НА КОНТРОЛІ «УК»

Цап-відбувайло чи затятий прогульник? 

Вчорашні водії і кондуктори, а нині — без-робітні працівники КП «Міськелектротранс» знову вийшли на площу Свободи разом з незалежною галузевою профспілкою, яку не визнає місцева влада. Усі разом вони запевняють: звільнення робітників з підприємства — це помста за участь в акції протесту, яка відбулася у Харкові 2 серпня нинішнього року. Тоді на міські маршрути не вийшло 76 тролейбусів. У такий спосіб працівники «Міськелектротрансу» виступили проти незрозумілої їм реорганізації підприємства та невиплати боргів із зарплати і до Пенсійного фонду. Після досягнутих домовленостей з керівництвом та міською владою, яка й затіяла реорганізацію, люди повернулися на робочі місця. Але працювати змогли не всі: сімох працівників підприємства звільнили. Шістьох з них — «за систематичне порушення трудової дисципліни», а ще одного — за прогули. Пікетувальники  ж запевняють, що всі «тяжкі гріхи» їм просто приписали, а прогулом зарахували акцію протесту, в якій вони брали активну участь.

Звільнені з роботи транспортники розбили намети. Оголосили безстрокове голодування, оскільки на підприємстві їхнє звільнення визнають правомірним і наполягають, що пішли на такий крок з ініціативи колективу підприємства саме через систематичне невиконання робітниками службових обов’язків. Однак голодуючі стоять на своєму. Зокрема, колишній водій тролейбуса Олексій Сабадиш, який залишається єдиним годувальником своєї сім’ї з двома дітьми, запевняє: «Зважився на повторний протест через слова міського чиновника, який привселюдно заявив, що саме він був одним з ініціаторів покарання осіб, які порушили трудову дисципліну на «Міськелектротрансі». Навіть жодного приховування помсти! Це можна розцінювати як? Він, чиновник, дає розпорядження: приберіть тих, хто проти, хто обурюється. Яким кодексом це передбачається?»

Представники незалежної профспілки пояснюють, що вимагають від керівництва КП «Міськелектротранс» не просто поновлення на посадах звільнених працівників, а їх права на працю й надалі, в уже  реформованих підприємствах електротранспорту.

— Навіть якщо ми наразі звернемося до суду і суд поверне на робочі місця звільнених, — говорить Юлія Юдіна, — то «Міськелектротранс» як підприємство перестане існувати.

І хоч голодувальники налаштовані рішуче, схоже, що так воно й буде. За 5 днів акції протесту вони «досягли» лише того, що перевірка обласної інспекції по праці, яка проводилася за дорученням прокуратури міста, стала на бік влади, адже порушень у звільненні робітників «Міськелектротрансу» не виявила. Як повідомила перший заступник начальника інспекції по праці Харківської області Олена Назаренко, «в частині дотримання законодавства про працю воно дотримане повністю, порушень в цій частині не встановлено. Було звільнено 6 працівників  за статтею 40 ч. 3 (систематичне невиконання співробітником без поважних причин обов’язків, покладених на нього договором) і один працівник за статтею 40 ч. 4. (прогул). За словами заступника начальника обласної інспекції, звільнені транспортники систематично порушували трудову дисципліну, про це є документи.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Учасники акції на захист прав транспортників все ж таки вирішили припинити голодування. За їхніми поясненнями, відповідне рішення вони прийняли після того, як прокуратура міста пообіцяла активістам провести повну перевірку діяльності підприємства «Міськелектротранс» і з’ясувати, чи законно були звільнені його працівники.