МЕДИЦИНА

Сучасне обладнання — це справжній порятунок для тисяч жителів Чернігівщини

Чернігівщина — третя в Україні область (після Одещини та Закарпаття), котра відтепер має в загальнообласному кардіологічному центрі на базі Чернігівської міської лікарні №2 унікальну операційну з ангіографічною апаратурою. Це справжній порятунок для тисяч жителів регіону, котрі нездужають на хронічні ішемічні захворювання серця. 

Суперсучасне медичне обладнання вартістю 10 млн грн, виділене області Міністерством охорони здоров’я України в рамках програми розвитку державної кардіологічної служби, дає змогу діагностувати недуги на ранніх стадіях, а також виконувати мінімальні інвазивні хірургічні втручання на серці і судинах, які за своїм результатом абсолютно ідентичні виконанню довготривалих операцій. Досі хворі зі складними кардіологічними діагнозами шукали порятунку в столиці чи взагалі за кордоном. Віднині шлях до їхнього одужання буде значно коротшим.

Картина в операційній і справді на рівні фантастики: такою ми уявляємо медицину майбутнього.

— Під час операції організм хворого весь час сканується і показники його життєдіяльності виводяться на монітори, — розповів завідуючий відділенням серцево-судинної хірургії, заслужений лікар України Володимир Герасимов. — Завдяки рентгено-васкулярному ангіографу для коронарних артерій ми бачимо навіть задню поверхню серця, що раніше було зовсім не доступно.

За словами голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка, який тримав під особистим контролем терміни монтажу обладнання, котре чотири місяці тому надійшло у 36 контейнерах, кардіохірургічний центр працюватиме цілодобово і прийматиме жителів усього регіону. Зараз розробляється кардіологічна програма із запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, яку планується у вересні подати на розгляд сесії обласної ради.

Аби навчитися працювати на новому обладнанні, Володимир Герасимов разом з трьома колегами пройшов навчання у столиці. Повернувшись, зробили при допомозі ангіографа операцію 49-річному чоловікові з інфарктом міокарда. Перша спроба була вдалою.

— Упродовж року плануємо зробити 600 операцій хворим з кардіологічними проблемами і значно «розвантажити» їх чергу, — сказав Володимир Герасимов.