В Україні з’явилася нова пірамідальна схема «Businesstheman». Її виявила Нацкомфінпослуг (далі — комісія). Йдеться про масові випадки отримання листів на електронні адреси громадян з пропозиціями приєднатися до незаконної бізнес-програми «Businesstheman».

У разі внесення туди коштів є ризик їх втратити. Тому комісія радить громадянам перед перерахуванням грошей або укладенням договорів, що передбачають останнє, перевіряти у суб’єктів господарювання наявність відповідних дозвільних документів на здійснення діяльності із залучення коштів від населення.

Всього 25 гривень «для щастя»

Початковий внесок для вступу до «першої частини» програми становить 25 гривень. Зазначена сума сплачується «кураторові» — особі, яка надіслала лист і вже є учасником програми. Після перерахування вступного внеску учасник має особисто знаходити «клієнтів», тобто відправляти листи-пропозиції на електронні адреси громадян. На отримані від клієнтів кошти учасник програми купує «другу частину» за 50 гривень і продовжує шукати нових. Ті в свою чергу вказують учасника програми відповідним куратором, у якого купуватимуть наступні частини програми новачки. Програма «Businesstheman» передбачає десять частин, ціна купівлі кожної наступної з яких більша за попередню вдвічі. Загалом програма має принести її учасникові майже 750 мільйонів гривень прибутку.

 За оцінками рейтингового агентства (РА) «Експерт-Рейтинг», на ринку нині діють приблизно 5—10 фінансових пірамід. «Нацкомфінпослуг лише починає свою діяльність із виявлення пірамід, і цей старт я вважаю успішним. «Businesstheman» — тільки перша ластівка. Потрібно звертати увагу на дохідність, що пропонують такі фірми, та цікавитися в них наявністю ліцензій. Якщо та фірма, що залучає кошти, не може пояснити, до якого класу компаній вона належить, це перший сигнал, що ви маєте справу з фінансовою пірамідою», — підкреслює головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

У рамках боротьби з пірамідами Нацкомфінпослуг розробила проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні» (№ 2700), який був ухвалений у першому читанні 19 листопада торік. Документ передбачає запровадження кримінальної відповідальності за створення фінансових пірамід. «Метою наших подальших законодавчих дій є посилення захисту майнових прав та інтересів громадян України та підвищення довіри до фінансових установ, що діють в рамках закону», — зазначає голова Нацкомфінпослуг Борис Візіров.

Перепони для незаконних гравців

Удосконалення законодавства, посилення взаємодії залучених структур і робота на міжнародному напрямі, а також активна робота з викриття кіберзлочинців стали основою Плану заходів на 2014 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Цей план, затверджений Кабінетом Міністрів і Національним банком України, встановлює рівні взаємодії залучених держструктур до моніторингу та відстеження протизаконних операцій. У полі зору посиленої уваги — виявлення фактів незаконної торгівлі людьми, зброєю, наркотиками, підакцизними товарами, дисками для лазерних систем зчитування, зайняття гральним бізнесом, незаконне використання інсайдерської інформації (закрита інформація про емітента і його цінні папери, оприлюднення якої може істотно вплинути на вартість цінних паперів на біржі. — Авт.), маніпулювання на фондовому ринку тощо.

Планом, зокрема, затверджено доручення Держфінмоніторингу, Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Мін’юсту, Мінфіну, МЗС, МВС, Міндоходів, Держфінінспекції, СБУ, Асоціації українських банків, Лізі страхових організацій України, Професійній асоціації реєстраторів і депозитаріїв до IV кварталу 2014 року забезпечити узагальнення інформації про виявлені схеми легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Отримана інформація використовуватиметься для вдосконалення законодавства, яке посилить захист економіки від впливу тіньового сектору, максимально зменшивши його.