ПОДІЯ

На Рівненщині готуються урочисто відзначити 450-річчя "Пересопницького Євангелія"

Майже 450 років тому із княжого міста Пересопниця полетіло в світовий обшир "Пересопницьке Євангеліє" - книга, на якій у незалежній Україні присягають на вірність її народові президенти. Нині це маленьке село за два десятки кілометрів від Рівного, в якому залишилося не більше ста жителів.

Втім, місцева влада має грандіозний проект відзначення цієї важливої для всього слов'янського світу дати, якому, схоже, під силу змінити суспільне ставлення до наших духовних витоків:

- 450-річчя "Пересопницького Євангелія" - унікальний привід для того, щоб про нашу Рівненщину дізнався весь світ, - каже голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. - Ми хочемо облаштувати в Пересопниці етномістечко Х-ХІІІ століть, відтворити все, як було в часи створення "Пересопницького Євангелія".

Тут, у Пересопниці, незабаром розпочинає роботу постійно діюча археологічна експедиція, готовність відкрити яку підтвердив інститут археології НАН. Сподіваюсь, вона порадує нас новими знахідками, які займуть достойне місце в новоствореному музеї, що стане невід'ємною частиною майбутнього культурно-туристичного центру. І, зрозуміло, облаштуємо інфраструктуру - насамперед, дорогу, налагодимо стабільне електропостачання.

Для втілення цього проекту потрібно 40 мільйонів гривень. У кризу чекати таких масштабних інвестицій від держави не випадає. Тому вже найближчим часом на Рівненщині планують видати тисячу примірників "Пересопницького Євангелія". До кожного з них додадуть ще його переклад та збірку досліджень учених про Першокнигу. Такий комплект, інкрустований поліським бурштином, не соромно буде запропонувати заможним людям з різних країн та бібліофілам. Коштуватиме він 800 доларів.

На святкування цієї події в серпні 2011-го Рівненщина планує запросити президентів п'яти слов'янських держав -України, Росії, Білорусі, Болгарії та Словаччини. Вони матимуть унікальну історичну місію - скріпити новостворене Євангеліє. Адже попередньо відомі українці всього світу перепишуть по кілька його рядків. П'ять розділів "Пересопницького Євангелія" символічно об'єднають у єдину книгу президенти п'яти слов'янських держав.