонії в ЄС у другій половині 2017 року.

Спілкуючись із послом Італії, глава держави також високо оцінив позицію італійського уряду, зокрема голови Ради міністрів Маттео Ренці в питанні санкцій проти Росії, та висловив сподівання на продовження політики невизнання Італією окупованого РФ Криму. Співрозмовники обговорили й графік двосторонніх візитів з метою підтримки високого рівня політичного й міждержавного діалогу.

Під час зустрічі з послом Тоголезької Республіки в Україні (за сумісництвом) Петро Порошенко відзначив зацікавленість української сторони в активізації двостороннього політичного діалогу, а також поглиблення взаємовигідного співробітництва в торговельно-економічній і культурно-гуманітарній сферах.

Особливу вдячність він висловив за рішення Президента Того про призначення Надзвичайного і  Повноважного посла Тоголезької Республіки в Україні за сумісництвом з резиденцією в Німеччині, а не в Російській Федерації.

У центрі уваги бесіди Президента з послом Монголії в Україні (за сумісництвом) були питання пожвавлення співробітництва між двома країнами в різних сферах. Ішлося насамперед про активізацію політичного діалогу та розширення економічної складової двосторонніх відносин. Було відзначено важливість проведення на початку 2017 року українсько-монгольської Міжурядової комісії з питань торговельно-економічної і науково-технічної співпраці.

А з послом Ямайки в Україні (за сумісництвом) Петро Порошенко обговорив перспективні напрями двостороннього співробітництва у сферах сільського господарства, енергетики, реалізації інфраструктурних проектів, видобутку корисних копалин, металургії, інформаційних технологій та туризму. Глава держави висловив сподівання на підтримку Ямайкою суверенітету й територіальної цілісності України в рамках  організацій системи ООН. 

Михайло ЮРЧЕНКО
  для «Урядового кур’єра»