Відкриваючи перше цієї весни урядове засідання, Прем’єр-­міністр Денис Шмигаль констатував, що другу зиму в умовах повномасштабного вторгнення пройдено без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни, енергосистема працює стабільно, обмеження для споживачів не застосовують.

Енергетична стійкість

«Рік і навіть пів року тому багато хто не вірив, що це буде можливо. Але наша підготовка відіграла тут ключову роль. Було побудовано захист енергооб’єктів. Створено запас резервного обладнання. 90% магістральних мереж відновлено. Завдяки ремонтам у систему додали більш як 2 ГВт потужності. Було збільшено до 1,7 ГВт можливості для імпорту електроенергії з ЄС», — наголосив Прем’єр. 

Він нагадав, що торік у грудні Укренерго стало 40­м повноцінним членом ENTSO­E. І тепер наша енергосистема повністю синхронізована з європейською.

«За останні 1,5 року ми крок за кроком побудували потужну енергетичну коаліцію на підтримку України. Наші міжнародні партнери передали сотні одиниць критичного обладнання. У Фонді підтримки енергетики зібрали понад 400 мільйонів євро. Усе це для того, щоб сьогодні українські родини, українські підприємці були зі світлом, а наша економіка працювала», —  так Денис Шмигаль подякував українським енергетикам, які зробили це можливим.

На 1 березня в українських  підземних сховищах є понад  8,5 мільярда кубометрів газу, на складах — більш як 1 мільйон тонн вугілля. Це дає змогу впевнено завершити нинішній опалювальний сезон і одразу розпочати  підготовку до наступної зими.

Ще один ключовий елемент вітчизняної  енергетичної стратегії — збільшення власного видобутку газу.

«У 2023 році державний Нафтогаз запустив 86 нових свердловин. Попри вій­ну видобуток газу 2023 року збільшився. Завдання на 2024­й для групи «Нафтогаз» — вийти на видобуток 15 мільярдів кубометрів газу. Це важливо для нашої енергетичної незалежності та стійкості», — наголосив Прем’єр. Він подякував міжнародним партнерам, які сприяли стійкості нашої енергетики.

Нові програми підтримки

Окремо Прем’єр подякував Європейському Союзу за схвалену остаточно Європарламентом програму бюджетної підтримки Ukraine Facility, яка передбачає 50 мільярдів євро на чотири роки. Цього року за цим інструментом уряд очікує отримати 16 мільярдів євро бюджетної допомоги від ЄС. Це сприятиме розвитку  економіки, інвестиційній політиці  та руху до членства в ЄС.  

Учора урядовці схвалили Угоду між урядом України та Єврокомісією «Програма підтримки реформ та відновлення», яка передбачає збільшення загального фінансування до 374 мільйонів євро. За рахунок цих коштів передбачено відновлення зруйнованих об’єктів інфраструктури, підтримку малих фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції, модернізацію пунктів пропуску, суміжних з кордоном Євросоюзу.

Також на засіданні Кабміну затверджено угоду зі Словенією щодо підтримки програми гуманітарного розмінування в Україні. Її передали на  ратифікацію до Верховної Ради. Очікують, що Словенія надасть грант на суму понад 50 мільйонів гривень (1,5 мільйона євро), щоб допомогти Україні якомога швидше пройти процес такого розмінування.

«У питанні гуманітарного розмінування особливу увагу приділяємо обстеженню сільськогосподарських земель. Завдяки цьому аграрії повертаються до роботи в усіх регіонах, зокрема в деокупованих громадах», — наголосив Прем’єр­міністр.

Він нагадав, що Україна вже розпочала третю посівну за час повномасштабної війни. Завдяки теплій погоді весняну кампанію розпочали в чотирьох областях на півдні.

Уряд на засіданні 1 березня схвалив законопроєкт про Державний аграрний реєстр.

«Цей реєстр уже створено, але важливо внормувати його роботу окремим законом, а також розширити його функціонал. 115 тисяч користувачів зареєстровано в цьому реєстрі. Це простий і зрозумілий інструмент, через який держава допомагає українським аграріям», — повідомив Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів ухвалив ще одне рішення для розвитку аграрного сектору в Україні, яке стосується безповоротних грантів на висаджування садів і виноградників у межах програми «єРобота». Завдяки новим змінам тепер можна буде отримати 330 тисяч гривень для висаджування одного гектара винограду.

«Розмір компенсації збільшуємо на 105 тисяч гривень за гектар. Максимальна сума гранта — 10 мільйонів гривень. Ці гроші не потрібно повертати за умови виконання всіх вимог, головна з яких — створювати робочі місця», — сказав Денис Шмигаль.

Також уряд затвердив порядок використання коштів для Укрфінжитла та відповідно програми «єОселя» на 2024 рік. На це спрямовують майже 1,5 мільярда гривень. Протягом року заплановано  видати приблизно 12 тисяч пільгових іпотечних кредитів.

Наостанок глава уряду нагадав, що 1 березня розпочато індексацію пенсій.

«Це третя індексація за час повномасштабної війни. У березні всі наші пенсіонери отримають збільшені виплати. Пенсії зростуть на 8%», — наголосив Прем’єр. Він запевнив, що уряд і надалі допомагатиме тим, хто цього найбільше потребує, а відновлення країни триватиме.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ