ВІДКРИТТЯ

Вундеркінди знають, як боротися з агресивними футбольними фанами 

Юні вихованці Малої академії наук не перестають дивувати нас своїми винаходами. Приміром, Ольга Морозова із Запорізької області розробила комп’ютерну програму, що розбиває людей на стабільні пари і так допомагає створити міцний шлюб.

Телебачення плюс рок

А от одинадцятикласниця львівської школи № 73 Соломія Буй перейнялася проблемою інклюзивної освіти. Нещодавно дівчина створила проблемний телевізійний нарис, присвячений освітній та соціальній адаптації дітей з обмеженими можливостями. 30-хвилинна інформаційна програма «Перемагають слабші» вийшла в ефір на місцевому телеканалі. У центрі уваги авторки — Львівська середня школа № 82, в якій навчаються 13 дітей з вадами опорно-рухового апарату. Це один з небагатьох навчальних закладів міста, де є потрібне обладнання (ліфт, кімнати гігієни, кабінет фізичної реабілітації) та фахівці (реабілітолог, психолог, медичні працівники).

— Ми повинні сприймати таких людей як рівноцінних собі, вони повноправні члени нашого суспільства. Проблеми, почуття, емоції в них такі самі, як і в нас, — каже Соломія. — Зрозуміла, як важливо привернути увагу глядачів до цієї теми. Тож намагалася зробити це за допомогою таких засобів як кадр, колір, ракурс, план, музика, художнє слово.

Зі своїми цікавими ідеями Соломія вже вдруге перемагає у всеукраїнському конкурсі Малої академії наук. Окрім медійного мистецтва, дівчина полюбляє грати на гітарі, слухає український рок, джаз, блюз, класику та улюблене місцеве радіо. А ще Соломія захоплюється… футболом і баскетболом. Навчається у футбольній школі,  палко вболіває за рідні «Карпати».

Футбольні хулігани, начувайтеся!

Стихія футболу рідна й для одинадцятикласника запорізької гімназії № 6 Олексія Ренгевича. Хлопець написав науково-дослідницьку роботу «Імплементація поняття «футбольне хуліганство» як виду правопорушення до чинного законодавства».

— Явище футбольного хуліганства  набирає обертів не лише на локальному рівні, а й на міжнародному. Оскільки Україна  прийматиме Євро-2012,  варто запровадити заходи громадської безпеки для футбольних фанатів, — зазначає Олексій. Хлопець запевняє, що в українському законодавстві поки що немає такого терміна, але законодавчо врегулювати боротьбу з уболівальниками, які демонструють неправомірну поведінку, потрібно.

Тож юнак пропонує ввести термін «футбольне хуліганство» в Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс. На думку школяра, за футбольне хуліганство слід запровадити низку покарань у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів громадян, громадських або виправних робіт та адміністративного арешту на 15 діб. Причому порушникові можуть заборонити відвідувати спортивні заходи до 3 років або й довічно. Щодо кримінальної відповідальності, на думку Олексія, слід запровадити штраф у розмірі від 500–1000 неоподатковуваних мінімумів до півроку арешту або обмеження волі строком до 5 років.

За свою розробку юнак здобув перше місце в секції «Правознавство» на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН, а тим часом продовжує вболівати за рідний «Металург» та мріє стати юристом.