Нова Воєнна доктрина України офіційно констатує, що воєнним противником України є Російська Федерація, і ставить завдання з передислокації військових частин та з’єднань і створення належної військової інфраструктури у східних та південних областях, заявив Президент Петро Порошенко, відкриваючи у середу  обговорення на РНБО нової редакції Воєнної доктрини України.

«Усі актуальні загрози та воєнні виклики, на жаль, пов’язані з Росією. І всі вони мають тривалий характер. Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене в менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі», —заявив глава держави.

«Помилкова воєнна доктрина, яка була побудована на очікуванні нападу із Заходу, яка нам дісталася від Радянського Союзу, за 24 роки не була перебудована», — сказав Президент, додавши, що за часів Януковича просто працювала ліквідаційна комісія з російської агентури, якою була нашпигована українська армія і українські спецслужби, що виявляла та знищувала останні осередки боєздатності у Збройних силах України.

Глава держави наголосив, що за рік армію було створено знову: «Ми створили нове сучасне військо».

Новизна Воєнної доктрини, за словами Президента, полягає у відмові від політики позаблоковості та відновленні стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію, у зміщенні акцентів у веденні воєнних конфліктів на комплексне використання воєнних і невоєнних інструментів: економічних, політичних, інформаційно-психологічних тощо.

«Це принципово змінює характер збройної боротьби. Це те, що ми називаємо гібридною війною», — сказав Петро Порошенко.

Сучасна армія — запорука мирного майбутнього. Фото Миколи ЛAЗAРЕН

Стандарти  НАТО до 2020 року

У програмі визнано, що у «середньостроковій перспективі Україна використовуватиме насамперед власні можливості». Однак, зазначив Президент, червоною ниткою через весь цей стратегічний документ проходить тема євроатлантичної інтеграції, необхідність узгодження всієї нашої оборонно-воєнної системи зі стандартами НАТО, досягнення критеріїв членства. Поставлено завдання до 2020 року забезпечити повну сумісність Збройних сил України з відповідними силами країн-членів НАТО.

За словами глави держави, ні Україна, ні НАТО поки що не готові до порушення питання про членство, але є рішення Бухарестського саміту 2008 року, в якому наголошено, що «двері відчинені».

«Наполягаю при фінальному редагуванні чіткіше і без зайвої дипломатичності записати, що Воєнна доктрина передбачає досягнення не лише критеріїв, а й повноцінного членства України в НАТО», — наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначає, що Україна нарощуватиме кількість військовослужбовців, які служитимуть за контрактом. «Ми, безумовно, збільшуватимемо контрактну складову, відповідні доручення я вже дав і керівництву Міністерства оборони, і керівництву Генерального штабу. Гадаю, що це  стратегічний напрям формування українського війська», —  повідомив глава держави на засіданні РНБО.

За його словами, передовсім  ідеться про підрозділи, які нестимуть службу в зонах підвищеного ризику, неподалік кордону, і потребуватимуть спеціальних технічних знань, дорогої підготовки. Президент зауважив, що у будь-якому разі призов буде збережено. На його переконання, це необхідно з огляду на збереження загрози з боку Росії.

Армійський досвід знадобився

«Воєнна загроза зі сходу — це зрима перспектива, на жаль, на десятки років. Кожне нове покоління повинне мати армійський досвід. Здобути його можна, тільки пройшовши сувору військову школу»,  —  переконаний Петро Порошенко.

А й справді, що було б, якби ми торік не мали сотні тисяч українських чоловіків, які свого часу здобули військовий досвід? Як би ми тоді зустрічали агресора?

Глава держави зауважив, що жодну із сучасних армій світу під час реальної війни не комплектували контрактниками стовідсотково.

Отже, Воєнна доктрина грунтується на Стратегії національної безпеки України. Це базовий документ оборонного планування і основа для розроблення концепцій та державних програм реформування та розвитку Збройних сил, інших військових формувань, озброєння та військової техніки, оборонно-промислового комплексу.

Проект пройшов громадське обговорення із залученням представників органів державної влади України й експертів недержавних організацій, а також іноземних радників, акредитованих при Офісі НАТО в Україні.

А санкції розширити!

На засіданні у середу Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозиції Кабінету Міністрів і СБУ та вирішила розширити перелік юридичних і фізичних осіб Російської Федерації й інших країн, стосовно яких застосовують санкції. Ці особи здійснюють терористичну діяльність, беруть участь у фінансуванні тероризму чи іншій підтримці цієї злочинної діяльності, а також на порушення норм міжнародного права підтримують анексію Російською Федерацією частини території України.

Це рішення зумовлене необхідністю ефективного реагування на збройну агресію Російської Федерації проти України, сприяння і фінансування нею терористичної діяльності, що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини території України, численних людських жертв, спричинило реальні й потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці й суверенітету України. 

Кабінету Міністрів спільно зі Службою безпеки, Національним банком та Генеральною прокуратурою запропоновано забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності застосування санкцій.