За місяць до старту роботи нової сесії парламенту в Кабінеті Міністрів заговорили про потребу підготувати пакет законодавчих ініціатив щодо стимулювання економічного зростання країни. Словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана це звучало так: «Ми повинні розробити пакет законодавчих ініціатив, які нам потрібні в рамках роботи українського парламенту для того, щоб забезпечити підтримку економічного зростання. У нас є його перші паростки, але цього недостатньо. Ми повинні його підтримати». А очікує уряд цього року показник зростання економіки 1,5%. Ці прогнози збігаються з припущеннями міжнародних фінансових організацій і рейтингових агентств.

Уже з 1 вересня Кабінет Міністрів планує коштом американського фонду Western NIS Enterprise Fund започаткувати роботу Офіса із залучення інвестицій і сформувати відповідний штат працівників. Опікуватиметься підготовкою роботи цієї структури заступник міністра фінансів Оксана Маркарова. Офіс виконуватиме завдання, яке стосується супроводу та полегшення діяльності іноземних інвесторів в Україні. 

Щодо цього питання Володимир Гройсман заявив: «У офісі із залучення інвестицій мають працювати найкращі».

Окрім цього, уряд працює над тим, щоб найближчим часом запропонувати конкретні кроки щодо збільшення пенсій. Для цього, на думку Прем’єра, слід «у межах можливостей економіки Пенсійного фонду ухвалити всі відповідні рішення». «У нас є думки, ми над цим питанням працюємо. Ми зараз зважуємо всі можливості економіки, що ми можемо запропонувати українським громадянам. І обов’язково це запропонуємо», — додав він і зауважив, що це будуть не популістські, а дуже конкретні кроки. Які саме, Прем’єр, не зазначив. І ще одне але… Ці питання можна буде вирішити після того як влада зможе гарантувати країні економічне зростання.

Заощадили на зимі

Опісля члени уряду уповноважили першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва спрямувати звернення про приєднання України до регіональної конвенції про Пан’євросередземноморські преференційні правила походження товарів. Вона дає змогу маркувати товари, вироблені з європейської сировини в Україні, та товари, вироблені в Євросоюзі.

Іще Кабмін збільшив на третину — із 3000 до 4000 гривень — розмір компенсації, яку отримують жителі сіл для купівлі твердого палива або скрапленого газу. Під час розгляду цього питання слово взяв міністр соціальної політики Андрій Рева. Він розповів, що станом на 2015 рік із 5,5 мільйона домогосподарств, які отримують субсидії, 617,4 тисячі сімей отримали компенсацію на придбання твердого палива й скрапленого газу, а 392 тисячі осіб — належні їм пільги на купівлю вугілля або газу. Обсяг цього виду субсидій розраховують з вартості двох тонн вугілля або 2-4 балонів скрапленого газу на рік залежно від складу сім’ї. Пільги розраховують, вираховуючи вартість тонни вугілля і балона газу. Торік мінімальна вартість тонни вугілля становила 1368,70 гривні, а вартість балона газу — 175,60 гривні. У 2016 році показники було збільшено у зв’язку з інфляцією до 1532,90 гривні за тонну вугілля і 196,70 гривні за балон газу.

За словами урядовця, торік з бюджету на ці пільги й субсидії надано 1,128 мільярда гривень, а у 2016-му — 1,205. У першому півріччі поточного року пільгами й субсидіями скористалися понад 450 тисяч сімей. Їм надали близько 760 мільйонів гривень.

У зв’язку з цим Міністерство соціальної політики запропонувало у 2016 році збільшити розрахункову ціну вугілля до 2000 гривень за тонну і газу — до 200 гривень за балон. Для цього субвенцію Держбюджету збільшать на 1,3 мільярда гривень, що доведе загальний обсяг коштів для субсидій і пільг сільським жителям до 2,5 мільярда гривень. Для тих 450 тисяч сімей, які вже отримали відповідні кошти, буде здійснено перерахунок. Потрібні 1,3 мільярда гривень планують перерахувати з рахунків підприємств сфери теплопостачання, оскільки через теплу зиму там сформовано надлишки близько 11 мільярдів гривень.

Час розморожувати активи

Затверджено постанову «Про внесення змін до порядку державної реєстрації та перереєстрації лікарських засобів». Її розробляло МОЗ, аби привести Порядок державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів у відповідність до закону щодо спрощення державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, ухваленого 31 травня 2016 року.

Уряд також затвердив порядок ведення реєстру виробників органічної продовольчої продукції, щоб упорядкувати дані про такі компанії і надавати відомості про них у відкритому доступі. Ухвалено й постанову про затвердження порядку визнання Україною міжнародних санкцій щодо замороження активів. Цю тему розкривав міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він вважає, що рішення ухвалюється в межах закону щодо запобігання та протидії легалізації і відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування поширення зброї масового знищення. Передовсім ідеться про імплементацію рішень Ради безпеки ООН.

Верховній Раді також запропоновано підтримати закон про забезпечення житлом контрактників у Збройних силах. Ним передбачено внесення змін до чинного законодавства, згідно з яким військовослужбовців контрактної служби має бути забезпечено житлом або в гуртожитках, або в казармах, а якщо такої можливості немає, то вони мають отримувати компенсацію за оренду житла. КМУ також запропонує парламенту вдвічі скоротити термін державної реєстрації друкованих ЗМІ — із 30 до 15 робочих днів.

Уже наприкінці заходу уряд ухвалив рішення почати пілотні проекти надання адміністративних та соціальних послуг у «Прозорих офісах» Дніпра, Києва, Львова, Одеси і Харкова.