Європейський Союз і Сполучені Штати Америки мають сильну скоординовану позицію й готові посилити санкції проти Росії через її дії в Україні й незаконну анексію Криму.

Про це заявив президент Ради ЄС Герман ван Ромпей на спільній із президентом США Бараком Обамою й президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу прес-конференції в Брюсселі за підсумками саміту ЄС — США. «У разі подальшої ескалації ЄС і США готові активізувати санкції. Це наше погоджене рішення», — сказав він.

Ці руки не дадуть «украсти» Україну. Фото з сайту news.yahoo.com

Говорячи про анексію Криму, президент Ради ЄС назвав ці дії Росії «ганьбою двадцять першого століття». «Ми її не визнаємо. Деескалація ситуації є нині пріоритетом», — наголосив він. При цьому позитивно оцінив факт прямих переговорів глав МЗС України й Росії Андрія Дещиці та Сергія Лаврова в рамках саміту в Гаазі.

У свою чергу президент США Барак Обама також підтвердив, що США і Євросоюз єдині в підтримці України, а нинішні дії Росії в Криму стосуються не тільки однієї країни. Він наголосив: якщо Росія продовжить такий шлях, то ізоляція продовжиться, санкції зростатимуть, і Росія, безсумнівно, відчує ціну своїх дій.

Президент США підкреслив, що позиція Штатів і Євросоюзу залишається єдиною в питанні необхідності надання Україні економічної допомоги у сфері європейської безпеки. «Росія залишається одна», — прокоментував Барак Обама позицію Російської Федерації і нагадав: «Велика сімка» збереться в Брюсселі в червні. 

Американський лідер також схвально відгукнувся стосовно кроків проти Росії, до яких ЄС вдався разом із США. Він наголосив, що до таких дій довелося вдатися після того, як російські війська увійшли до Криму, і тепер слід розглянути «потенціал для додаткових, глибших санкцій» щодо Москви, якщо та спробує повторити свої дії в інших частинах України.

Визнаючи, що деякі країни ЄС більше за інших залежать від Росії у питанні енергетики, він сказав: «Всі ці події вказали Європі на потребу розглянути, як вона може продовжувати диверсифікувати свої джерела енергії».

Президент США також наголосив:  НАТО має зберігати регулярну присутність у тих країнах Східної Європи, які почуваються вразливими до можливої російської інтервенції.

—  Північноатлантичний альянс зміцнює підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та допоможе модернізувати Збройні сили держави. Про це 26 березня заявив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен після зустрічі з президентом США Бараком Обамою у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

«Наше зобов’язання захищати союзників залишається непорушним і водночас ми зміцнюємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ми інтенсифікуємо військове співробітництво з Україною, зокрема допомогу в модернізації її Збройних сил», — наголосив глава Альянсу.

Програма візиту президента США до Європи завершується  зустріччю з Папою Римським Франциском. Гадаємо, серед іншого на ній говоритимуть й про Україну.