Позашляховик спритно обминав вибоїни на асфальті. Навіть не вірилося, що так майстерно керувала ним жінка. «А я вже звикла до таких доріг, — ніби вгадуючи мої думки, сказала невисока на зріст панянка. — Сьогодні ям уже значно менше, бо дороги почали ремонтувати».
Сімейне господарство
Так і познайомилися: Нора, сестра підприємця Сержика Арусханяна, а також юрист його кондитерського цеху «Кураж» люб’язно погодилася показати сімейне «солодке» господарство, продукцію якого полюбляють не лише жителі Лисичанська Луганської області, а й інших населених пунктів Донбасу, сусідніх Харківщини, Полтавщини, Дніпропетровщини та інших регіонів. Створене 2004-го невеличке підприємство нині вже має два цехи, в яких виробляють майже 200 найменувань різних смаколиків. Щороку асортимент продукції ФОП Арусханян поповнюється 10—12 новинками, виробленими за власними та рецептурами вітчизняних і закордонних кондитерів.
— Про все це вам хотів розповісти сам Сержик, — почала в цеху перепрошувати Нора, — але саме сьогодні він терміново виїхав до Харкова. Там має отримати новий довгоочікуваний вантаж для фірми: сучасне обладнання для виробництва кондитерських виробів. Перенести на інший час поїздку було вже неможливо. Але сподіваюся, що уявлення про наш колектив ви отримаєте і за відсутності директора.
Кондитерські шедеври
Кожна господиня, звісно ж, прагне навчитися випікати смачні торти, тістечка, печиво. Лисичанським майстриням (а на підприємстві працюють переважно жінки) це вдалося: кілька років наполегливої роботи дали не просто позитивний результат, а й всеукраїнське визнання. Про це свідчить те, що ФОП Арусханян з 2010-го постійно потрапляє до переможців Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України». Спочатку «золото» цього престижного кондитерського змагання завоював торт «Фруктовий десерт», згодом — «П’янка вишня», а торік — кондитерський шедевр м’який торт «Тирамісу». Цей смачний десерт, народжений в Італії, — нині своєрідна візитівка і кондитерського цеху «Кураж». Приготувати його в домашніх умовах мріє кожна господиня. Але не всім це вдається навіть за умови придбання необхідних інгредієнтів для виробництва торта — бісквітів, збитих вершків, какао, фонду «тирамісу», кави.
— Ми довго йшли до визнання, — веде далі пані Нора. — Усіх секретів не розкриватиму, але скажу, що наполегливість і терпіння сприяли тому, що лисичанський «Тирамісу» оцінили любителі італійського аналога. Він ніжно поєднує пухкі білі бісквіти та начинку тирамісу з вершками. До речі, закуповуємо їх дорого в найкращих виробників.
І пані Нора запропонувала зняти, як кажуть, пробу зі свіжого торта. Я тоді схвалила рішення Державної дегустаційної комісії, яка зарахувала лисичансько-італійський «Тирамісу» до кращих товарів 2015 року в Україні, поставивши кондитерам з Луганщини оцінку відмінно.
Герой енциклопедії
До речі, копітку працю кондитерів цеху «Кураж» визнали не лише фахівці дегустаційної комісії, а й автори енциклопедії «Кращі люди», до якої вписано прізвища успішних бізнесменів нашої та сусідніх держав — колишніх республік СРСР. Випускника Донецького університету менеджменту Сержика Арусханяна, який живе в Лисичанську з 1990 року і створив тут власне підприємство з виробництва та реалізації кондитерських виробів, вони нагородили Знаком Героя.
— Для брата, колективу нашого цеху це було дуже почесно та знаково, — пані Нора з гордістю вимовляла кожне слово. — Адже Знак Героя засвідчував не лише високу якість та безпечність нашої сертифікованої продукції, а й таку саму культуру виробництва, охорони праці, результативну участь у різноманітних конкурсах, зокрема міжнародних, привабливість компанії як надійного роботодавця. Останнє, до речі, має неабияке значення для нашого міста. Коли підприємства в Лисичанську почали закриватися, ми приймали на роботу молодих кондитерів: три учениці місцевого профтехучилища, які проходили в нас практику, поповнили робітничу сім’ю.
Звісно ж, марку стабільного підприємства ФОП Арусханян потрібно тримати постійно. Попри негаразди прифронтового міста. І тут іноді потрібно просто зціпити зуби і зібрати в кулак нерви. Пані Нора згадала, як на трасах біля закритих блокпостів доводилося ночувати в полі з сировиною чи вже готовою продукцією, як важко давалися підприємству нові ринки збуту. Вистояли! Зберегли цех!
— Ще й благодійною діяльністю займаємося. Торік, наприклад, спонсорували конкурс краси та таланту «Міс осінь» у Лисичанську. Хотілося землякам подарувати трішечки позитиву у наш нелегкий час. І по закінченню цього цікавого заходу від нас усі учасниці отримали солодкі подарунки. Вийшло красиво та щемливо.
В цілому ж позитивні відгуки споживачів про продукцію ФОП Арусханян дають найвищу оцінку діяльності підприємства. І як достойні патріоти свого міста, колектив кондитерів намагається вносити свій посильний вклад у розвиток Лисичанська.
Тетяна ПАРФЕНЮК
для «Урядового кур’єра»