ВИНАХОДИ

Юних вундеркіндів не лише відзначають, а й вчать захищати свою інтелектуальну власність

У Києві відбувається фінальний етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідних робіт учнів-розробників з усіх областей країни. Захід, що триватиме до початку травня, проводить Мала академія наук України.

Після відбору на регіональному рівні, у якому взяли участь понад 100 тисяч школярів, до Києва привезли свої роботи майже 1100 учнів. Упродовж місяця вони змагатимуться за головні призи - президентські стипендії та пільги від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Переможці отримають від держави 1000 гривень фінансової підтримки щомісяця та переваги під час вступу до вишів.

Електронний термометр

Фінальний етап конкурсу відкрили юні техніки. За словами президента МАН України Станіслава Довгого, акцент на відділенні технічних наук зроблено невипадково. "З кожним роком процеси розвитку технологій відіграють усе більшу роль у житті суспільства. У нашій державі науково-технічна творчість, на жаль, перебуває не в кращому стані. Кількість дітей, які нею охоплені, у 2-3 рази менша, ніж за радянських часів. Тому надзвичайно важливо привернути увагу юнацтва до цієї сфери", - наголосив він. Для цього МАН вводить цікаві новації: приміром, секцію машинобудування цьогоріч урізноманітнили перспективним напрямом - робототехнікою.

Упродовж чотирьох днів МАНівці захищали проекти у різних секціях: технологічні процеси та перспективні технології, електроніка та приладобудування, матеріалознавство, машинобудування й робототехніка, інформаційно-телекомунікаційні системи та технології, екологічно безпечні технології та ресурсозбереження, науково-технічна творчість і винахідництво.

Талановиті школярі привезли до Києва понад сотню власних винаходів і розробок. Десятикласник з Рівного Юрій Ткачук презентував мобільний цифровий електронний термометр. Його винахід дає можливість вимірювати температуру в агресивних середовищах при обмеженому доступі до об'єкта. Ігор Шаманський з Івано-Франківська розробив простий у використанні прилад для виявлення чадного газу в приміщенні. Винахід юнака може стати корисним для суспільства, адже, за даними ВООЗ, від отруєння чадним газом у країнах СНД помирає чимало людей.

Киянин Тарас Рогов спрямував свій винахід на розв'язання транспортних проблем України, а саме безпеки залізничних переїздів. Учень розробив концепцію завчасного інформування машиніста рухомого складу про ситуацію на переїзді в даний момент. Одинадцятикласник з Миколаєва Денис Реппа прагне зробити власний внесок у розробки світових автовиробників. Юнак має на меті покращити роботу електромобілів і тому розробив конструктивну схему вдосконалення транспортного засобу. Це дасть змогу забезпечити його тривале живлення в будь-якій місцевості.

Розум - на вагу золота

Переможці та призери фінального етапу конкурсу отримали дипломи і цінні подарунки: DVD- та аудіоплеєри, а суперпри з - сучасний ноутбук. Але найбільшою втіхою для молодих винахідників була б змога запатентувати свої розробки і використовувати їх на користь суспільства. Втім, запевняють у МАН, уже незабаром юнацтво отримає таку можливість: у рамках конкурсу в експериментальному режимі розпочав роботу Центр впровадження інтелектуальної власності. Як зазначив його директор Анатолій Марущак, новий підрозділ у подальшому має поставити на конвеєр прикладне застосування інтелектуального потенціалу учнів. Для цього Центр досліджує потреби ринку в об'єктах права інтелектуальної власності та проводить аналіз наукових робіт школярів, аби виявити потенційні патенти. Окрім того, Центр забезпечить захист і правомірне використання об'єктів інтелектуальної власності. Під час конкурсу також відбудуться семінари для педагогів з основ маркетингу та патентування.

- Ми прагнемо навчити дітей, як захистити свою інтелектуальну власність, після чого продовжити розробляти свій винахід у виші або відразу впровадити в життя, -розповідає Анатолій Марущак. - Планів багато: наприклад, хочемо розпочати "промисловий туризм" - екскурсії юних винахідників на підприємства. Вони матимуть змогу спілкуватися з головним інженером, на власні очі побачити виробничий процес. Будемо створювати "зелений коридор" між винахідниками і державними інституціями, що видають документи на право інтелектуальної власності. Адже отримання патенту - непростий і тривалий процес навіть для дорослого винахідника, і коштує він чималі гроші - кілька тисяч гривень. Тому ми зробимо все можливе, щоб юні дослідники проходили свій "соціальний ліфт" якнайшвидше і отримували визнання не в 40-50, а в 20-25 років.

Як показує світовий досвід, дитячі винаходи часто запроваджуються в практику і працюють на користь суспільства. Приміром, 15-річний росіянин Антон Навернюк отримав від держави вже три патенти на виготовлення дитячих розвивальних конструкторів. У Варшаві (Польща) майже 10 років працює бюро патентів на дитячі винаходи. За цей час розглянуто понад 30 тис. дитячих розробок і більше тисячі з них запропоновані до впровадження в практику. Нідерландський інститут Lego так само активно залучає до своєї діяльності дітей-експертів, оскільки вважає, що креативне юнацьке мислення корисне для нових розробок. В Америці періодично проводиться широкомасштабний конкурс дитячих винаходів, головний приз якого - дослідницький грант на $100 тис.

Тож будемо сподіватися, що винаходи українських юних дослідників також активно впроваджуватимуться в життя, адже наша держава гостро потребує оригінальних ідей та перспективних проектів.