Чи не щодня в Україну прибувають представницькі делегації багатьох держав, солідарних з нами у тій справедливій боротьбі, яку щоденно ведемо за свою незалежність і територіальну цілісність. Учора в Києві перебував Прем’єр-міністр Королівства Швеція Стефан Левен. Після зустрічі з Президентом Петром Порошенком відбулася їхня спільна прес-конференція.

Прем’єр Швеції привіз хороші новини. Зокрема повідомив, що його уряд ухвалив рішення надати Україні позику в 100 мільйонів доларів.

Прем’єр Швеції привіз хороші новини. Зокрема повідомив, що його уряд ухвалив рішення надати Україні позику в 100 мільйонів доларів. До того ж відсотки за  кредитом шведи беруть на себе.

Петро Порошенко подякував за таке рішення і висловив упевненість, що разом із допомогою МВФ, у наданні якої він не сумнівається, та тими реформами, які Україна зобов’язалася провести, кризу буде подолано. Адже разом з коштами від МВФ ми отримаємо потужний пакет економічної фінансової допомоги для втілення цих реформ у життя.

Президент пояснив, що рішення МВФ є лише першим кроком, за яким будуть двосторонні рішення з нашими партнерами та іншими міжнародними організаціями. Йдеться про Світовий банк, ЄБРР, кредитні гарантії США на суму понад 2 мільярда доларів, рішення щодо третьої хвилі макрофінансової допомоги ЄС, яка перевищує 1,8 мільярда євро. Кількасот мільйонів обіцяють інші країни (зокрема Канада та Японія).

«Загальний пакет, який формується для допомоги Україні, — наголосив Президент, — та фінансова підтримка, фінансовий фундамент реформ, який є захисником для нашої національної валюти, для нашого платіжного балансу та золотовалютних резервів загалом сьогодні має перевищувати 40 мільярдів доларів. За нашими розрахунками, за напруженої роботи цього буде достатньо. Звісно, якщо реформи із залучення інвестицій, зі створення інвестиційного клімату, боротьби з корупцією буде здійснено. І я впевнений в тому, що це буде зроблено дуже швидко і ефективно».

Глава нашої держави розвіяв сумніви тих, хто не вірить у реформування українського суспільства і вкотре нагадав, що у нас нині є два фронти: на першому героїчно воює армія з однією з найпотужніших воєнних машин світу, а на другому (внутрішньому) — війна з корупціонерами. І хоча є ризик того, що ми будемо атаковані, запорукою успіху є український народ, який демонструє свою зрілість та відданість європейським цінностям.

Йшлося під час переговорів і про ситуацію на сході України. Зокрема сторони домовилися про направлення на Донбас кількох гуманітарних конвоїв. Петро Порошенко подякував за підтримку в питанні створення миротворчої місії під мандатом ООН, повідомляє УНІАН.

«У діяльності із запровадження миру і щодо дуже важливого вирішення питання гуманітарної катастрофи Швеція завжди поруч з нами, — сказав глава держави. Ми домовилися про організацію кількох гуманітарних конвоїв і дуже вдячні Швеції за активну допомогу як у реабілітації українських воїнів та цивільних, яку вона надавала весь цей час, так і щодо політичної і практичної підтримки нашої держави в забезпеченні деескалації ситуації».

Щоправда, зробити це буде непросто, адже домовленості з терористами часто нічого не варті. За приклад Петро Порошенко навів ситуацію в Дебальцевому, коли вже після повного припинення вогню, згідно з мінськими домовленостями, розпочалася масована атака, яка призвела до значних людських втрат і руйнування інфраструктури.

Однак навіть після цього Україна продовжила виконувати мінські зобов’язання, наголосив Президент. За такої ситуації їй потрібні гарантії міжнародної спільноти. Зокрема щодо розміщення миротворчої місії для врегулювання ситуації на Донбасі.

«Якою є наша пропозиція стосовно того, щоб зробити мир сталим? Як домогтися деескалації цієї ситуації? Відповідь проста, — пояснив глава держави, — миротворці! Миротворчі операції продемонстрували свою ефективність в попередні часи і ми вважаємо, що після скоординованих заходів буде рішення Ради безпеки ООН саме для того, щоб домогтися сталого миру. Ми розраховуємо на можливу участь усіх дружніх нам націй у миротворчій місії».

Петро Порошенко переконаний, якщо на Донбасі будуть миротворці, не буде пояснень, чому іноземні війська перебувають на нашій території, і ми зможемо закрити кордон між Україною і Росією. Однак рішення про розміщення миротворців на сході України залежить від Ради безпеки ООН. Шведська сторона готова його підтримати, заявив Стефан Левен. Що ж до політики санкцій з боку Євросоюзу проти Росії, то вона буде зберігатися й надалі, якщо ситуація не зміниться.

Натомість з Україною Швеція готова співпрацювати не лише у фінансовій сфері, а й у сфері розвитку. Так, учора підписано угоду на 7 років загальною сумою 175 мільйонів доларів, головною метою якої є надання допомоги українському уряду у втіленні вкрай необхідних реформ.