Загальновідомо, що очільник країни-агресора вважає себе щонайменше царем або ж імператором «всєя» і любить, аби йому кланялися.

Те, що Володимир Путін не заперечує факт переговорів щодо звільнення громадянки України Надії Савченко, яку незаконно утримують в російському СІЗО, дає шанси на остаточне рішення. Таку думку висловив адвокат українки Марк Фейгін у коментарі Радіо «Свобода».

«Путін підтверджує, що безпосередні перемовини з Києвом тривають. Це вже непогано саме по собі. Визнання переговорів дипломатичною мовою означає, що вони мають закінчитися якимось рішенням. Проте фраза про «забігання наперед», яка нічого не означає, скоріше стосується того, що Путін не поспішає з розв’язанням проблеми Савченко. Тобто це не означає, що Надію відпустять через день, два, тиждень», — сказав пан Фейгін.

За його словами, у питанні звільнення Савченко для Путіна й досі ключовим залишається питання вигоди. «Це, безперечно, спроба довести, що момент її звільнення буде пов’язаний з вигодою для нього, Путіна, і в жодному разі не для України чи самої Савченко… Це означає, що вони  шукатимуть рішення, вигідне для них, але не зараз», — додав адвокат.

Акції на підтримку Надії проходять під недвозначними гаслами. Фото з сайту zanoza-news.com

Під час спілкування Путіна з народом за допомогою «прямої лінії» 14 квітня російський керманич заявив журналістам, що РФ підтримує зв’язок з українською владою у питанні подальшої долі української громадянки Надії Савченко. «Ми в контакті стосовно цього питання з керівництвом України, наші партнери знають нашу позицію, і в таких питаннях краще не забігати наперед», — сказав Путін.

Днями депутати Європарламенту звернулися персонально до президента Росії Володимира Путіна з вимогою звільнити Надію Савченко та інших незаконно засуджених українських в’язнів. Ініціював лист, який підписали 46 європарламентаріїв, литовський депутат Петрас Ауштревічус, повідомляє Укрінформ.

«Ми, члени Європейського парламенту, звертаємося до вас, щоб висловити наш рішучий протест стосовно «справи» Надії Савченко, громадянки України, військової льотчиці, депутата Верховної Ради України та члена української делегації  Парламентської асамблеї Ради Європи. Запевняємо вас, що ми ніколи не визнаємо вирок проти Надії Савченко, який вважаємо незаконним і сфабрикованим», — наголошується у листі.

Депутати Європарламенту також зауважили, що вони неабияк занепокоєнні через надзвичайно важкий стан здоров’я Савченко, особливо коли вона відновила сухе голодування.

«Ми закликаємо вас виявити повагу до ваших зобов’язань і негайно звільнити, без додаткових умов, Надію Савченко, а також Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших громадян України, яких незаконно ув’язнено в Росії», — заявили депутати.

Сполучені Штати Америки також закликають Росію негайно звільнити Надію Савченко, яка перебуває на сухому голодуванні, протестуючи проти свавілля російського суду, та інших політв’язнів Кремля. З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні представник США Даніель Байєр.

«Сполучені Штати знову закликають Російську Федерацію негайно звільнити всіх українських в’язнів, яких утримують в Росії з політичних причин. Нас і досі непокоїть питання Надії Савченко, і ми закликаємо Російську Федерацію звільнити її без жодних зволікань», — наголосив дипломат.

«Здоров’я та життя Надії під загрозою, і ми вкотре нагадуємо: уся відповідальність за її стан — на Росії», — заявив американський представник.

Водночас Байєр схвалив повідомлення про початок процесу в Росії, який дасть змогу повернутися в Україну Олегові Сенцову, Геннадію Афанасьєву, Олександрові Кольченку та Юрієві  Солошенку. «Ми вітаємо це як перший позитивний крок, і розраховуємо на те, що Російська Федерація доведе до кінця цей процес без затягування», — наголосив глава Місії США при ОБСЄ.