РОЗСЛІДУВАННЯ



Чиновники розтратили кошти, виділені на установку шкільної міні-котельні

На початку грудня минулого року в Брянці учнів однієї зі шкіл на вимушені канікули відправила санстанція: через брак опалення в навчальному закладі та масове захворювання дітей. "УК" писав про це 10.12.2010 р. Ближче до нового року ситуацію вдалося виправити завдяки спільним зусиллям місцевої влади, СБУ й прокуратури. Правоохоронці з'ясували, що посадові особи підписали акти приймання виконаних робіт з установки міні-котельні в школі і заплатили за них комерційній структурі понад 600 тисяч бюджетних гривень. Однак технічна експертиза показала, що комерсанти встановили в школі устаткування невідомого походження, не придатне до експлуатації. За фактом розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем СБУ порушила кримінальну справу, слідство по ній уже завершено, матеріали готові для передачі до суду. Для того щоб подача тепла в школу все-таки почалася, довелося шукати іншого підрядника й додатково оплачувати його роботу за рахунок коштів місцевого бюджету. Але тепер школа обігрівається, навчальний процес триває без перешкод.

Випадок у Брянці - далеко не поодинокий факт порушення прав учнів та вчителів на Луганщині, як показало розслідування правоохоронних органів.

- Сфера освіти ніколи не була особливо забезпеченою -навпаки, вона сама завжди бідувала й потребує фінансового підживлення. А коли на рахунку кожна копійка, то особливо гостро відчуваються наслідки навіть незначних, на перший погляд, порушень фінансової дисципліни, не кажучи вже про серйозні розтрати, розкрадання, факти нецільового використання бюджетних коштів, - коментує проведену роботу керівник прес-служби управління СБУ в Луганській області Юлія Єременко.

От лише кілька прикладів "фокусів" із бюджетними коштами в сфері освіти. В одному з міст області чи то через недогляд, чи то через незнання нормативної бази посадові особи органу місцевого самоврядування урізали вчителям і без того невисокі зарплати. Вони затвердили документи, відповідно до яких міському відділу освіти було скорочено бюджетні асигнування майже на 1 млн грн. З ініціативи СБУ було проведено позапланову ревізію діяльності фінансового управління міської ради. За цим фактом порушено кримінальну справу. У ході слідства частину зарплати, недоплачену працівникам сфери освіти, відшкодовано.

В іншому випадку посадові особи одного із професійних ліцеїв Луганська протягом трьох років для одержання бюджетного фінансування й збереження статусу навчального закладу завищували кількість учнів, фіктивно зараховуючи на навчання сиріт та підлітків з малозабезпечених родин. Унаслідок розслідування СБУ знайшлося 20 таких "липових" ліцеїстів. Стипендію, яку їм нараховували, отримувала з картрахунків через банкомат та привласнювала майстер виробничого навчання. Крім того, у ліцеї незаконно приватизували гуртожиток, який перебував на його балансі. Три поверхи цього будинку переобладнали під житлові квартири, для цього дітей відселили в аварійний гуртожиток, а нове житло з порушенням закону приватизували чиновники. Розслідування СБУ та ревізія КРУ підтвердили факти цих та інших правопорушень. У ході перевірки вони були частково виправлені, й до державного сектору економіки повернуто коштів та майна на загальну суму близько 300 тис. грн.