"Гарний" подарунок на новорічні свята зробила київська влада місту. За її "мовчазною згодою" у ніч з 29 на 30 грудня зрівняли із землею старовинний маєток (1909 р.) по вулиці Сагайдачного, 1 б (Поділ), що входив в історико-культурний заповідник "Старовинний Київ". Різдвяні свята видалися не менш "щедрими" на сюрпризи - у сквері біля стадіону "Авангард" були вирубані кілька гектарів дерев. Робітники працювали у свята та ще й вночі так, що "гай шумів". Не побоялися ні кари небесної, ні Закону "Про мораторій на видалення земельних насаджень на окремих об'єктах благоустрою зеленого господарства Києва". Останній, до речі, буквально нещодавно набрав чинності. А все заради зведення на їх місці багатоповерхових бетонно-скляних монстрів (у першому випадку - дев'ятиповерхівки на 12 тис. кв. м). І що їм до Бога і до Президента, якщо є "потрібні рішення" Мінкультури, головного архітектора Києва та суду?

Лідери громадських організацій, що борються за збереження історичних пам'яток, дитячих майданчиків, скверів та зелених насаджень, припускають, що це не єдині втрати киян у цьому році. Вони навіть склали список об'єктів, які цьогоріч можуть опинитись під загрозою знесення. Адже по деяких із них уже є рішення Київради про передачу землі, проекти забудови тощо. У цей список увійшли "Замок барона" біля Золотих Воріт (Ярославів Вал, 1), будинок Сікорського (Ярославів Вал, 15б), Софіївська, 20, 21 (навпроти дзвіниці Софійського собору), Сковороди,1, Велика Васильківська, 50, садиба Мурашка (чотири будинки на Малій Житомирській 1909 р.), садиба Меленського (вул. Хорива,13/11), два будинки на Боричевому Току, п'ять будівель "пивоварного заводу Марра" (1860-1862 рр.) по вул. Фрунзе, 35 та інші.

Як розповів міський депутат і голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець, існують дві схеми, за якими київські забудовники, як правило, отримують право на знесення пам'ятки архітектури. Або доводять будівлю до такого стану, в якому вона вже не підлягає реставрації, або знімають з об'єкта статус пам'ятки архітектури, як сталось у випадку зі старовинним маєтком на Подолі. Якщо ж купити нікого не вдається -вдаються і до підпалів.

Саме тому нещодавно громадські організації зібрали небайдужих киян та митців на мітинг біля "Замку барона". Тут не лише назвали імена чиновників, причетних до руйнувань історичного Києва, а й висунули вимоги до Мінкультури та міської влади. Зокрема, заборонити забудову історичної частини Києва; заздалегідь сповіщати громадськість міста про будь-які дії щодо архітектурних пам'яток, у тому числі реконструкцію, можливий продаж та перепланування будівель; створити наглядовий громадський орган, що братиме безпосередню участь в обговоренні всіх питань, пов'язаних з історичною частиною міста. А від Мінкультури оприлюднити список усіх архітектурних пам'яток Києва.

- Функція Міністерства культури - не видача "індульгенцій" на знищення унікальних споруд, а їх охорона, - нагадав чиновникам Олександр Бригинець. - Щоб мати реальне бачення ситуації, я звернувся до міністра культури з проханням надати повний список київських об'єктів, які виключені з реєстру пам'яток архітектури.

- У той час як європейські міста по цеглині відновлюють старі будинки як святині, бо це їхня історія та національна пам'ять, у нас їх руйнують так, що потім і вулиць не впізнаєш, -підсумував народний депутат України Олесь Доній. - Уже б давно все зруйнували, якби не було свідомої активної громадськості.

Лише за приблизними підрахунками науковців, за роки незалежності список пам'яток України, у тому числі архітектурних, скоротився на 20 тисяч - зі 150 до 130 тисяч. Як на мене, вражаюча цифра. Та чи зупинить це ласих на наживу чиновників та забудовників? Хіба що схаменуться, що дітям і внукам згодом уже не буде що й показати.